🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първородният грях на правителството

Генезисът на кризата се крие в изборите през 2004 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Настоящите политически турбуленции в Румъния са изначално заложени още при формирането на правителството след парламентарните избори през 2004 г.

Тогава победител в изборите всъщност бяха бив­шите комунисти от Социалдемократическата партия (СДП), които получиха най-много гласове и се готвеха да управляват отново заедно Консервативната партия (КП) на Дан Войкулеску (който е в предизборна коалиция със СДП) и малката етническа партия Демократичен съюз на унгарците (ДСУ), която е постоянно присъствие във всички правителства след 1989 г. Две седмици по-късно обаче се проведе балотажът на президентските избори, на които кандидатът на дясната опозиция и лидер на Демократическата партия (ДП) Траян Бъсеску победи бившия премиер социалист Адриан Нъстасе.

Това се оказа решаващо за съставянето на правителство, тъй като Бъсеску връчи мандат на десноцентристкия Алианс на справедливостта и истината, обединяващ ДП и Либералната партия (ЛП) на бъдещия премиер Търичану. За набавяне на необходимото парламентарно мнозинство алиансът се коалира със ДСУ и с политическия хамелеон Войкулеску. Макар да участва активно в преговорите за съставяне на коалиция и да акушира на новото правителство, скоро след съставянето му Бъсеску започна да атакува премиера за "неморалния" съюз с КП.

Това решение се оказа нестабилно от самото начало, като в добавка към външния натиск от президента се прибавиха и вът­решни търкания. Те започнаха по две линии - както вътре във формирания преди изборите алианс, така и между него и останалите членове на коалицията - консерваторите и ДСУ. "Преди три години ДП и ЛП бяха като двама души, които са принудени от своите родители (тогавашните лидери на двете партии - Бъсеску на демократите и Теодор Столожан на либералите) да сключат брак по сметка. Булката и младоженецът не се харесваха особено и освен това се подозираха взаимно в извънбрачна афера със социалистите", обяснява Оана Станку от в. "Журналул".

"Първородният грях от изборите преди три години сега си отмъщава и създава тази окаяна политическа ситуация в Румъния", смята Кристиан Тудор Попеску, главен редактор на в. "Гъндул".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар