Лъч светлина за икономиката на Европа

Бизнес климатът в ЕС и валутния съюз се подобрява през юли, сочат данни на Европейската комисия

Подобряването на производствената активност в Европа върви ръка за ръка със засилващия се евроскептицизъм
Подобряването на производствената активност в Европа върви ръка за ръка със засилващия се евроскептицизъм
Подобряването на производствената активност в Европа върви ръка за ръка със засилващия се евроскептицизъм    ©  Cathal Mcnaughton
Подобряването на производствената активност в Европа върви ръка за ръка със засилващия се евроскептицизъм    ©  Cathal Mcnaughton
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес климатът в Европейския съюз (ЕС) и валутния съюз се подобрява през юли, сочат данни на Европейската комисия (ЕК). Новината идва на фона на първия от шест месеца насам ръст на производството в клуба на 17-те. Признаците за възстановяване на частния сектор бяха потвърдени и от 18-месечния връх на индекса на мениджърските поръчки (PMI), както и от оптимизма на представителна група от европейски изпълнителни директори, анкетирани от Young Presidents' Organization.

Организацията обединява над 20 хил. бизнес лидери по света, а изготвяният от нея индекс е на двугодишен връх до 55.8 пункта. Постепенното овладяване на кризата в Кипър и одобряването на поредния спасителен транш за Гърция възстановиха частично доверието на пазарите. Политическите сътресения в някои страни, както и плахият растеж обаче не позволяват да се правят дългосрочни прогнози с голяма сигурност.

Оптимистично, нали?

Потребителското доверие в стагниращата през второто тримесиечие икономика на еврозоната расте успоредно с положителните нагласи в еврозоната, които съгласно индекс на ЕК, достигат ниво от 92.5 пункта през юли. За ЕС показателят е 95 пункта и се придържа към възходящия тренд от началото на май. Говорейки за оптимизъм, трябва да кажем, че в прекалени количества той е също толкова безполезен колкото и прекаления песимизъм.

"Данните от юли показват, че забавянето постепенно отстъпва пред възстановяването, но на този етап няма индикации за устойчив растеж", коментира пред CNBC Дженифър Макиън, старши икономист на базираната в Лондон консултантска компания Capital Economics. Много анализатори очакват засилване на монетарните стимули, а Европейската централна банка (ЕЦБ) даде индикации, че отрицателните лихви по депозитите на търговските банки в нея може и да станат факт. Основната лихва остава рекордно ниско ниво от 0.5%, но кредитирането все още е слабо. По данни на ЕК строителният отрасъл не е с много позитивни перспективи именно поради този факт. Безработицата в съюза се задържа на нива от около 12%, което показва, че частният сектор все още е предпазлив. Инфлацията расте, но на този етап е под заложената от ЕЦБ цел от 2%.

Обаждаме се за една анкета...

Обикновено първичната реакция на повечето делови лица след подобна фраза по телефона е от типа на "Дали да не затворя?" Доверието в подобни проучвания, анкети и изследвания за икономическите перспективи и нагласи на бизнеса е ниско. Разбира се, тук говорим за данни на ЕК, а не на някоя консултантска фирма, агенция или институт, както и да го наречете. Затова е добре при правенето на изводи да гледаме вече известни факти, а всякакъв тип проучвания да служат за, условно казано, ориентир.

Все пак фактите говорят. Един тревожен факт е рекордната младежка безработица, която до този момент не е адресирана съществено като проблем, въпреки гаранциите на Берлин и Брюксел. У нас този проблем също е належащ, но политическата реторика взема превес над реални действия. Друг факт е, че евроскептицизмът се засилва, като все повече граждани на Стария континент изпитват съмнение относно способността на ЕС да се справи със структурните проблеми. Или ако трябва да обобщим, първични сигнали за възстановяването в Европа не бива да бъдат възприемани твърде буквално, поне не преди да се види наистина подобряване на ключови показатели, не просто очаквания.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 4
    • + 2

    Начина по който тази статия е написана ми напомня на онова проучване на Икономист "Богатите, бедните и българите" - положителни данни изкривени да звучат песимистично.

    Дали очакванията на бизнеса ще се оправдаят ще знаем от февруари с първите експресни данни. Автора интерпретира данни за минал период с цел да прави изводи за бъдещ - което е ок, ако бъде означено като каквото е - икономически анализ на самия автор, а не "факти които говорят".

    Нередност?
  • 2
    plf avatar :-P
    Plamen Florov
    • - 4

    Ама моля ВИ се - ние Ви изпреварихме. Още вчера казаха, че ние сме добре и цъфтим вече.

    Нередност?
  • 3
    whizkid avatar :-|
    whizkid
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Skydiver":

    Авторът интерпретира данни на ЕК, които излязоха буквално в 3 часа българско време, значи ли това, че рекордната младежка безработица не е факт, или че Вивиан няма да ни спаси, ако ние първи не го направим?

    Нередност?
Нов коментар