🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фотокнига | "Приемане", или модерно семейство по български

Книгата на Вера Гоцева разказва 14 истории, които ни карат да опознаем себе си и другите по-добре

Коста и Александър    ©  Вера Гоцева
Автор: Вера Гоцева

изд. "Действие"

Книгата "Приемане" е с портретни фотографии и истории, които разкриват какво е модерното българско семейство и какво означава то за хора на различна възраст и с най-разнообразни професии. Авторка е фотографката Вера Гоцева, чиито снимки са публикувани в The Huffington Post, Der Spiegel, Granta, "Дневник". Свързваме я и с нестандартните пътуващи курсове за фотография, които организира като Lomovera. Идеята за книгата ѝ хрумва, докато пътува с тролей № 5 и наблюдава пътниците, групирали се по двама, трима - тогава започва да се чуди кои от тях са семейства, каква е историята на обикновените хора, с които се разминаваме на улицата.

"Исках да представя всякакъв вид семейства - с деца, без деца, хетеросексуални, хомосексуални, един родител", казва Вера Гоцева. До голяма степен желанието ѝ да покаже многообразието на понятието "семейство" се осъществява - тя гостува в 14 домакинства, чиито членове снима и интервюира.

"Действие", младежка организация за правата на ЛГБТИ хората в България, ѝ помага да издаде книгата. "Занимава ме въпросът каква е психологическата тъкан на семейството, кое ни свързва без оглед на пол или възраст, защото не правя такова делене", казва фотографката. Другата ѝ цел е да обърне внимание на хората, които често остават скрити и не отговарят на представата "средностатистически".

Заглавието "Приемане" не е случайно: създаването на семейство е и приемане на нова роля - дали на партньор, или на родител. "Най-вече приемаш собствената си безпомощност и уязвимост", казва Вера Гоцева. Но също така е време българското общество да приеме, че има всякакви семейства и нито едно от тях не е по-малко легитимно.

Героите в книгата отварят домовете си и говорят за радостите, тревогите, страховете си. "Приемане" е шанс да разберем какви са трудностите пред еднополова двойка, отглеждаща деца в България, какво означава да нямаш равни права, да си сам родител.

Аудиторията на "Приемане" би могла да е много широка: от психолози и анализатори, хора на изкуството и социолози до всеки, който иска да чете чисто човешки истории.

Книгата не се продава, но всеки може да вземе издание срещу дарение по собствена преценка за Младежката ЛГБТИ организация "Действие" на представянето на 8 февруари в "Топлоцентрала", да я поръча от страницата им или да я вземе от Elephant Bookstore (след 12 февруари) и на форума "Права" (Sofia Human Rights Forum) през март.