🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прагът за инвестиции срещу жителство пада 12 пъти

Законовите поправки вече са готови, но не бяха разгледани от ресорната комисия заради липсата на кворум

Председателят на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров поиска в районите с висока безработица праговете за инвестиции срещу право на пребиваване да са още по-ниски.
Председателят на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров поиска в районите с висока безработица праговете за инвестиции срещу право на пребиваване да са още по-ниски.
Председателят на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров поиска в районите с висока безработица праговете за инвестиции срещу право на пребиваване да са още по-ниски.    ©  Анелия Николова
Председателят на икономическата комисия към парламента Мартин Димитров поиска в районите с висока безработица праговете за инвестиции срещу право на пребиваване да са още по-ниски.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите ще либерализират режима за получаване на право на постоянно пребиваване в България за чужденци, които желаят да инвестират в България.

Това става ясно от поправките в Закона за насърчаване на инвестициите, с които депутатите реагират на президентското вето от края на миналата година. Те трябваше да бъдат гласувани на второ четене от парламентарната икономическа комисия в сряда, но бойкот на народните представители от БСП и ДПС провали заседанието поради липса на кворум. 

Новите прагове

Дванадесет пъти – от 6 млн. лв. на 500 хил. лв., може да падне изискването за вложение в капитала на търговско дружество, срещу което гражданите на страни извън Европейския съюз ще получават право на постоянно пребиваване в страната. Предложението е на депутати от ГЕРБ, а Мартин Димитров от "Синята коалиция" предлага този лимит да падне до 250 хил. лв. в райони, където безработицата е висока.

"В София инвестиции винаги ще има, въпросът е как да се създаде заетост и икономическа активност в градовете от Северозападна България и другите области, където няма поминък", коментира Димитров.

Друга новост е възможността да се предоставя право на пребиваване срещу закупуването на недвижим имот на стойност поне 600 хил. лв.

Сега действащият закон позволява постоянно пребиваване в страната, ако чуждестранното лице инвестира 1 млн. лв. в дялове от публични компании или смесени дружества или ако ги вложи на доверително управление в българска банка за срок от пет години. Публичните компании, чиито акции се търгуват на фондова борса, обаче са много малка част от българския бизнес, поради което този критерий е по-скоро бутиков.

Най-масовият праг, действащ в момента, е 6 млн. лв. Инвестирането на тази сума в търговско дружество, което няма публичен статут, без значение дали е новоучредено, или се увеличава капиталът, позволява на чужденците да живеят постоянно в България. Този праг обаче е десетки пъти по-висок в сравнение с приетите в останалите държави в ЕС. Това бе и една от причините за президентското вето. А и с тези високи прагове България губи възможността да се конкурира за привличането на чуждестранни капитали.

Анализ на икономическото министерство, предоставена на "Капитал Daily", показва, че най-високата летва за инвестиция във фирма от реалната икономика, поставена в другите страни от ЕС, е 300 хил. евро. В някои държави се изисква и разкриването на определен брой работни места, но това не е масовият случай, като има страни, които дори не изискват минимален размер на инвестицията.

По съкратена процедура

Освен постоянно пребиваване на чужденци в България срещу направени инвестиции поправките ще позволят на чуждите инвеститори да получават и българско гражданство по съкратена процедура. В момента за български паспорт могат да кандидатстват хората, които са имали право да пребивават страната поне пет години. Ако поправките бъдат одобрени от парламента, срокът на изчакване се скъсява на една година.

От текстовете за промяна на Закона за насърчаване на инвестициите се вижда още, че депутатите от БСП Корнелия Нинова и Атанас Мерджанов пък са поискали срокът от пет години за предоставяне на гражданство да се запази. Освен това се предлага да се въведе изискване чуждите лица действително да са били в страната поне шест месеца от всяка година на изчакване.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolaiski avatar :-|
    Николай Узунов
    • - 1
    • + 4

    Решението определено е добро.Не виждам защо да се отблъскват хора, които могат директо да налеят пари в икономиката ни.Страховете, че видиш ли, сумати сирийци и иракчани ще открият дюнержийници тук и ще домъкнат 10 чаавета ми се струват неоснователни, пък и така да е, по добре те отколкото наще цигани.Поне са по работливи.Свежи пари никога не са излишни.А не виждам балък, който да даде 6 000 000 за нашето жителство.Руснаците така или иначе си купуват европейско от Кипър.

    Нередност?
  • 2
    bta avatar :-|
    bta
    • - 1
    • + 2

    Екстра са не можем да насмогне.

    Нередност?
  • 3
    mizae avatar :-|
    αлферац
    • - 2

    Хайде сега всичкото талибан ще се насели в България

    Нередност?
  • 4
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • - 2
    • + 1

    Чекаме потоци от пари. И за к'ъв чеп им е да идват тука, при Боко, Чоко и монополите.... Хахахаха

    Нередност?
  • 5
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 1

    [quote#1:"Николай Узунов"]А не виждам балък, който да даде 6 000 000 за нашето жителство.[/quote]
    ------------------------------
    Да!
    Освен сириец или кюрд с 10 чавета - друг няма ..
    Кой ще дойде за гражданство- североамериканец с пари ли ... или кой?!
    А инвестицията- ако е в дюнерджийница - добре .. ако е , както на гърците- в цехче с българки - бели робини .. хич не ни и трябва ..

    Нередност?
  • 6
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 1

    а и "инвестицията" е с пари на заем - кюрдът прави фирма... като парите се показват един, единствен път .. после - на другият ден .. заемът се връща..
    Така с една и съща сума 10 иракчани , могат да регистрират фирми у нас..!
    Но пък и за какво им е - могат, с подобни врътки, да отидат в Полша .. или другаде ... Каква ще е и файдата в България, от подобни инвеститори- в регионите с безработица .. също ми е неясно..

    Нередност?
  • 7
    ak avatar :-|
    АК
    • + 1

    Икономическата логика е друга - работните места се създават от предприемачите. Инвеститорите биха държали парите си на срочен влог за лихва, ако нямат по-печеливша предприемаческа идея.
    Законът трябва да стимулира имиграцията на предприемачи - по модела на проекта за подобен закон в САЩ: http://startupvisa.com/ - и би насърчил директно имиграцията на бизнеси и на работни места.

    Нередност?
Нов коментар