Подкаст: Най-добре тракторите да дойдат

Причините за протеста на зърнопроизводителите и последствията от него

Протест на фермери земеделци зърнопроизводители животновъди струпване на земеделска техника в Долни Богров
Протест на фермери земеделци зърнопроизводители животновъди струпване на земеделска техника в Долни Богров
Протест на фермери земеделци зърнопроизводители животновъди струпване на земеделска техника в Долни Богров    ©  Георги Кожухаров
Протест на фермери земеделци зърнопроизводители животновъди струпване на земеделска техника в Долни Богров    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Изминалата седмица в България премина под знака на една тема: вносът на украинско зърно, забраната на който падна след решение на кабинета на Николай Денков и подкрепящите го партии. Този ход, меко казано, раздразни голяма част от българските зърнопроизводители, след което се стигна до медийно надвикване. Като се започне от обвинения, че българското правителство работи против интересите на българските производители, и се премине през отказ за преговори заради думата "терористи", използвана от Денков заради заплахата за блокиране на инфраструктура в страната, напрежението остана високо, особено на фона на липсата на други новини в медийното пространство.

Крайният резултат поне засега е компромисно решение, при което България все пак няма да внася слънчоглед, а количествата жито и пшеница ще бъдат съгласувани с украинското правителство и Европейската комисия.

Този сюжет обаче повдигна много и различни въпроси, свързани най-вече със субсидиите за българските зърнопроизводители, доколко може да изкривиш пазара според собствените си предпочитания и колко е голяма концентрацията в земеделския сектор в България. Отговори на тези и други въпроси в тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал" дава Ани Коджаиванова.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар