ВъглеРодни мъки

Брюксел върна за корекции българския план за разпределение на парниковите емисии

Българските компании в скоро време няма да имат възможността да търгуват на въглеродния пазар.
Българските компании в скоро време няма да имат възможността да търгуват на въглеродния пазар.
Българските компании в скоро време няма да имат възможността да търгуват на въглеродния пазар.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Българските компании в скоро време няма да имат възможността да търгуват на въглеродния пазар.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въздухът си има цена, и то борсова. Европейските фирми от години си продават парниковите емисии. Но не и българските предприятия. Държавата от години уж подготвя почвата за този бизнес. До момента безуспешно. За втора поредна година местните заводи няма как да сключват сделки.

Дълго чаканият план за разпределението на годишните квоти парникови емисии сред предприятията ще бъде върнат от Брюксел за преработка. Това съобщиха тази седмица източници от икономическото министерство. Информацията за предстоящото решение на Европейската комисия е дошла от българското представителство в Брюксел.

Планът трябваше да определи максималните количества въглероден диоксид, които предприятията могат да изхвърлят в атмосферата. Ако инсталациите им отделят повече, те трябва да купят съответната квота от пазара, където други предприятия продават квотите, които не са използвали. Ако обаче те изразходват по-малко от определеното им (какъвто е случаят с мнозинството предприятия в криза), те могат да ги продават на специализиран пазар и да получат допълнителни средства. Търговията с емисии е част от стратегията на Европейския съюз за забавяне на темповете на глобалното затопляне. Основната идея е компаниите да получат стимул да инвестират в по-чисти технологии и така да се вместят в определената им квота или да са под нея.

След като през есента на 2007 г. ЕК определи на България 42.3 млн. т национален годишен таван на емисиите за 2008 - 2012 г., страната трябваше да представи план за разпределението им между над 100 предприятия. Той бе изготвен едва в началото на годината и изпратен в Брюксел за одобрение. Отговорните институции се надяваха, че Европейската комисия бързо ще даде зелена светлина и така търговията ще може да започне в началото на април. Т.е. тези, които преценят, че имат излишни квоти, ще могат да продадат, а тези които имат нужда от повече, ще могат да купят. Това обаче не стана, тъй като от Брюксел са разкритикували методологията на разпределението. Без одобрението на ЕК реална търговия не може да има. В момента компаниите могат да сключват само фючърсни сделки (за бъдеща продажба), но заради липсата на сигурност с каква квота точно разполагат повечето фирми се въздържат.

Всички инсталации са равни, но...

Според Еврокомисията проблемът е, че Министерството на околната среда и водите е дало квоти за няколко нови инсталации, които още реално не са заработили. Сред тях са мощности в ТЕЦ "Марица-изток 1" на американската компания AES, в ТЕЦ "Девен" на "Солвей-Соди", в девненското дружество "Полимери" и в бившата плевенска рафинерия "Нова Плама", купена от пловдивската фирма "Хай уей логистик център". Техните емисии са определени по прогнозни данни или по исторически, какъвто е случаят с рафинерията, която не работи от повече от десет години. Така има риск от завишаване на необходимите количества за въпросните предприятия, което е несправедливо спрямо останалите. По правило инсталациите могат да получат точни квоти едва след като представят верифицирани доклади (одитирани от независими експерти) за годишните си емисии. Още неработещите би следвало да ползват квоти от резерва за нови инсталации (той е 10% от националния таван). Този метод всъщност е приложен за останалите неработещи предприятия извън вече изброените четири.

Експерти от работната група по плана прогнозираха още при изготвянето му, че това може да създаде проблем. Сега групата ще трябва да коригира разпределението. Най-вероятно квотите на въпросните предприятия ще бъдат преместени в резерва за нови. Това може да доведе до известно намаление на разрешените им емисии, прогнозираха експерти. От AES коментираха, че все още не са били уведомени за евентуални промени на количествата си. Корекциите обаче трябва да бъдат направени в най-кратък срок. След това трябва отново да се изчака становище на Брюксел, за да започне търговията.

Квоти няма, действайте

Кога Брюксел ще одобри окончателния списък с квотите засега не е известно. Ясно е обаче, че българските компании и тази година ще пропуснат един от най-благодатните моменти за продажба. Април е последният срок, в който европейските компании могат да купуват квоти за "наднормените" си емисии за миналата година - ако закъснеят, плащат глоба за всеки нерегламентиран тон СО2. Поради това търсенето и цената им се очаква да расте. В българския случай поне до глоби едва ли ще се стигне - икономическата криза сви производствата и повечето от предприятията са икономисали квоти. Това сочат данните от техните верифицирани доклади за 2008 г. При част от тях излишъкът достига 20%. Те обаче няма да могат да го осребрят, докато планът не бъде одобрен. Все пак продажбите ще са възможни, но колкото по-скоро, толкова по-добре.

Докато планът не бъде одобрен, реално и българският регистър не може да започне работа. В него всяко предприятие има сметка, в която се отчитат лимитът и сделките му. Сега българските фирми могат само да купуват квоти, не и да продават. "Не можем да търгуваме с нещо, което реално нямаме", коментира Антон Петров, член на управителния съвет на "Стомана индъстри". По думите му продажбите към момента при тези все още ниски борсови цени на тон са рискови, тъй като, ако в крайна сметка квотата ти бъде коригирана надолу, впоследствие може да се наложи да купуваш по-скъпо. Заради кризата квотите поевтиняха в цяла Европа и към момента се движат в порядъка на 11 - 12 евро на тон. За миналата година цената им беше двойно по-висока.

Независимо от настоящите цени на квотите, търговия с емисии все пак е шанс за допълнителен финансов приход за фирмите. Поредният фалстарт на България на въглеродния пазар блокира тези средства, а те не са никак излишни във време на криза.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 1

    И досега си правим "ток" и топло и без квоти! И кво ни има???? Някой да го боли нещо??? Или ви се вижда цената на тока "неприлично" ниска за ЕС?
    Нямате проблеми ще "сезирам" Коцето Шушулов който он е професор по цените!!!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Спас Бунака

    Драги другарю Боби,
    вземи прощудирай малце материята. Това не е като да разясняваш правилната линия на правилната коалиция. Става въпрос за изисквания на Директива на ЕС - 2003/87/ЕС, като твоите любими триустогъзи от тройната коалиция благодарение на въпиющата си некомпентност са на път да затворят половината предприятия в България.

    Нередност?
Нов коментар