🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Какво следва за украинските бежанци в България

Планът на държавата за намиране на работа и интеграция на бягащите от войната украинци

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Минаха общо 93 дни от началото на войната в Украйна и никой не знае колко още ще продължи тя и какъв ще бъде изходът от нея. Единственото сигурно от самото начало беше очакваната вълна от украински бежанци, които ще търсят временна закрила в други европейски държави, сред които и България. Вече трети месец обаче страната ни изглежда да няма конкретен и дългосрочен план как да помогне за интеграцията им. Решенията са краткосрочни и на парче.

До момента над 97 хил. жители на Украйна са останали на територията на страната ни. Настоящата програма за настаняване изтича на 31 май и се предвижда нова, която ще осигури на хотелиерите, настанили украински бежанци, по 15 лв. на храноден. Туристическият сезон обаче започва и част от хотелиерите няма да се възползват от програмата с надежда местата им да бъдат запълнени от туристи.

От друга страна, стои въпросът за интеграцията на украинските бежанци в България. Над 50 хил. от тях са в работоспособна възраст. За работодателите, наемащи украински граждани, държавата е предвидила стимули, като минимална работна заплата на всеки нает и осигуровки за три месеца. Отделно частни компании осигуряват и допълнителна подкрепа във вид на надбавка за наемане на жилище, грижи за децата или безплатни уроци по български.

За всичко това и какво предстои, когато държавните програми за настаняване и наемане на украински бежанци приключат, разговаряме с журналистите от "Капитал" Анина Сантова и Веселин Нанов в тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал". Подробности може да прочетете и в темата на броя на "Капитал".

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар