🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | LUNAR, софийски фестивал на науката и концерт с кубинска музика

Подбрани събития за свободното време

2.05

Рахманинов и Владигеров под палката на Мартин Пантелеев. Третият концерт за пиано на Сергей Рахманинов - изключителен творчески връх и образец в жанра, и Първа симфония на Панчо Владигеров, написана през 1938 - 1939 г., ще звучат под диригентството на Мартин Пантелеев. Солист е виртуозният германски пианист Бернд Глемзер, ученик на Виталий Маргулис и лауреат на най-престижните клавирни конкурси. Зала "България", 19:00 ч., билети на касата и в мрежата на Eventim, 40 - 80 лв.

3.05

Блажени са блажените. Световна премиера на сцена на текста по романа на Ясмина Реза под сценичната версия на Весела Василева. Светлана Янчева, Жорета Николова, Свежен Младенов, Христо Гърбов и Мак Маринов са актьорите, които участват в това изследване на щастието и на нещастието, които се преплитат комично, абсурдно и трогателно дълбоко в корените на взаимоотношенията между мъжа и жената. Театър 199; 19:30 ч., билети: 12 - 25 лв.

7.05

Sofia-Havana music collaboration с Rolando Palacio. Kубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, и един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение идва за концерт, представящ резултата от международен музикален проект в колаборация с български музиканти. Наред с оригиналните композиции, създадени за него, ще чуем авторска музика от група Free4all, както и неочаквани аранжименти на популярни мелодии. Бар Singles, 20:00 ч., вход: 20 лв.

9 - 12.05

Уличен фестивал 6Fest Пловдив. Фестивалното издание тази година е мултижанрово с международно цирково участие от Унгария, Чили и Перу и български артисти от различни изкуства, сред които концерт в стил етно фюжън, огнен спектакъл и др. За трети път изданието ще предложи и събитийния формат "Нощ на историите", в който ще чуем истории за Пловдив и разкази от представителите на музеи (9 май, клуб Fargo, 19 ч., вход свободен). Вижте програмата във ФБ страницата на събитието. Пловдив, основна локация: площад "Централен"

9.05

MODE2K: An Audio-Visual Depeche Mode Party. Специална парти вечер и истинско аудио-визуално преживяване, която отбелязва рождения ден на Дейв Геън и финала на успешното турне на Depeche Mode към албума им Memento Mori. В рамките на събитието за първи път ще бъде представена концепцията MODE2K (проект на диджеите Shunt и N:Mode) - специален тричасов сет, изпълнен със синхронизирани в реално време визии, както и нови аранжименти на познати парчета от цялата дискография на групата. Клуб Tell me, 20 ч., вход: 10 лв.

9 - 12.05

Фестивал на светлините LUNAR. Мащабно, атрактивно и забележително ще бъде третото издание на събитието, което тази година се разгръща в 4,5 км пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2. Общо 22 светлинни творби от международни артисти - видео и статичен 3D мапинг, инсталации, лазерно шоу, ателие за рисуване със светлина, ще преобразят най-известните фасади, паркове и площади в столицата. Публиката ще може да се потопи в 360-градусово имерсивно преживяване в най-горещите точки на планетата (в Княжеската градина с повторяемост през 30 минути), ще види паметника на Петко и Пенчо Славейкови да оживява и др. От 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Пълната програма на: https://lunarlights.eu/program

9 - 12.05

14-и Софийски фестивал на науката. Международно признат белгийски космолог, работил заедно със Стивън Хокинг; френски астроном от екипа, който откри океан на сатурновата луна Мимас; украинска метеороложка, изследователка на Антарктида; американски физик от екипа на НАСА за изследване на астероида Озирис-Рекс; австрийски изследовател на радиацията; китайски астроном и палеонтолог и други са само част от международните гости на събитието, посветено на последните иновации и открития. В програмата му ще откриете и вълнуващи срещи с десетки български учени, изложби, работилници и демонстрации, както и богата училищна програма. "София тех парк", всичко на https://beautifulscience.bg

9 - 12.05

Капана фест. За юбилейното издание на събитието организаторите му канят някои от най-големите български фестивали и културни оператори с цел обединение на бранша и споделяне на публики - 6 Fest, Virginia Records, Bilet.bg, Sofia Live Fest и Opera Open. Затова на главната сцена слушаме разнообразна програма - Мила Робърт, Дара Екимова, Жлъч/Григовор/Гена, TDK, Pishtamashina, ONYX, опера "Бутик" и др. Специална Social Art Stage ще представи както утвърдени артисти в акустични формати, така и млади таланти и ученически проекти, изненадващи арт инсталации и декорация, уъркшоп за най-малките, детски кътове и площадки за игри. Пловдив, мостовото съоръжение над ул. "Гладстон" (до площад Централен)

До 31.05

Тренировки - Изходи: - упражнения 2024. С новата си самостоятелна изложба Венцислав Занков разкрива интересна и различна посока в творчеството си, нов път, по който един скулптор е използвал дигитални технологии в свободното си време, в два етапа - изследователски и творчески. Експозицията се опира на възможностите на цифровизацията за нестандартно създаване на произведения на изкуството - двуизмерни и триизмерни, и съдържа две серии творби: "Упражнения за лява ръка" - дигитална фотография без обектив, и "Упражнения за дясна ръка" - обемни 3D проекти за водопади и архитектурни/скулптурни обекти. Hostgallery

до 31.05

Sofia Urban Art. Изложба, продължение на книгата "Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес", представляваща опит да се проследи развитието на тази субкултура в българската столица. Експозицията представя графити сцената в три отделни десетилетия (1990 - 1999, 2000 - 2009, 2010 - 2019), както и в годините от 2020 насам и включва много архивни кадри, които не успяват да влязат в изданието, излязло в края на миналата година. UniCredit Studio

до 6.06

Петър Дочев (1934 - 2005). Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на един от най-важните художници в процесите на промяна и развитие в съвременната българска живопис, чието име се свързва със зараждането и развитието на индустриалния пейзаж в българското изобразително изкуство от втората половина на ХХ век. В експозицията са представени само произведения, собственост на семейството. СБХ - зала "Райко Алексиев"

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар