СИК загуби варненския си юмрук

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналия петък Варна почерня от здравеняци със слънчеви очила, коси до раменете и палта до земята. Цветарската търговия стана най-доходната в града, а камбаните на местната катедрала отново (след опелото на жената на Влади Ковачев) се конкурираха с полифонията на цитрони и мобифони. Причина за неприятното оживление стана убийството на т.нар. бизнесмен Йордан Марков - юмрука на СИК във Варна.

На 21 ноември в 4.17 часа сутринта е взривен асансьорът в блок на варненската ул."Ангел Кънчев" 22. При атентата загина 27-годишният Йордан Марков, 19-годишната му приятелка Весела Попова беше ранена в ръката, а 24-годишният телохранител Манук Дениладзе е починал около обяд същия ден. В нощта на инцидента човекът на СИК се прибирал в квартирата си в компанията на своята приятелка и двама грузинци - бодигардове. Марков и хората му били в две коли - мерцедес и фолксваген "Корадо". Единият от гардовете изкачил пеша стъпалата до 7-ия етаж, за да провери дали всичко е чисто, и слязъл обратно с асансьора. Данчо Марков и Весела Попова се качили в асансьора - адският експлозив се задействал между 1 и 2 етаж. Около килограмовият пластичен взрив е бил над асансьорната кабина и е активизиран дистанционно. Твърденията на съседите, че са чули два последователни взрива, дадоха хляб за тезата, че по-нагоре по етажите е имало и самоделна бомба. Все пак специалистите смятат, че вторият тътен е най-вероятно от детонацията. Експлозията е отнесла половината череп откъм тила на Йордан Марков, бодигардът му е бил натрошен, а жената се е отървала със счупена ръка и шок. Единственото обяснение за това е, че Йордан Марков вероятно я е бил прегърнал в момента на експлозията. Професионалното изпълнение и почеркът на убийството показват, че то явно е било отдавна подготвяно, Марков е бил внимателно следен и екзекуторите му са чакали удобен момент да го премахнат.

Кой е Йордан Марков

Мутра, твърдят съгражданите му. Виден варненски побойник, абонат на казина, барове и дискотеки, в които публично се е хвалел, че е локалният дерибей на СИК. Той е роден на 18 юли 1969 г. Завършил е гимназията в кв."Аспарухово", в момента е в развод и има едно дете. Бивш състезател по кикбокс. До 1990 г. е продавал куверти в дискотека "Велико Търново" на "Златни пясъци". Към момента на смъртта му Данчо Марков участва в 4 фирми. "Йордан Марков - Дани" ЕТ, регистрирана на 12 юни 1992 г., две години по-късно на 16 юни е регистрирана "Гард" - Варна ООД. Много любопитно е, че дружеството "Бумеранг - 94", регистрирано на 22 декември 1994 г., е с посочен адрес ул."Дръзки" 14. Там се намира и офисът на СИК във Варна. Сечението със СИК обаче е още по-голямо. Съдружник в "Бумеранг" е 37-годишният Стоян Попов, който е и официалният представител на СИК в града на пирамидите. Управител на дружеството с име на филм с Еди Мърфи е Георги Табаков, бивш служител на ДС. Неговите връзки с взривения Марков датират от 1994 г., когато Табаков регистрира фирма "Гибита" и без да има лиценз започва да осъществява охранителна дейност. Тоест продава по обекти стикери "Гибита". Изпълнението на тази класическа задача е било възложено на бивши борци и кикбоксьори от обкръжението на Данчо Марков и Христо Асенов-Бацата. Табаков има и друга интересна поява - той е съдружник на настоящия представител на СИК във Варна Стоян Попов във фирма "Агростикс". Освен това Георги Табаков има самостоятелно участие в 4-5 фирми. За навлязлата преди около два месеца в охранителния бизнес "Ролекс 3" във Варна се говори, че е една от подставените фирми на СИК.

Четвъртата фирма с участие на Йордан Марков е "Робул" ООД. Другите двама съдружници са д-р Людмил Барбуков и грузинецът Нодар Тукашвили. Почти едновременно с "Робул" се появява и фирма ИРАО ООД. В нея съдружници са Момчил Вълков (бивш директор на ВПК-завод "Черно море"), Иракли Шалиашвили, Рамаз Шургая, Давид Гацадзе. Тези две фирми създават ро-ро линията Варна - Поти. Няма данни при какви обстоятелства грузинската страна се е свързала с Данчо Марков, за да им съдейства при започването и стабилизирането на бизнеса им във Варна. Пряко свързан с "Робул" и ИРАО е един много любопитен човек - Владимир Илич Тутберидзе. Той живее от дълги години в София, а през 80-те години е бил представител на съветското МВР в България.

Още малко факти

През пролетта на 1995 г. БНТ показа снимките на четирима грузински младежи, издирвани по линия на Интерпол като безследно изчезнали. В полицейските анали е документирано, че последно са пребивавали във Варна и са имали преки контакти с ИРАО. Единият от грузинците се казва Иракли Йоселиани и е родственик на Джаба Йоселиани.

През септември 1995 г. при пътнотранспортно произшествие при загадъчни обстоятелства на път от Бургас за Варна загиват Иракли Шалиашвили и шофьорът му Бисер Костадинов. През август 1996 по молба на външното ведомство на Грузия чрез МВнР и Министерство на правосъдието в Окръжна прокуратура - Варна, пристига официална съдебна поръчка за изясняване на факти около изчезването на четиримата грузински младежи. Междувременно в Грузия са задържани двама гангстери, които в показанията си споменават контактите си през март 1995 г. с фирма ИРАО и Йордан Марков. Арестуваните в Грузия твърдят, че са били свидетели на това как Данчо Марков и грузинци застрелват четиримата млади мъже, натоварват ги на катер (нает лично от Йордан Марков), закачат по телата им тежести, излизат на около 10 мили в морето и ги изхвърлят във водата по пътя за "Златни пясъци", близо до "Ривиера". Телата не са намерени. По следствената поръчка е разпитван Данчо Марков, който е отрекъл да знае нещо за подобен случай. Пак единият от двамата задържани грузинци е настоявал пред тамошните власти, че катастрофата на Шалиашвили е била отмъщение за убийството на четиримата грузински младежи.

През септември 1995 г. пред дискотека "Велико Търново" на Златни пясъци край мерцедеса на Владимир Карнеев са задържани грузинец и чеченец. У единия е бил намерен пластичен взрив, който е трябвало да бъде поставен под калника на автомобила. И двамата граждани на бившия СССР са били в тесни контакти с Йордан Марков и ИРАО. Във връзка с този случай са били разпитвани Владимир Тутберидзе и Данчо Марков. Преди месец единият от атентаторите беше осъден на 15 години за опит за убийство. Владимир Карнеев по това време е известен във Варна с това, че контролира значителен контингент проститутки, и един от предполагаемите мотиви за несъстоялия се атентат срещу него е, че е отказал да плаща процент от "шан-з-елизе"-печалбата на Данчо Марков. Другият покровител на "лекия" бизнес и приходите от него е бившият боксьор Стоян Лефеджиев.

Йордан има и брат - 31-годишния Марко Йорданов Марков. Той участва в 11 фирми, като най-интересен е ФК "Черно море" - Варна (сдружение с нестопанска цел), където Марко си партнира с Пламен Тимев и окръжния прокурор на Варна Георги Аврамов.

През август т.г. в Търговище беше застрелян Атанас Атанасов-Котката. На погребението му присъстваха Пламен Тимев, Йордан Марков, Петър Пасков (който участва във варненската "Секюрити груп", упълномощена от софийската "Seven Star" на Пламен Тимев да сключва договори за охранителна дейност и да събира несъбираеми кредити).

Версиите

Йордан Марков е известен във Варна като работодател на доста гнил контингент. Любимите му подчинени били професионалните автокрадци. До момента значителната част от кражбите на коли и връщането им срещу откуп се контролираше от Данчо Марков. Името на Йордан Марков е фигурирало в доста преписки на районната прокуратура за изнудване. Публична тайна е, че Марков не е бил редови бияч, но е изпращал рекетьори.

Едната версия за ликвидирането на Марков - смята се, че той е събирал пари за партийни фирми чрез престъпна дейност, а порасналият му апетит и вироглавство, неподплатени от сив материал, са го направили опасен за кукловодите. Упорит морски слух свързва името на кикбоксьора с кредитни депутати.

Грузинската нишка - възможно е зловещото взривяване в асансьора да е отмъщение на грузинци за убийството на четиримата им сънародници, в което (според показанията на другите двама в Грузия) е бил замесен и Данчо Марков. Влошени отношения с криминални групи от бившия СССР, свързани с трафик на луксозни автомобили, конфликти с фирми и пр. също може да са вдъхновили екзекуцията.

Проституцията е важно "перо" за хазната на мутрите. През 1993 г. в дискотека "Людо" руснаци стреляха няколко пъти срещу Лефеджиев, но не успяха да го убият. Опит за атентат имаше и срещу другия патрон на най-старата професия - Владимир Карнеев. Напоследък Йордан Марков също не криеше интересите си да участва в разпределението на парите от проституция. Във Варна се говори, че през май т.г. Данчо са го викали в СИК и са му казали, че парите от проститутките нещо не са наред. Той опитал да се защити, като прехвърлил вината върху Лефеджиев и Карнеев, които според него крадели. После обаче неведомото счетоводство доказало, че е по-вероятно Йордан Марков да се е изкушавал от "премии". От дейността на Марков изглежда, че той е трябвало да организира на по-високо ниво криминалните приходите на СИК. Но се е еманципирал малко повече.

Конфликтите със сходните охранителни образувания не били сериозни, твърдят местните. Най-изнервяща е била "канадската борба" между Данчо Марков и фирма ТИМ за контрол над обектите в курорта "Св. Константин и Елена". Съперничеството с ВИС пък било съвсем незначително.

Все пак най-правдоподобна изглежда версията, която обвързва убийството на Марков с търканията му с грузинската страна в "Робул". Говори се, че Марков е завлякъл с немалка сума партньорите си в ро-ро бизнеса.

Данчо Марков е знаел, че е мишена. Пред приятелите си той споделял, че от известно време го следят. Притеснен за сигурността си, той бил принуден да си осигури 4-5 квартири, които непрекъснато сменял, за да заблуди противника.

Въпреки нелепите опровержения от София, Варна и други градове, че СИК няма нищо общо с Йордан Марков, който бил "поредният самозванец", още в 9 часа сутринта на 22 ноември във Варна кацна шефът на СИК Красимир Маринов-Маргин. "Може да не отговарям на този въпрос", каза Маргина, запитан дали има връзка между идването му във Варна и убийството на "чуждия на СИК" Марков. Малко по-късно мерцедесът на покойния откара високата софийска СИК-свита до дома на убития на ул."Перекоп" в кв. Аспарухово. Маргина уважи и опелото в катедралния храм "Свето успение Богородично".

"Майката Марушка е склададжийка в завода. По едно време заедно изкарахме готварски курсове с нея. Бащата Данчо е инвалид. Има "Плод и зеленчук". Добри комшии са", обясняваха група зяпачи в очакване на катафалката.

Йордан Марков беше погребан в аспаруховското гробище около 4 часа. Малко след това на мястото, където намери смъртта си 27-годишният борец без прякор, баби и дядовци метяха купищата стъкла. Шахтата на асансьора, където е станала експлозията, зееше черна, стените й отвън бяха напукани, доста от вратите на апартаментите бяха изкъртени. "Седем млн. лева ще струва само нов асансьор, а от прокуратурата не искат дори стъклата да платят. Довечера се събираме кооператорите и сигурно ще решим да открием банкова сметка", обясняваха съседите на Марков. "Тая мутра. Ние сме безпомощни - нямаме пари, нямаме закони, нищо. Казват от общината, че не било природно бедствие..." Прави са - бедствието е социално.