БЗК - малко от 6-годишната история

Европа нарича Робърт Максуел (вляво) "Цар на България". Докато беше премиер, Луканов с готовност предоставяше на Максуел редица икономически благини. Една от тях е участието му в БЗК - освободена от данък печалба
Европа нарича Робърт Максуел (вляво) "Цар на България". Докато беше премиер, Луканов с готовност предоставяше на Максуел редица икономически благини. Една от тях е участието му в БЗК - освободена от данък печалба
Европа нарича Робърт Максуел (вляво) "Цар на България". Докато беше премиер, Луканов с готовност предоставяше на Максуел редица икономически благини. Една от тях е участието му в БЗК - освободена от данък печалба
Европа нарича Робърт Максуел (вляво) "Цар на България". Докато беше премиер, Луканов с готовност предоставяше на Максуел редица икономически благини. Една от тях е участието му в БЗК - освободена от данък печалба
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 19 февруари Банка за земеделски кредит трябва да отбележи шестия се рожден ден. С постановление на правителството на Андрей Луканов от 19 февруари 1990 г. е създадена Банка за земеделски кредит като специализирана финансова институция, обслужваща селскостопанския сектор. Още през април 1990 г. тогавашният управител на БНБ Иван Дрегневски се обръща с писмо до Андрей Луканов на банката да се предоставят преференции. За уреждане на статута й е необходимо решение на правителството поради все още неприетия закон за банките и кредитното дело, но най-вече поради обстоятелството, че банката, в която ще бъде допуснато държавно, частно и чуждестранно участие, ще получи доста съществени привилегии срещу ангажимента да подпомага развитието на частния земеделски сектор. Акционерното дружество е освободено от плащането на данъци за период от пет години, като заедно това се задължава да капитализира печалбата в полза на увеличаване на държавното участие в БЗК. При създаването й държавното участие е 84.5%, като по-късно спада до 42%, които Банковата консолидационна кампания (БКК) продължава да управлява до ноември 1994 г. Особеният статут на БЗК предвижда банката да получава подкрепата на финансовото министерство, което да субсидира преференциалните лихви по отпусканите кредити. Последният механизъм обаче година по-късно е отменен, след като правителството на Димитър Попов преценява, че банката избягва да отпуска заеми на земеделските стопани поради значително високо оценен кредитен риск.

Начело на банката от нейното създаване застава банкерът Янко Янев от школата на "Литекс банк" - Бейрут, дъщерна на Външнотърговска банка, а по-късно и зам.-шеф на Стопанска банка. Чрез Янко Янев БЗК се свързва с британската фирма "Баймакс", където участия имат Максуел, БИСА и Стопанска банка. "Баймакс" първоначално притежава 5% от акциите в Банка за земеделски кредит, които после прехвърля на "Райфайзен централбанк" - Виена, вследствие на което участието на виенската банка се увеличава до 33%. По-време на първите две години от шефството на Янко Янев БЗК е обявена за банка на годината - през 1991 г. и 1992 г. Управлението на Янев бързо преориентира банката към дейности, свързани с валутното кредитиране на външнотърговски операции. Първоначалното обяснение за опосредстван и лесен достъп до операции в чужбина е присъствието на виенската банка като акционер - известна и като една от най-агресивните западни банки в Източна Европа. Още повече че авторитетният акционер може да работи в полза и на международния имидж на банката и да и осигури в бъдеще достъп до кредитни линии в условията на наложен мораториум от страна на държавата по външния ни дълг.

Скоро става съвсем ясно, че БЗК няма да е само на земеделците. Още в първите години само 5% от предоставените кредити са за селското стопанство (през 1991 г. класифицираните като несъбираеми кредити заемат само 5% от кредитния портфейл на банката, през следващата 1992 г. делът им вече е над 8%). Банката преценява, че не е необходимо да увеличава допълнително риска в активните си операции и е по-добре да финансирана по-бързо ликвидни търговски операции, отколкото да раздава кредити на земеделските стопани. В интервю за в. "Пари" през 1993 г. Янко Янев казва: "Даже и тези 5 процента могат да се окажат много. Селското стопанство, което не се е идентифицирало със своите структури и гаранции, ще бъде лишено от банкови услуги за продължителен период, ако остана дълго време в тази анонимност. (След време тезата за реформа в селското стопанство в своя провал ще потърси опора в кооперациите и ще персонализира волята им в 37-ото Народно събрание чрез яркото представителство на депутати като Ангел Димов и Златимир Орсов - бел. ред.) Не считам, че нашето наименование Банка за земеделски кредит ни задължава да бъдем авантюристи при подбора на клиенти... Имайки предвид високата степен на риск в този отрасъл, бяха въведени усложнени процедури..." Интересно е, че БЗК, винаги оставаща близка до властта, ще се заиграва и при тандема Янев - Тилев със земеделската философия като изпитан политически ефикасен инструмент, фирмите от групировката "Орион" първоначално изглеждат безспорно подходящи. Доста от тях извършват чисто търговски сделки, осигуряващи краен достъп на собствена или закупена селскостопанска продукция до пазара на ЕС.

Откъде идва Атанас Тилев

През 1993 г. в БЗК се появява Атанас Тилев, който чрез "Дару" става акционер с 10%. Възпитаник на ловешката езикова гимназия "Ернст Телман", преводач към Управление за безопасност и охрана (пето управление на Държавна сигурност), след това пренасочен към по-предно главно управление, зет на финландския външен министър, аташе във Финландия, в края на 1977 г. е принуден на напусне Финландия заради скандал, свързан с търговски операции със Съветския съюз. Собственик е на "Опан ханделсгезелшафт" с първоначална регистрация в Кьолн, Германия, през 80-те години. Сега Тилев признава, че от 20 години има фирма и в Русия. В началото на 80-те години е търговски директор на "Тампела трейдинг", която по-късно ще има 3% от дяловете на друга регистрирана фирма на Тилев - "Дару Лихтенщайн".

Първата регистрирана в България фирма е "Дару АВ", след което групировката се разраства. Тилев влиза в БЗК без опит на банкер, но през 1994 г. чрез лихтенщайнската фирма представлява участието на "Райфайзен централбанк" от 33%. Има желание да ги закупи, но получава разрешение от БНБ за собственост само върху 24.5% от акциите с право на глас.

Оттеглянето на "Райфайзенбанк" и свиването на участието на консолидационната компания до 25.1% на практика означават нов етап в развитие на банката, белязан от мъчителната раздяла между Янев и Тилев, поради която за пръв път БЗК се намери далеч от официалната власт. Всъщност останалите акции, за които Тилев не получава разрешение или които са купени от БКК, са в "Дару кар" - 14.5%, ЗПАД "Витоша" - 12.5%, "Агропромстрой - БД и сие" - 7.5%, така че на практика чрез свързани фирми Тилев контролира 51%. Отделянето на БЗК от опеката на държавното присъствие е очевидно, когато БКК като управляваща държавното участие в търговските банки, с 24.5% не получава място в съвета на директорите на БЗК. След оттеглянето на Янко Янев Банка за земеделски кредит реши, че съвсем е приключила с аграрното си минало и се преименува в БЗК "Витоша". "Тъй като напоследък се появиха доста банки, в чиито названия има "земеделски, земеделска", ние не искаме да ни бъркат с тях, защото сме различни, това е неблагоприятно за международните ни контакти и бъдещата ни стратегия... Не искаме да ни бъркат и да идват при нас за евтини кредити", обясни Тилев промяната на името пред акционерите на БЗК Банките с подобни имена са Частна земеделска и инвестиционна банка и свързаната с групировката "Орион" Българска земеделска и промишлена банка. 

 
Все още няма коментари
Нов коментар