🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Уроците на Блага" на Стефан Командарев с Ели Скорчева

Социален трилър за голямата измама и индивидуалния разпад

"Уроците на Блага"

Оценка: + + + + и ½ от 5

Режисьор и съсценарист: Стефан Командарев

Сценарий: Симеон Венциславов

С: Ели Скорчева, Ивайло Христов, Розалия Абгарян, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев и Герасим Георгиев - Геро

Времетраене: 114 мин.

Още от същото: "Два дни и една нощ" на Братя Дарден.

Командарев завършва социалната си трилогия ("Посоки, 2017; "В кръг", 2019) с международен пробив ("Кристален глобус" в Карлови Вари) и основателни надежди към оскарите. Първите два филма бяха групови портрети, "Уроците на Блага" е монодрама. С разтърсващо централно изпълнение от завърналата се след три десетилетия Ели Скорчева (призът за женска роля в Карлови Вари).

Нейната Блага е уважавана пенсионирана учителка в малък град. Снимано е в Шумен, отчуждението и самотата се просмукват. Педант и прагматик, тя още поправя езиковите грешки на непознати. Вдовица от две седмици, събрала е пари за гробно място с паметник. Преговаря с манипулативен гробар (Денолюбов). Но парите се оказват хвърлени през балкона на улицата, в класическа телефонна измама (с гласа на Геро). Заснета с трескав съспенс в един дълъг кадър от Веселин Христов.

За Командарев и сценариста Симеон Венциславов (написал "Ага") жанрът е средство за проникване в човека. Блага среща безразличие в полицията (Бърнев и Блатечки), цинизъм от медиите, използвачество от околните финансови хищници. Потъва в унижение и срам, не получава съчувствие и от собствения си син (Стоян Дойчев), каращ камион в Америка. Докато не блясва мисълта - до днес живях по правилата, сега тръгвам срещу тях.

Командарев владее силата на директното кино, реди (монтаж Нина Алтъпармакова) късове ежедневие. Величавото изпълнение на Ели Скорчева прави от тях високо и универсално изкуство. Няма сантименталност и илюстрираща музика, само две паузи с жив симфоничен оркестър, Шуменският (Бах и Хайдн). След краха на общото ("преходът") идва разпадът на личното. Моралният компас се преобръща, добро и зло сменят местата си. На финала ступорът в очите на Блага казва всичко. Стореното има цена, плащат я чистите и невинните.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dog471008657 avatar :-@
    dog471008657
    • - 1
    • + 1

    Досадно и гадно. В БГ освен неудачници, провалили се, пияндета и изкукали, дето хвърлят от балконите пари, има младо, здраво, работещо и успяващо поколение, съзидателно и радващо се на живота. Макар и трудно, оптимизмът на креативните и работещи пробива. Режисьорът да си гледа черната досада.

    Нередност?
  • 2
    vsf17026762001209515 avatar :-?
    Blueberry

    Абсолютно аматьорско кино. Дълги ненужни кадри, липса на всякаква музика или опит за слагане на саундтрак в опит да се създаде емоция. Разчиташе се единствено на силна игра от страна на актьорите, които компенсират до един момент.
    Личеше си, че режисьорът е стоял невротично до главата на монтажистът и му е казвал кое, как и колко.

    Историята, както се очертаваше да отиде на някъде, бе хаотично завършена все едно пиян автор решава набързо да завърши книгата си и вече да се приключва.

    Ако това е предложение за номинация за Оскар, сме бая заблудени какво значи кино.

    Нередност?
Нов коментар