Календар | Master of Art, квартален Tour de Зарезан, музиката на Енио Мориконе

Подбрани събития за свободното време

Документалният филм "Да летиш с плавници" за художника Алцек Мишев ще открие фестивала Master of Art на 9 февруари
Документалният филм "Да летиш с плавници" за художника Алцек Мишев ще открие фестивала Master of Art на 9 февруари
Документалният филм "Да летиш с плавници" за художника Алцек Мишев ще открие фестивала Master of Art на 9 февруари
Документалният филм "Да летиш с плавници" за художника Алцек Мишев ще открие фестивала Master of Art на 9 февруари

9.02 - 3.03

Master of Art. Деветото издание на фестивала за документални филми за изкуство се открива с премиерата на режисьорката Мария Аверина "Да летиш с плавници" - филм за художника Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, започнал своя творчески път през далечните 60-те години в комунистическа България и напуснал я през 1971 г., за да остане в Италия. Сред акцентите в програмата са и "Джеф Кунс - личен портрет", "Пазарът в Порто", "Вермер - най-голямата изложба", "Звезда "Мишлен", "Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел" и др. Информация, билети и локации на https://masterofartfilmfestival.com/

10.02

Софийски квартален Tour de Зарезан. За шести път няколко добре познати и нови магазини и заведения, отдадени на мисията популяризиране на българското вино отбелязват Трифон Зарезан с едно специално събитие. На него ще са подбрани за дегустация над 50 различни вина, ще има срещи с представители на български изби и томбола за винени награди. Вход свободен. Цена за 10 дегустационни дози: 10 лв. Кои са местата, вижте във фейсбук страницата на събитието.

11.02

Violoncellissimo - От барок до... рок. Адаптирана за виолончело музика от всички жанрове, представяща подбрани мелодии от известни филми до валсове, маршове и произведения на Моцарт в рок вариант. Това ще изсвирят виолончелистът Марин Казаку - генерален директор на филхармонията "Джордже Енеску" и професор по виолончело в Националния музикален университет в Букурещ, и един от най-известните румънски камерни ансамбли през последните десетилетия. Зала "България", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim и касата: 20 - 40 лв.

11.02

Джаз за деца. Мелодии от филми, любими детски песни и класически пиеси в импровизация за малки. Всички са добре дошли да слушат, пеят и свирят заедно с джаз музиканти Велека Цанкова, вокал, Димитър Благоев, китара, Станислав Арабаджиев, пиано, Димитър Шанов, контрабас, Стефан Кожухаров, барабани, и Венцислав Благоев - тромпет и водещ. Sofia Live Club, 17:00 ч. билети от мрежата на Eventim, предварително купени за деца до 14 години: 10 лв., билети за възрастни: 15 лв., в деня на концерта и на място за деца: 15/ 20 лв. Начало: 17:00 ч.

До 15.02

Образованието е придвижване от светлина към мрак. След края на 18-ото издание на Биеналето на архитектурата във Венеция Галерия Топлоцентрала - Куб показва изложбата, която бе избрана да представи страната ни. Към нея е предвидена съпътстваща програма от представяния, лекции и дискусионни панели с международни професионалисти в сферата, една от които е "Лекции и разговори: Биенале на няколко езика (10.02 от 10:00 - 15:30 ч.) с куратори и участници на павилионите на Турция, Франция и България, както и кратка история и концепция на Венецианското биенале. "Топлоцентрала". Повече на фб страницата на събитието

10.02

С музиката на Енио Мориконе. Концерт с музиката на великия композитор под диригентството на италианеца Бенедетто Монтебелло, пианистът, композитор и професор Франческо Барбаджелата, сопранът Мария Павлова и хорът и оркестърът на Държавна Опера Варна. В програмата ще прозвучат незабравими теми от вечните филми: "Имало едно време на Запад", "Добрият, лошият и злият", "Сицилианският клан", "За няколко долара повече", "За шепа долари", "Имало едно време в Америка", "Ново кино Парадизо" и др. Варна, ФКЦ, 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 30 / 40 лв.

13.02

За евреите и други демони. Премиера на сборника с етюди и есета (ИК "Жанет 45") на журналистката, преводачка и документалистка Еми Барух, специализирала еврейски изследвания и проблеми на етносите в Централноевропейския университет в Будапеща и в Националния автономен университет на Мексико. Разговора с нея ще води издателят Манол Пейков. "Гьоте институт", Голяма зала, 19:00 ч.

13.02

Красота и думи. Концерт на световната сензация сред контратенорите Якуб Юзеф Орлински под акомпанимента на неговия сънародник - полския пианист Михал Биел. Музикантите пристигат у нас по покана на оперната прима Соня Йончева и продуцентската ѝ компания SY11 Events и ще изпълнят песни на различни съвременни полски композитори и барокови творби на майсторите в жанра - Георг Фридрих Хендел и Хенри Пърсел. Зала "България", 19:30 ч., билети от мрежата на Eventim, билети от мрежата на Eventim: 40 / 150 лв.

13 - 16.02

GastronomiX. Майсторски класове на световни и български шеф-готвачи и експерти, а също и презентации с демонстрационно готвене на различни теми по време на професионален форум за висша кухня и кулинарна култура, имащ за цел да популяризира българската и чуждестранната висша кухня. С билети за изложението СИХРЕ и GastronomiX получавате достъп и до изложение Wine&Spirits Show. Интер Експо Център, билети от https://sihre.bg: 10 / 20 лв.

14.02

Вечерта на Свети Валентин. Няколко софийски клубни концерта за влюбените до тях или просто влюбените в живота: Ирина Флорин ще бъде в клуб Tell me с китариста Христо Костов и диджей съпорт, Dead Man's Hat, Ninio и The Groovers са в "Строежа", Руши е в клуб Carussel, а Дара Екимова е в бар "Петък". French'N Love Cabaret - музикалната вечер на Вера Шандел, Ангел Заберски Трио и балет "Нова" е в Sofia Live Club, а концертът на Васил Найденов е в Joy Station.

До 14.02

Любов, вино и светлина. Преди края на своя сезон Lumina Park кани на любовния и винен празник под звездното небе и милиони светлини наоколо. В парка ще бъде разположен гостуващ бар, който ще предложи специална селекция вина, както и няколко авторски рецепти за подходящо за сезона греяно вино. Lumina Park, 18:00 - 23:00 ч.

До 23.04

Любен Зидаров. 100 години. СБХ отбелязва 100-годишнината от рождението на един от най-забележителните български художници, посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата със специална изложба. Тя включва живописни и акварелни творби, притежание на 20 художествени галерии в страната, частни сбирки и семейството на художника, книги с оригиналните илюстрации към тях. Всеки ден в рамките на експозицията ще бъдат излъчвани и прожекции на филма "Вълшебното огледало на Любен Зидаров" на режисьорката Мария Николова. СБХ - Шипка 6, зала 2А

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар