Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Скара бар
ул. "Бенковски" 12Месото, опечено на скара, напоследък е леко неглижиран ритуал. Вероятно защото е свързан с представата за уличните кебапчета и съвсем оправданото ни желание да се измъкнем от средата и обичайните неща, които ни заобикалят. Но за човек, за когото месото не е всекидневие, добре изпечената пържола на скара е като едно малко пиршество.
Вече има и второ място в София, където можете да си спретнете такова събитие – "Скара бар" отвори за втори път врати на още по-удобно и централно място в София (първият такъв ресторант се намира в театър "Сфумато").
Вторият "Скара бар" е на ул. "Бенковски", като самото помещение не е голямо, но има удобни маси и изчистен интериор. Менюто е повече от стегнато и забавно. Виното например е "евтино" (5.50 лв. чашата, 19 лв. бутилката) и "скъпо" (само бутилка, 29 лв.). Има и вкусна ракия - "гроздова от Сашо Велянов" (малката е 1.90 лв.) и "сливова от Панко Панов" (2.20 лв.). Освен това в дъното на двете странички, на които е описана храната, има следното разяснение: "Зарзавата пазаруваме от "Ситняково". Месото подготвя Ивайло Пенев в кланицата в гр. Попово, а колбасите - Andrew Sowray. Балканските стоки са от Николай Николов (склад 230 борса "Слатина"). Виното подбира и доставя Яна Петкова."
Има девет вида салата, от които си заслужава тази с маруля, рукола и пармезан (6.60 лв.), както и кьопоолуто (с приготвени на жар зеленчуци – 4.90 лв.). Интересни са и пълнените камбички с овче сирене (4.90 лв.) Скарата се приготвя на жар и може да бъде на порция или на килограм, като има и шишове. От порциите телешкият бифтек (8.80 лв.) доста ни завъртя главата, защото беше сочен и вкусен. Свинските вратни пържолки също не са за изпускане (8.90 лв.). Всичко се поднася с класическата гарнитура - пържени картофи, салата от зеле и моркови и фамозна лютеница. Задължително си поръчайте хляб – той също е на скара, но е подправен с чубрица и прилича на циганска баница. Има и няколко вида десерти – интересен ми се стори ментовият сладолед (3.90 лв.). Единственият недостатък е, че кухнята е близо до масите и ако седнете по-близо до нея, след това всички ще разберат къде сте ходили.
6 коментара
А сиренето халуми на жар!!!
Ами пикантните мини камби пълнени със сирене!!!
Относно последното изречение в статията искам да успокоя всички - гръмна вентилатора и в момента е в процес на смяна :) Тези дни всичко ще е ОК. СкараБар завинаги! :)
Тръгвам веднага, нищо че съм на 5 ч. път, тъкмо за вечеря ще стигна. Какво са 5 ч. в сравнение със вратни пържолки, телешко бифтече, пълнени камбички и пържени картофки :-PРРРРРРРРР
"евтино" вино за 5,50 чашата???? дори в бистро "Николета" на "КиМ" е по-тънко ;-)
Въвеждащият абзац е покъртително неразбираем в желанието си да бъде оригинален:)
Всички пишат, никой не чете!
:-)
<< Балканските стоки са от Николай Николов (склад 230 борса "Слатина") >>
А скандинавските откъде ли ги купуват?!
:-)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.