Китайската инфлация отново тръгна нагоре

Неочакваното поскъпване на потребителските стоки поставя под въпрос очакванията за ново облекчаване на паричната политика

Едноседмичните празненства за китайската Нова година доведоха до скок на потребителските цени
Едноседмичните празненства за китайската Нова година доведоха до скок на потребителските цени
Едноседмичните празненства за китайската Нова година доведоха до скок на потребителските цени    ©  Reuters
Едноседмичните празненства за китайската Нова година доведоха до скок на потребителските цени    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инфлацията в Китай изненадващо се е ускорила през януари поради увеличените потребителски разходи през едноседмичното празнуване на Лунната нова година, съобщиха международните агенции. В първия месец на 2012 г. потребителските цени са скочили с 4.5% на годишна база, което надхвърля средните прогнози на икономистите за 4-4.1%.

Инфлацията се ускорява за пръв път от шест месеца, което което вероятно ще накара правителството да преосмисли всякакви планове за ново облекчаване на монетарната политика. Повечето икономисти очакваха в краткосрочен план ново намаляване на изискваните от банките парични резерви, но след последните данни едва ли тези очаквания ще се материализират.

"Индексът на потребителските цени през януари ограничи възможностите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика. Не очакваме да се прибегне до ново намаляване на изискванията за банковите резерви преди март", коментира Вей Яо, икономист в хонконгския клон на Societe Generale, цитиран от Reuters. Други анализатори също очакват централната банка да изчака данните за февруари, преди да предприеме каквито и да е промени в сегашната си политика.

През декември инфлацията достигна 15-месечно дъно от 4.1%, а увеличението през януари се дължи основно на силния скок от 10.5% на хранителните стоки, които съставляват около 1/3 от индекса на потребителските цени. Нехранителните стоки са поскъпнали с 1.8% през януари, което е под ръста от 1.9% в последния месец на 2011 г. Производствените цени са се увеличили най-малко – под 0.7%, което свидетелства за натиска върху производителите, породен от слабото търсене на външните пазари.

Анализаторите отбелязват, че заради негативните ефекти от европейската дългова криза китайското правителство ще пренасочи усилията си от борба с инфлацията към поддържане на растежа. Според източници на Reuters властите са си поставили за цел да постигнат минимум 7.5% икономически ръст за годината, при годишна инфлация около 4%. Също така се очаква китайските власти да увеличат част от регулираните цени, след като тази седмица вече разрешиха 3-4% поскъпване на бензина и дизела.