🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хора и улици: българската стрийт фотография в Eyeshot

Седемнадесет автори от България са включени в новия концептуален брой на международното фотоиздание

Новият брой на престижното списание Eyeshot е посветено на българската стрийт фотография: едновременно рядко международно признание и първи по рода си опит този жанр да бъде анализиран през местна призма.

"Идеята да се фокусираме върху българската улична и документална фотография дойде най-вече защото имахме добри впечатления, след като публикувахме български автори в предишните издания, например Свилен Начев", казва пред "Капитал" Марко Саварезе, редакторът на съществуващото от 2017 г. списание и част от едноименното издателство за фотокниги.

Броят излиза на 15 април и събира работата на автори, част от които са познати не само като фотографи, но и като режисьори, оператори и фотожурналисти: Михаела Аройо, Денис Бучел, Ясен Велчев, Павел Г. Веснаков, Александър Димитров, Мартин Илиев, Стефан Колев, Венцислав Лалев, Свилен Начев, Стоян Николаев, Валерий Пощаров, Любомир Скумов и Пенко Скумов, Александър Станишев, Десислава Станчева, Денислав Стойчев и Владимир Яворов.

Въпреки че печатните заглавия на Eyeshot са в лимитиран тираж, издателството надхвърля нишовия интерес - то е следвано от над 143 хиляди в Instagram. Предишният тематичен брой на списанието е посветен на Ню Йорк.

И все пак кое прави местните автори по-особен случай? "Това, което най-много ни впечатли е отличителната артистична визия на авторите - те имат много интроспективен начин на разказване на истории." Според Саварезе талантите, които постепенно е открил, превръщат снимането в различен инструмент за самоизразяване. "Българските фотографи използват камерата като средство за терапия и самопознание. Това впечатление се потвърди и от съпътстващите текстове, те често бяха ориентирани именно към емоциите и вътрешните преживявания. Снимките показват едно светло, но меланхолично чувство."

Според Пенко Скумов, един от фотографите в броя и част от платформата Street Photo Lab, този тип снимане е добър начин да опознаем по-динамичната и съвременна част от българската фотография. "Жанрът изживява свой ренесанс през последните години, въпреки че познаваме и автори от старата школа, които условно бихме нарекли стрийт фотографи - като например Йордан Йорданов-Юри, Румен Георгиев-Рум или Милан Христев." За Скумов проектът с Eyeshot е и доказателство, че бързата комуникация и видимостта в социалните мрежи има своите плюсове - понякога тя все пак обединява артистите и публиката въпреки целия шум и пренасищане с информация.

"Мисля, че това, което обединява фотографите в този сборник, е усетът за времето, в което живеем", казва Скумов, според когото бихме могли да говорим за нещо като "нова вълна" на българската стрийт фотография. "Тази фотография не страда от носталгия - тя се е откъснала от клишетата на образците, които се следват."

Броят излиза в лимитиран тираж от 500 бройки, като за първи път в историята на издателството той може да се купи и чрез NFT. Повече на www.eyeshotstreetphotography.com.

Все още няма коментари
Нов коментар