Mилиардерите ще прехвърлят 5 трилиона долара към своите деца в следващите 20 години

Трансферът на богатство между поколенията е сред основните трендове в момента, според доклад на UBS

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Една глобална тенденция тече в момента в света на спестяванията - трансфер на огромно количество богатство между поколенията, от старото към младото. Бейби бумърите, или хората, родени след Втората световна война, се считат за най-богатото поколение - с малки или големи доходи, те не харчиха толкова за удоволствия, колкото за своето бъдеще и старини. Сега тези активи преминават към техните деца - процес, който се оценява на десетки трилиони долари. Този процес ще продължи и през следващите години. Паралелно с него обаче протича и един друг - богатите стават още по-богати. Годишният доклад за богатството на най-голямата швейцарска банка UBS, публикуван в края на миналата година, показва една интересна тенденция - милиардерите по света са станали по-богати чрез наследство, а не от предприемачество.

Наследство, а не предприемачество

"Тазгодишният доклад установи, че по-голяма част от милиардерите са натрупали богатство през последната година чрез наследство, а не чрез предприемачество. Това е тенденция, която очакваме да се засили през следващите 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери ще прехвърлят около 5.2 трилиона долара на децата си", казва Бенджамин Кавали, ръководител стратегическите клиенти в UBS Global Wealth Management.

Докладът на UBS е девети поред и се базира на проучване и анкети сред милиардери, клиенти на швейцарската банка. Въпреки наследството според Кавали следващото поколение има "свежи възгледи за бизнеса, инвестирането и филантропията, пренасочвайки големи пулове от лично богатство към нови бизнес възможности, произтичащи от времето, в което живеем".

Близо 151 милиарда долара са наследени от 53-ма наследници през последната година (2022-2023), надхвърляйки почти 141 милиарда долара на 84 нови милиардери, които са се издигнали сами благодарение на бизнес и предприемачество.

С напредването на големия трансфер на богатства обаче всяко поколение има свой собствен възглед за наследството - 68% от анкетираните милиардери с наследено богатство заявяват, че имат за цел да продължат да развиват постигнатото от родителите им по отношение на бизнес, марка или активи. Вярвайки в продължаването на настоящото семейно наследство, 60% от наследниците искат да дадат възможност на бъдещите поколения да се възползват от тяхното богатство и планират да продължат да следват предварително определените от родителите си филантропични цели (32%).

Наследници с визия

Наследниците също имат свои виждания за рисковете пред бизнеса и как да се позиционират за бъдещето. Например 66% от първо поколение милиардери определят потенциална рецесия в САЩ като тяхна основна грижа, следвана плътно от геополитическото напрежение (62%). За разлика от тях наследниците са загрижени за инфлационния натиск (57%) и наличието и цената на суровините (52%). Всички обаче са съгласни относно възможностите и рисковете на генеративния изкуствен интелект (AI), като 65% смятат, че AI предлага една от най-големите търговски възможности за оперативния им бизнес през следващите 12 месеца. Тъй като технологията придобива известност, 58% смятат киберзаплахата или хакването за най-големия риск.

В световен мащаб богатството на милиардерите се е възстановило частично през периода 2022-2023 г., като това се дължи на милиардерите с потребителски бизнес и бизнес с продажби дребно в Европа, след спад с почти една пета през предходните 12 месеца. Като цяло броят на милиардерите се е увеличил със 7% в световен мащаб през последната година - от 2376 на 2544, и тяхното богатство се е възстановило с 9%, от 11.0 трилиона долара на 12.0 трилиона долара.

Въпреки че милиардерите с иновативни компании в областта на технологиите и здравеопазването са натрупали най-голямо богатство през последното десетилетие, има ранни признаци за подобряване на състоянието (+15%) за милиардерите с индустриални компании, което вероятно ще продължи на фона на енергийния преход и по-високите разходи за отбрана в няколко страни.

Каре:

Някои разлики, или как планират да инвестират богатите (с булети)

  • 63% от милиардерите в Америките планират да увеличат дела си в частни инвестиции в период от 12 месеца. За 71% от тях изкуственият интелект предлага най-добрата търговска възможност за оперативния бизнес, а за 65% и за портфолиото. 68% от тях смятат, че Северна Америка предлага най-добра възможност за възвръщаемост.
  • 50% от милионерите в Европа, Близкия изток и Африка планират да увеличат експозициите си в облигации на развитите пазари, следвани от вложенията в хедж фондове (46%). От тях 45% смятат, че Северна Америка дава най-добри възможности, а най-големите притеснения са от геополитическото напрежение и инфлацията.
  • 50% от милиардерите в Азия имат предпочитания за инвестиции в своя регион, като и тук облигациите на развитите пазари са в инвестиционния фокус. Интересно е, че цели 39% залагат и на кеша.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alq16983435031199726 avatar :-|
    Kalin G

    .... и опасност за света

    Нередност?
  • 4
    yilt_ avatar :-|
    yilt_

    А Андрю Карнеги беше казал, че е срамно да умреш богат. Той към края на живота си беше дарил 90% от богатството си.

    Нередност?
Нов коментар