🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хайде на бар. На скара бар!

"Скара бар" е мястото за вкусно печено месо

   ©  Цветелина Ангелова

Скара бар

ул. "Бенковски" 12

Месото, опечено на скара, напоследък е леко неглижиран ритуал. Вероятно защото е свързан с представата за уличните кебапчета и съвсем оправданото ни желание да се измъкнем от средата и обичайните неща, които ни заобикалят. Но за човек, за когото месото не е всекидневие, добре изпечената пържола на скара е като едно малко пиршество.

Вече има и второ място в София, където можете да си спретнете такова събитие – "Скара бар" отвори за втори път врати на още по-удобно и централно място в София (първият такъв ресторант се намира в театър "Сфумато").

Вторият "Скара бар" е на ул. "Бенковски", като самото помещение не е голямо, но има удобни маси и изчистен интериор. Менюто е повече от стегнато и забавно. Виното например е "евтино" (5.50 лв. чашата, 19 лв. бутилката) и "скъпо" (само бутилка, 29 лв.). Има и вкусна ракия - "гроздова от Сашо Велянов" (малката е 1.90 лв.) и "сливова от Панко Панов" (2.20 лв.). Освен това в дъното на двете странички, на които е описана храната, има следното разяснение: "Зарзавата пазаруваме от "Ситняково". Месото подготвя Ивайло Пенев в кланицата в гр. Попово, а колбасите - Andrew Sowray. Балканските стоки са от Николай Николов (склад 230 борса "Слатина"). Виното подбира и доставя Яна Петкова."

Има девет вида салата, от които си заслужава тази с маруля, рукола и пармезан (6.60 лв.), както и кьопоолуто (с приготвени на жар зеленчуци – 4.90 лв.). Интересни са и пълнените камбички с овче сирене (4.90 лв.) Скарата се приготвя на жар и може да бъде на порция или на килограм, като има и шишове. От порциите телешкият бифтек (8.80 лв.) доста ни завъртя главата, защото беше сочен и вкусен. Свинските вратни пържолки също не са за изпускане (8.90 лв.). Всичко се поднася с класическата гарнитура - пържени картофи, салата от зеле и моркови и фамозна лютеница. Задължително си поръчайте хляб – той също е на скара, но е подправен с чубрица и прилича на циганска баница. Има и няколко вида десерти – интересен ми се стори ментовият сладолед (3.90 лв.). Единственият недостатък е, че кухнята е близо до масите и ако седнете по-близо до нея, след това всички ще разберат къде сте ходили.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    barbarossa avatar :-|
    Barbarossa
    • - 1
    • + 3

    А сиренето халуми на жар!!!

    Ами пикантните мини камби пълнени със сирене!!!

    Нередност?
  • 2
    ivet avatar :-P
    ivet
    • + 3

    Относно последното изречение в статията искам да успокоя всички - гръмна вентилатора и в момента е в процес на смяна :) Тези дни всичко ще е ОК. СкараБар завинаги! :)

    Нередност?
  • 3
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 2
    • + 4

    Тръгвам веднага, нищо че съм на 5 ч. път, тъкмо за вечеря ще стигна. Какво са 5 ч. в сравнение със вратни пържолки, телешко бифтече, пълнени камбички и пържени картофки :-PРРРРРРРРР

    Нередност?
  • 4
    k__ avatar :-|
    K.
    • - 2
    • + 2

    "евтино" вино за 5,50 чашата???? дори в бистро "Николета" на "КиМ" е по-тънко ;-)

    Нередност?
  • 5
    selfish avatar :-|
    Incantesima
    • - 2
    • + 6

    Въвеждащият абзац е покъртително неразбираем в желанието си да бъде оригинален:)

    Нередност?
  • 6
    gt avatar :-P
    гт
    • - 1
    • + 1

    Всички пишат, никой не чете!

    :-)

    << Балканските стоки са от Николай Николов (склад 230 борса "Слатина") >>

    А скандинавските откъде ли ги купуват?!

    :-)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал