🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

7.05

Куба и Бразилия. Лятото наближава шарено и весело с третото издание на музикалния проект "Приказки за джаза". Атмосферата на стара Хавана с латино ритмите на Ran Kan Kan и El Cuarto De Tula, и Рио с The Girl From Ipanema, Chega de saudade и Mas que nada, изсвирени от Михаил Йосифов - тромпет, Милен Кукошаров - пиано, Борис Таслев - контрабас, Борислав Петров - барабани, заедно със специалните гости: Павлета Семова - вокал и Мартин Ташев - вокал и тромпет. Sofia Live Club, 20:00 ч.

8, 9 и 10.05

Баща ми бояджията. Един от най-обичаните филми на българското кино от 70-те години на XX век стъпва на сцената на Софийската опера. Идеята за сценичната реализация на мюзикъла от Петър Ступел и Константин Драгнев е на режисьора Пламен Карталов. В главната роля на новата сценична адаптация е Калин Врачански като учителя Андреев (бащата), със специалното участие на Славчо Пеев като фабриканта Маринов. Софийска опера и балет. Билети от касата и онлайн, 19:00 ч. На 9 май се играе и от 11:00 ч.

11.05

Скритите букви: Визуално-поетичен маршрут. Нов комплект от пейки-букви, изработени от по-устойчив и здрав материал, ще бъдат поставени пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел. Станете част от визуално-поетичното им представяне чрез маршрут от няколко спирки, на които ще присъстват поети, участващи в проекта, четящи свои стихотворения. А чрез преносимата интерактивна инсталация All is sketch - кутия, позволяваща, с помощта на проектор и сензорна писалка да се рисува и пише по всякакви повърхности в града без следа - специално поканени за маршрута художници ще създават визуалната среда на всяко от отделните четения. Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", 20:00 ч.

12.05

Нощ на литературата. В юбилейното десето издание се включват 14 български града - Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен. Ще бъда четени избрани откъси от европейската литературна на няколко точки във всеки град. Началото е в 18:00 ч., като един откъс ще се повтаря на конкретно място до 21:30 ч. Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин., за да има време и за придвижване. В София за първи път ще бъде обособено читателско място на Столичната община, а читателски столични гнезда в са диапазона на ул. "Любен Каравелов", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Васил Левски", ул. "Цар Иван Шишман" и ул. "Граф Игнатиев" и са 20 на брой. Всичко на www.noshtnaliteraturata.com и във фейсбук страницата на събитието: @noshtnaliteraturata

13.05

Сергей Накаряков. За него казват, че е Паганини на тромпета и Карузо на тромпета. Накаряков, един от най-великите съвременни тромпетисти, ще бъде солист на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. Той ще ще представи Концерта за тромпет и оркестър на Александър Арутюнян и Симфония №1 от Луис Глас. Зала "България", билети на касата и в Eventim, 19:00 ч.

13.05

Inside Joke Stand-up Comedy - Single vs Taken. От коя страна е по-забавно: от тази на женените или на свободните? На стендъп битка се изправят комедианти от двата лагера: от страна на сериозно обвързаните са Дими Деянски и V for Venetta, а не-сериозните ще се представляват от Георги Кючуков и Nadia Bright. Само над 18 години. Кино "Кабана", врати: 19:00 ч., начало: 20:00. Билети онлайн 12 лв. от https://urboapp.com, на място (ограничен брой): 15 лв.

13 и 14.05

Полит(не)коректно късо кино. Специално подбрана селекция от 7 провокативни филма от "Кинематограф", които питат докъде стига политическата коректност в късометражното кино. Ще има специални гости, които ще коментират кратките заглавия в два поредни дни - на 13 май това ще са младите актьори Йордан Михайловски, Деян Барарев и Тони Генов, а на 14 май - редколегията на единствения сатиричен вестник у нас "Прас прес". Кино "Влайкова", 20:00 ч.

13 - 15.05

Wine & Spirits Show Sofia. Първото бизнес изложение за вино, високоалкохолни напитки, бира и крафт напитки, насочено към професионалистите от бранша - производители, вносители и търговци, дистрибутори, ресторантьори, хотелиери, бармани, сомелиери. Но ако сте любители на качествените напитки, виноценители и имате интерес към света на добрите вкусове, събитието е и за вас. В "Интер експо център". Билети: 17 - 30 лв. от www.vintageclub.bg

14 - 16.05

Camping & Caravaning Expo. Цели три дни да откриете всичко необходимо за вашата къмпинг почивка с над 40 изложителя, разположени на площ от 4000 кв.м. Продукти за къмпинг, спорт и свободно време, кемпери, каравани, палатки и най-нови технологични решения. Паркингът на хипермаркет "Метро" на бул. "Цариградско шосе", вход свободен, повече информация на страницата на събитието и на www.expo.camping.bg и www.camping.bg

от 13.05

Голяма работа. Средно брутно заплащане от 2.89 лв. на час - толкова печелят представителките на професии, най-непропорционално заети от жени, а това са почистващ персонал, болногледачки, шивачки, социални работнички, медицински сестри, детегледачки, домакини. Инициативата "Голяма работа" си поставя за цел да разказва истории и да създава изкуство за по-справедливи условия на труд, като свързва артистки и представителки на обществено значими работни сектори. По повод 1 май екипът й организира работилница, в която срещна пет артистки и пет работнички. Какво се получи, както и какви са информационните материали на кампанията на тема трудови права вижте в специалната изложба в "+Това", в София. Илюстрациите са качени на сайта на Българския фонд за жените.

май

Уъркшопи по писане. Ако искате да усъвършенствате писателските си умения, вижте предлаганите от виртуалния Писателски център на фондация "Елизабет Костова" варианти. За възрастните са уъркшопите с Владимир Полеганов (на български); с Диана Шпехлър (на английски); със Стивън Уингейт (на английски); с Надя Радулова (на български). За подрастващите уъркшопите са с Диана Петрова (на български) и с Айрийн Нийлънд (на английски). Всеки синхронен уъркшоп се провежда във фиксиран период от време и включва видеолекции, упражнения, свързани с писане и рефлексия върху текст, създаване на чернова, индивидуални консултации в реално време с инструкторите на уъркшопа. Местата за уъркшоповете са ограничени. Информация тук: https://ekf-writing-center.org/scholarships

До 25.07

Изкуство и идеология. Как функционира изкуството в условията на регламентиран и институционализиран художествен живот в България и какво представлява сложната система на администриране на българското изкуство и неговата зависимост от идеологическия апарат на социалистическата държава? Гостуващата изложба на Художествена галерия "Никола Маринов" - Търговище, дава нагледни отговори с 25 живописни творби, създадени по повод провежданата през 1976, 1981, 1986 и 1989 ОХИ (обща художествена изложба) "Ястребино" с автори Светлин Русев, Йоан Левиев, Димитър Казаков, Димитър Киров, Теофан Сокеров, Златю Бояджиев и др. Изложбата включва и факсимилета, извадки от доклади и други документи. Национална галерия. Музей на изкуството от периода на социализма (ул. "Лъчезар Станчев" 7)

Все още няма коментари
Нов коментар