🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фотогалерия: Управлението на Тръмп

Надежда Чипева
от Надежда Чипева
6675 прочитания
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Много ми се ще да вярвам, че уважаваната от мен майсторка на кадъра г-жа Чипева не е писала (част) от текстовете. Просто защото не отговарят на истината.

    1.Изобщо не е вярно, че Тръмп "изтегли почти всички войски на САЩ от Ирак и Афганистан, като така на практика сложи край на най-дългите военни конфликти на страната". В Ирак и Афганистан продължават да пребивават над 20 хил. американски военни. Въпреки решението на Иракския парламент за изгонването им и въпреки протяжните преговори на американската администрация с талибаните в Катар. А движението Талибан е обявено за терористична организация по цивилизования свят, вкл. и в САЩ. Т.е. САЩ преговарят с терористи, което никоя уважаваща себе си държава не прави.

    И още по темата за армията: номинираният за секретар по отбраната при изслушванията му в Сената е заявил, че ще прави чистки в армията и че ще премахне ограничението транссексуални да служат там;

    2. "Изгонен" от Туитър!? Туитър/Капитал може да "изгони" мен, но когато става въпрос за най-разпознаваемия и най-овластения човек на планетата, нещата не може да се наричат така. Това е непобиращо се в ума цензуриране от собственици на транснационална корпорация на избран от десетки милиони граждани световен политик №1.
    Защото по същата логика утре собствениците на транснационална фармакорпорация могат да спрат животоспасяващи лекарство за всяка една нелюбима им държава/район/континент.
    Не е нормално, нали?

    3. Импийчването. Не може да се каже: "...Той бе импийчнат за втори път от Камарата на представителите...", защото процедурата по подвеждане на високопоставено, на изборна длъжност служебно лице под отговорност според американската Конституция представлява по същество съдебен процес и е разделен на две части: долната камара (Камарата на представителите) играе своеобразна прокуратура и подготвя доказателства, въз основа на които приема/не приема с обикновено мнозинство обвинението. Ако е прието, то постъпва в горната камара (Сената), която с 2/3 от 100-те си члена се произнася дали приема за доказана вината и респиктивно освобождава лицето или отхвърля обвинението на конгресмените.

    Спрямо второто обвинение срещу Тръмп от 7 януари, то в срока на заеманата от него длъжност не достигна до произнасяне в Сената. Т.е. реално процедурата е прекратена поради изтичане на мандата на Тръмп. Той от днес вече е частно лице и Сенатът няма никакво основание да си произнася по него със задна дата: той вече не е на висока изборна длъжност в държавната администрация на САЩ.

    Пиша много внимателно откъм изказ, защото наистина ценя майсторството на г-жа Чипева, която е автор на забележителен и много скъп за мен портрет на моя баща в сепия.

    Нередност?
  • 2
    yiy1607077153695351 avatar :-|
    Radoslav Gospodinov
    • + 1

    До някъде съм съгласен с теб. А по въпроса за отношенията с Иран и двете убийства, които сътвори. Една тиха война,която тлее. Дано не се разпали. А тонът му спрямо Китай? Икономическа сила,с която всеки трябва да съобразява,особено зависима от Китай страна,като САЩ. Да не говорим за Европа. Остана си типичния американец,в което няма лошо,но ако опира само за вътрешна консумация. Като политик си беше чиста 0. Политиката отдавна не е каквото каже чичо Сам.Сори.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "Radoslav Gospodinov":

    На мен ли говориш?
    Ако е така - бъркаш в много дълбокото и за да не пиша цяла нощ, ще го нахвърлям съвсем конспектно:
    1. Иран
    Ако щеше да има война с Иран, досега да е започнала отдавна. Съвсем видимата цел от напускането от Тръмп на СВПД е търговска:
    а) изхвърляне на четвъртата петролна сила от пазара и завземането на мястото й;
    б) изхвърляне на европейските конкуренти от Иранския пазар - петролен, инфраструктурен, промишлен, авиационен, автомобилен, транспортен, застрахователен и т.н .
    И двете цели са постигнати. А за да стане САЩ №1 в света по добив и износ на (шистови) въглеводороди, им трябваше да премахнат ограниченията на Парижкото споразумение за климата. И го напуснаха.

    2. Китай
    Именно за да отложи неминуемия сблъсък с Китай, Тръмп подхвана т.н. търговска война, принуден от обстоятелствата, че с всеки изминал ден Китай все повече укрепва като противник №1 на САЩ заради нелогичната политика спрямо него от Бушовете, Клинтън и Обама:
    а) Дефицитът на САЩ в търговският баланс с Китай за 2019 г е близо 600 000 000 000 долара;
    б) Американските високотехнологични компании преместваха производства от САЩ в Китай. Заради печалбите си те закриха стотици хиляди работни места в страната си, изнесоха нови технологии и възможности на Китай - да ги вкара във военната си промишленост. Което и правеше.

    3. ЕС?
    ЕС няма субектност. Той е като една вечно новита жена...

    4. Да Тръмп не е политик, ако под това понятие разбираш Макрон, Меркел или баце. Той е визионер, който започна рушенето на деспотичната вече неолиберална глобалистка идеология. Той е бялата врана в политическото гнездо. И това обяснява тоталния бойкот, с който се сблъскваше всеки ден от 20 януари 2017 г от неолибералистите.

    Така мисля.

    Нередност?
Нов коментар