🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дянков обеща запазване на ниските данъци и спешни мерки за по-добра бизнес среда

Златният регистър за ДДС длъжниците ще заработи, ангажира се финансовият министър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Запазване на ниските преки данъци и мерки за намаляване на косвените при следващото правителство, посочи като цел финансовият министър Симеон Дянков по време на седмата годишна среща "Бизнесът и правителството", организирана от "Икономедиа" АД - издател на "Капитал и "Дневник", съвместно с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Причината е, че така според България ще открои конкурентните си предимства спрямо други държави в региона и това ще допринесе за по-бързия икономически растеж.

Рисковете

Като риск той посочи, че България е зависима от икономическото развитие на Европейския съюз, защото там отива главната част от износа и от там идва голяма част от туристите в страната ни. Министърът призна, че проблемите на Европа засягат България, но правителството ще вземе шест мерки, с които негативите да се смекчат и за българския бизнес да се създаде по-благоприятна нормативна среда.

Първата мярка, която Дянков изтъкна, е прокарването на реалистичен бюджет, чиито приходи ще се изпълнят и предизборните харчове няма да създадат дефицит, който следващото правителство да покрива.

"Ако погледнете, през 2009 г. се прие предизборен план за 6% растеж, знаете какво стана – растежът беше минус 5%. Това се знаеше още в третото тримесечие на 2008 г., но не беше записано и създаде голяма поредица от проблеми. Когато наследихме бюджета, той беше с дефицит от половин милард лева, имаше неразплатени задължения към бизнеса от 2.3 млрд. лв. и неразплатени от НАП, като ДДС бяха задържани 750 млн. лв. (преди изборите забавеният ДДС беше свален под  400 млн. лв. и в края на 2009 г., вече при ГЕРБ отново се увеличи до 550 млн. лв. – бел. авт.). Точно за това казвам, че бюджетът трябва да е изпъним, за да не бъде следващото правителство в същата ситуация като нас", обеща министърът.

Основно достойнство на бюджета по думите му е, че той е изпълним - планиран при икономически растеж от 1.2%, въпреки че официалната прогноза е икономиката да расте с 1.9%. Друго постижение според него е свиването на правителствените просрочия към бизнеса до – 135 млн. лв. (само на централното правителство – бел. авт.) при наследени наследени задължения от 2.3 млрд. през 2009 г.

"Наследихме 750 млн. невъзстановен ДДС заради ревизии, а сега той е в размер на 210 млн. лв.", каза още Дянков и след това  посочи борба с бюрокрацията като втори приоритет. Пример за успех в тази насока според него е въвеждането на еднно платежно нареждане, което е мярка облагодетелстваща единствено коректните фирми, които не бавят задълженията си към държавата.

По "Златният регистър" на коректните платци по ДДС, за които възстановяването да не се бави, също има напредък, похвали се Симеон Дянков. Прогресът се крие в новите критерии за фирми, които да се обслужват като големи данъкоплатци. От 3000 броят им е намален до 1080 и това ще улесни данъчната администрация да подобри обслужването им в следващите месеци.

Още приоритети

Строителството на инфраструктура и археологията също бяха посочени като приоритетни области, в които държавата активно да инвестира, а като израз на този ангажимент финансовият министър отбеляза предстоящото през следващата година откриване на спортна зала и в Пловдив, което вече ще направи България конкурентна в областта на спортния туризъм.

Симеон Дянков изтъкна също подобряването на  публичната администрация като приоритет на държавата, като в тази област вече е реформирано заплащането на държавните служители, а през 2013 г. оптимизацията на държавните ведомства ще продължи.

Като вицепремиер, отговарящ за икономическата политика и реформите в публичния сектор, Дянков очаква от всички министри да посочат мерки, които да реализират до края на правителствения мандат и които да се признаят и продължат от следващото правителство.

В отговор на въпрос от присъстващите бизнесмени Симеон Дянков отхвърли възможността малките фирми да внасят дължимия към държавата ДДС едва след като получат фактическото плащане от своите клиенти (такава инициатива поведе преди мисец финансовият портал Моите пари, но тя беше подкрепена и от няколко браншови организации).

Стимули за износителите

Бизнесът да получи държавни стимули за иновации под формата на ваучери, обеща министърът на икономиката Делян Добрев в изказването си. "Няма връзка между научните иновации и потребностите на бизнеса, за това по-правилно е компаниите да получават ваучери от държавата и с тях да плащат на научните организации за иновациите, които желаят на внедрят в дейността си", каза Добрев.

Той обеща кабинетът да подготви система за насърчаване на експортноориентираните компании и особено за тези, които произвеждат продукти с висока добавена стойност. Целта на правителството според Делян Добрев е българската икономика от износител на суровини да се развие до производител на продукти с висока добавена стойност.

"Все още няма ясна визия какво да се направи, но нещо трябва да се направи, за това чакам вашите предложения – как да се подкрепят експортноориентираните предприятия", каза той и като недостатък на сегашното положение изтъкна, че в държавата няма единен орган, който да координира политиката по насърчаване на експорта, а тази задача се разпределя между няколко ведомства.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mani4eto1990 avatar :-|
    mani4eto1990
    • - 21
    • + 5

    а малко да се увеличат пенсиите и заплатите? а да се увеличи заплата с ръста на минималната?

    Нередност?
  • 2
    bucconero avatar :-|
    bucconero
    • - 1
    • + 27

    Освен въвеждането на едно платежно нареждане не виждам други конкретни мерки за подобряване на бизнес климата в тази статия. И що за реформа е новия закон за държавни служител, който вдигна заплатите на всички чиновници?

    Бизнесът иска да види съкращения на администрацията, по-малко административни изисквания, по-малко висене на опашки и повече електронни услуги. Има нужда и от законодателни промени около процедурите по несъстоятелност, които в момента облагодетелстват неизрядните платци при необезпечени търговски искове. Как нито едно от тези неща не беше споменато от министъра?

    Нередност?
  • 3
    mnodulgaregforma avatar :-P
    mnodulgaregforma
    • - 1
    • + 16

    Запазване на ниските данъци, но без да изключваме въвеждането на нови. Умно!

    Нередност?
  • 4
    ivanalex2 avatar :-|
    ivanalex2
    • - 13
    • + 13

    В момента ниски данъци са само за богатите, за бедните данъците са високи, защото няма необлагаем минимум.

    Нередност?
  • 5
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 9
    • + 10

    "Запазване на ниските преки данъци и мерки за намаляване на косвените при следващото правителство, посочи като цел финансовият министър Симеон Дянков"

    Грешно, грешно, грешно. На България трябва политика за засилване на потреблението, а не за охранване на олигарси.

    Нередност?
  • 6
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 8
    • + 12

    Немощ, клишета и аматьорщина... това е краткият синтез на изложеното от Дянков... Втръснали и до болка познати фрази, обилно гарнирани с "ще" и някакви мантри и заклинания "като направим това, онова нема как да не се случи..." Е, не се случи и няма как да се случи. И това е напълно разбираемо, тъй като другаря Дянков и себеподобните, кръжащи около му си нямат хабер от индикатори и научна методология. На тях, тя не им е нужна. Те още се лутат в първобитния свят на емпириката, опитвайки "проби и грешки", надявайки се в тъмнината да познаят дали това което държат в ръката си е хобота на слона или нещо друго...

    Нередност?
  • 7
    lady_dani avatar :-(
    lady_dani
    • - 2
    • + 8

    И бизнеса се представлява от Огнян Донев.... просто... държавата на абсурдите.

    Нередност?
  • 8
    mani4eto1990 avatar :-|
    mani4eto1990
    • - 5
    • + 2

    само обещава този и нищо друго

    Нередност?
  • 9
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • - 5
    • + 6

    Има ли още хора, които вярват на "лъжливото овчарче"? "Спешни мерки за по-добра бизнес среда" се вземат от 2009 година, от както дойдоха на власт и то по няколко пъти на година. И какъв е резултата - 0 (кръгла нула). Всъщност излъгах, временната мярка за болничните май ще стане постоянна, увеличението на данъците е факт - с една малка промяна вдигнаха данък сгради и покрай него и "такса"(данък) смет за бизнеса, разширява се обхвата на данъци и въвеждането на нови и безумни регулации и такси, вдигат се акцизи, създават се рестрикции и се увеличават срокове за призчесляване на обезщетения. Наказани са всички, които работят в частният сектор и работодатели и служители, естествено с леки изключения за нашите хора. Преди да стъпват към нови спешни мерки не е лошо да дадат отчет какво направиха по всичките мерки приети до сега.

    "Все още няма ясна визия какво да се направи, но нещо трябва да се направи, за това чакам вашите предложения...", а това е най-точното описание на това правителство и най-големият му проблем - НЯМА ВИЗИЯ, няма идеи. Това правителство разчита някои наши хора да ни кажат какво да се прави, а тези наши хора виреят само в монопол, така, че е ясно какви са предложенията.

    Нередност?
  • 10
    harvard avatar :-?
    harvard
    • - 2
    • + 3

    "Дянков обеща запазване на ниските данъци и спешни мерки за по-добра бизнес среда"

    Че какво му пречеше през последните 4 години да приложи "спешните" мерки за по-добра бизнес среда?

    Нередност?
Нов коментар