БНБ ще заменя дълг срещу акции в БЗК

Владимир Владимиров    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централната банка е склонна да размени вземанията си от Банка за земеделски кредит срещу акционерно участие, съобщиха източници от централната банка. Вариантите на оздравителната операция вече имат принципното одобрение на управителния съвет, като точният размер на увеличението на капитала, зависещ от размера на рефинансирането, което ще бъде трансформирано в акционерно участие, вероятно ще бъде решен още преди общото събрание на БЗК на 26 юли. Суаповата операция е предлагана пред БНБ и от самата БЗК, като според източници от търговската банка при различните схеми увеличението на капитала е в твърди широките граници два до десет милиарда лева. Според принципно одобрения вариант централната банка може да трансформира предоставеното на БЗК необезпечено рефинансиране (около пет до шест милиарда лева) в акционерно участие, което ще бъде счетоводно отразено в пасива на БЗК в намаление на задълженията към финансови институции и увеличение на основния капитал на банката.

Доста по-усложнен обаче изглежда казусът, свързан с отразяването на операцията в актива на централната банка, където трансформираните вземания трябва да бъдат записани като дялово участие. Последното обаче се тълкува като инвестиция, за което пък е необходимо одобрението на пленарния съвет, който одобрява бюджета на БНБ. "Замяната на дълговете с акции в банката за момента изглежда като най-сигурния начин централната банка да се предпази от "потъване" на налетите средства и да се надява на възстановяване при бъдеща продажба на акциите", коментира централен банкер.

В началото на годината поради натиска на вложителите БНБ беше принудена да рефинансира БЗК е няколко милиарда лева, позволяващи на банката да посрещне масовото теглене на депозитите. Междувременно бизнесменът Атанас Тилев и свързаните с него фирми, включително и застрахователното дружество "Витоша", прехвърлиха на БНБ без заплащане общо около 53% от акциите с право на глас. На последното общо събрание през април решението за увеличението на капитала на БЗК от 500 млн. лв. беше отложено. Тогава от Банковата консолидационна компания (БКК) обявиха, че не е актуална идеята холдингът, който държи 25.1% от акциите с право на глас да участва при евентуално вдигане на капитала. Според последните намерения, които намират поддръжници както сред ръководството на БЗК, така и сред членове на УС на БНБ, увеличението на капитала ще е само в рамките на вземанията на БНБ и вероятно останалите акционери няма да могат да участват в увеличението. С идеята ръководството на БЗК начело с Владимир Владимиров очевидно цели да се предпази от всякакви амбиции от страна на останалите акционери за влияние в банката. Назначаването на Владимиров за председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на БЗК беше изтълкувано в правителствените среди като крайно своеволие, проявено от централната банка.

БЗК приключва първото шестмесечие на тази година с печалба от 3.7 млрд. лв. Този резултат се дължи на поскъпването на долара. В БНБ обаче смятат, че положителният финансов резултат е постигнат и не без известно преправяне на баланса. Ако се възприеме схемата за увеличение на капитала, това ще бъде и удобен повод да се разрешат някои доста неясни моменти около времето и размера на внесения (или не) капитал по привилегированите книжа без право на глас. Непосредствено след като Тилев се оттегли от БЗК, се появиха съмнения, че той е фактическият собственик на акциите без глас. Според Търговския закон, ако дружество две поредни години не плаща дивидент, акциите без глас могат да се превърнат в акции с право на глас. Подобни очаквания обаче са малко хипотетични, тъй като при всички положения при увеличение на капитала в най-близко бъдеще БЗК остава под контрола на БНБ.

Засега единственият по-сериозен инвеститор, който проявяваше интереси към БЗК, беше "Райфайзенбанк", като преди време от БНБ казаха, че дори е депозирано и предложение за покупката на 34% от акциите с право на глас. По-късно от "Райфайзенбанк" - България, опровергаха разпространената от БНБ информация.

Все още няма коментари
Нов коментар