Важните новини през седмицата

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"; Китайският президент Си Цзинпин пое на първата си визита в Европа от пет години; Бюджетът е на излишък 600 млн. лв. към края на април

На церемония в Кремъл Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за пети 6-годишен мандат.
На церемония в Кремъл Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за пети 6-годишен мандат.
На церемония в Кремъл Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за пети 6-годишен мандат.    ©  Reuters
На церемония в Кремъл Владимир Путин положи клетва като президент на Русия за пети 6-годишен мандат.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ-СДС водят с почти 8 % пред "Продължаваме промяната - Демократична България" (25,4% срещу 17,5 %) - това показва последното проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 25 април - 2 май. ДПС и "Възраждане" са с практически изравнени позиции. Подкрепата за БСП продължава да спада заради роенето вляво. Големият губещ от сглобката е ПП-ДБ, които ще трябва да опитат да спрат изтичането на избиратели и да си върнат част от тях, коментира социологът Боряна Димитрова.

Ива Иванова е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), избрана от управителният съвет на фонда по предложение на земеделския министър д-р Георги Тахов и след съгласуване с премиера Димитър Главчев. Иванова е заемала различни позиции в ДФЗ от 2010 г. насам.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл", обяви служебният премиер Димитър Главчев в сряда. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". До момента такава физическа инвентаризация на рафинерията не е извършвана.

Бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев осъди прокуратурата да му изплати обезщетение от 91 000 лв. за незаконните обвинения по делото за продажбата на миноритарния дял от EVN. Процесът срещу Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков приключи след две оправдателни присъди, които прокуратурата се отказа да протестира. Преди това Прокопиев осъди прокуратурата и за 45 000 лв. обезщетение за незаконното обвинение по делото "Каолин".

Свят

Китайският президент Си Цзинпин пое на първата си визита в Европа от пет години. Посещенията във Франция, Унгария и Сърбия са в момент, в който ЕС предприема все повече мерки срещу индустриалната политика на азиатската държава. Докато френският президент Еманюел Макрон критикува китайския лидер за топлите му връзки с Кремъл, в Белград той получи приятелско посрещане, като двете страни подписаха 29 споразумения, насърчаващи сътрудничеството в правото, регулациите и икономиката. Според експерти целта на визитата както в Сърбия, така и в Унгария е Китай да покаже, че добрите отношения с него се отплащат.

Украинските служби са сигурност са предотвратили руски заговор за убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински представители. Арестувани са двама полковници от Службата за държавна охрана, които според властите в Киев са част от мрежа от агенти, свързана с руската ФСБ. Те са търсели "екзекутори доброволци" сред бодигардовете на Зеленски, които да го отвлекат и убият.

САЩ са спрели временно доставка на бомби за Израел миналата седмица заради притеснения, че еврейската държава ще продължи с офанзивата в южния град в Газа - Рафах. Това казва висш представител на американската администрация пред британската ВВС, който допълва, че Тел Авив не е отговорил задоволително на опасенията на САЩ за хуманитарните нужди на цивилните в Рафах.

Икономика

4.3% са нараснали издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради през първото тримесечие на тази година спрямо първото на 2023 г. по данни на НСИ.

Бюджетът е на излишък 600 млн. лв. (0.3% от прогнозния БВП) към края на април, основно заради еднократната вноска на БНБ, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Тя е в размер на 660 млн. лв. Направен е и извънреден разход в края на месеца около 300 млн. лв. с цел плащането на пенсиите за май да стане в срок въпреки празниците. Данните показват, че приходите растат с 14.5% спрямо същия период на миналата година, а разходите - с 5.6%. Бюджетът е планиран с касов дефицит 6.2 млрд. лв., или 3% от БВП.

България може да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) до края на 2025 г. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след срещата си с генералния секретар на организацията Матиас Корман. Двамата са разговаряли в рамките на срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж. Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26.

Бизнес

Потребителите в България, които ползват интернет всеки ден, са 4.8 милиона. Около 70% от тях - или 3.3 млн., са пазарували онлайн през втората половина на 2023 г. Това показва национално представително проучване на "Маркет линкс" по поръчка на списание Enterprise, проведено сред 1300 анкетирани. Най-активни в пазаруването в интернет са хората от поколението Y (известно още като "милениъл" - родените между 1980 и 1995) и поколението Z (родените между 1996 и 2009) - 82% и 81% от ползващите интернет в съответните възрастови групи. Онлайн стоки купуват най-вече хора от София и големите градове (съответно 83% и 80%).

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие се понижава с 38 мн. лв. до 182 млн. лв. Компанията все още не е публикувала финансовия си отчет за 2023 г., но данните за първите три месеца показват, че борсовите цени на електроенергията са основният фактор за по-слабия резултат. Оперативните приходи на дружеството са в размер 531 млн. лв. и отчитат значителен спад 279 млн. лв. (около една трета) спрямо реализираните през първо тримесечие на 2023 г.

Обемът на сделките с търговски имоти в Европа спадна до 13-годишно дъно в началото на 2024 г., а намаляващите надежди за предстоящо понижение на лихвените проценти удължават спада на имотните пазари. През първото тримесечие са сключени сделки за 34.5 млрд. евро, което е с 26% по-малко от нивото през същия период на миналата година. Това е седмото поредно тримесечие на спад според данни на финансовата компания MSCI.

Сделки и проекти

Стартъпът "Симоботикс" е създал първия български автономен мобилен робот. Наречен е МИТО и масовото му серийно производство ще започне през 2025 г. в гр. Мизия, където се намира базата на компанията. Автономните мобилни роботи се използват при производство, складиране и транспорт на товари. "Симоботикс" е проектирала МИТО с технология на батерията, позволяваща му за 12 минути да се зареди за цял работен ден. Базовата му цена за български клиенти започва от 14 800 евро, като първите бройки вече са продадени, казва създателят на МИТО д-р инж. Георги Георгиев.

Novo Nordisk повишава прогнозата си за печалба заради голямото търсене на лекарствата за отслабване и диабет Ozempic и Wegovy. Датската фармацевтична компания отчете по-добри от очакваните тримесечни продажби в размер 65 млрд. датски крони (9.3 млрд. долара), което е с 24% повече на годишна база при постоянни валутни курсове, а нетната печалба скочи с 28% до 25 млрд. датски крони. Сега производителят на лекарства очаква продажбите да нараснат с между 19 и 27% през 2024 г., докато оперативната печалба ще се увеличи с 30%, съобщава Financial Times.

Турция води разговори с американската енергийна компания ExxonMobil за сделка на стойност няколко милиарда долара за купуване на втечнен природен газ (LNG). Причината е, че Анкара се стреми да намали зависимостта си от руската енергия. Страната, която внася почти целия си природен газ, се стреми да изгради "нов портфейл от доставки", който да я направи по-малко зависима от един партньор, казва турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар в интервю за Financial Times. Американската компания притежава 30% в Golden Pass LNG, нов терминал за износ на брега на Мексиканския залив в САЩ, който изгражда заедно с партньора си QatarEnergy.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар