🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова книга | "Съпричастният" на Виет Тан Нгуен

През 2024 г. по романа, награден с "Пулицър", тръгва минисериал на HBO, продуциран от Робърт Дауни Джуниър

Изд. "Кръг"

превод на Майре Буюклиева

цена: 29,90 лв.

Дебютният роман на виетнамско-американския писател Виет Тан Нгуен е написан толкова майсторски, че подтиква читателя на няколко пъти да провери дали това наистина е първата му книга. В оригинал излезе през 2015 г. и веднага беше забелязан и оценен от професионалната критика, получи "Пулицър" за литература и редица други отличия.

Виет е роден във Виетнам, но още на четири години заминава с родителите си за Калифорния, когато Сайгон пада под властта на комунистите. Израснал на ръба между две култури и множество конфликти, също както главния си герой, авторът балансира умело между историческите и политическите наративи, между ужаса на войната и противоречивия личен свят на човека.

През последните дни на Виетнамската война и годините на емиграция в САЩ ни води един анонимен шпионин - неговият разказ от първо лице прави всичко възможно истината да "не потъне в плаващите пясъци на противоречието". "Съпричастният" не попада в плаващите пясъци нито на трилъра, нито на социалната сатира, което му позволява да представи в нова светлина събитията покрай изтеглянето на американците от Виетнам в средата на 70-те години и да улови абсурдността на войната. Тръпки ни побиват, защото е неизбежен паралелът със скорошното изтегляне на американските войници от Афганистан и как драматично промени това живота на афганистанците, когато талибаните поставиха жените в силно подчинено положение.

"Не съм някакъв неразбран мутант от комикс или филм на ужасите, макар някои да се отнасяха с мен като с такъв. Просто умея да разглеждам всяко нещо от двете му страни..." казва героят на Виет Тан Нгуен. А писателят, който освен че е университетски преподавател, е и редовен сътрудник на "Ню Йорк Таймс", може да обясни това явление на "двете страни". И кои са тези две страни - дали културните различия между Изтока и Запада, или по-скоро противоречията в човешката природа.

Тези 453 страници, изпълнени с мрачен хумор, динамика и премерена доза съспенс, идват точно навреме за летните отпуски. За да можем да проследим докрай препятствията на разказвач шпиони - син на виетнамка и французин. След като през 1975-а градът окончателно пада под напора на Виетконг, той е евакуиран в САЩ заедно с други оцелели военни от Южен Виетнам и продължава шпионската си дейност в сформираната в Лос Анджелис имигрантска общност.

Виет Тан Нгуен определя стила си като "силна доза несантиментален реализъм, подправен с щипка дивашки идеализъм" и допълва пред The Guardian, че ролята на писателите е в две посоки. "Можем да представим най-ужасните неща, които човешките същества си причиняват едно на друго, и така да припомним на читателите, че нехуманността е част от хуманността. Може също да си представим най-доброто, на което е способно човечеството, и така да предоставим начин за преодоляване на миналите конфликти, наследената горчивина и равнодушния ни навик да приемаме собствената си бруталност."

През 2024 г. по романа тръгва минисериал на HBO, продуциран от Робърт Дауни Джуниър, който се превъплъщава в няколко от отрицателните персонажи в историята.