Проект за изкуство по време на криза? Вероятно идеята ви звучи като получилата български прочит препоръка на Мария-Антоанета: "Като няма хляб, яжте пасти." Всъщност, докато финансовият министър още понася последиците от един друг хранителен образ - пицата (постна), кабинетът разгледа и одобри идеята на министъра на културата Вежди Рашидов за изграждането на национален музеен комплекс в центъра на София. Многото скептични въпросителни могат да получат решение с отрицателен или положителен резултат. Всичко зависи от компонентите на уравнението.

Една мащабна идея

Часове преди настъпването на новата година министърът на културата Вежди Рашидов покани журналисти на оглед в района нa Галерията за чуждестранно изкуство - мястото, където настоящето на руините и боклуците ще бъде заменено от бъдещето на грандиозен център на културата и изкуството. Проектът, наречен от развълнувания министър Българския Лувър, предвижда 23 хиляди квадратни метра под мотото на изкуството.

Идеята е съществуващата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство да се обедини със сградата на бившето МЕИ, която в момента пустее и да се оформи цялостен корпус, който да позволява дълга и непрекъсната разходка из лабиринтите на историята на изкуството. В различните зали ще бъдат представени експонати на пластичното изкуство от XII век до наши дни. Така любознателният турист ще има на разположение 70 000 експоната на българското и чуждестранно изкуство, а когато се насити духовно, ще може да дава почивка на културната си концентрация, отпивайки чаша кафе в някое от заведенията, предвидени в комплекса - неделната разходка в мола ще има своя духовен близнак. Всъщност в по-голямата си част произведенията са непознати за широката публика, защото залежават разпръснати в различни недобре поддържани депа.

"70 000 произведения седят по чужди хранилища, нехигиенични места влага, тъмно, мръсно. Нека не забравяме, че това са ценности на България от XII век – като започнем от иконописта до съвременното ни творчество", обосновава плановете си министър Рашидов. Единствените познати експонати ще бъдат тези от Националната художествена галерия, която ще бъде преместена тук. На нейното място ще бъде прехвърлен и доразработен Музеят на Стара София.

Другият планиран трансфер е на Националният исторически музей, към който е насочена другата голяма идея на министерството - да бъде прехвърлен от Бояна в новопостроената и все още необитаема свръхмодерна сграда на военното министерство на бул. "Скобелев" - т.нар. военно НДК. В центъра на амбициите обаче е квартал 500, както е името на пространството, предвидено за планирания музеен комплекс.

Общата стойност на проекта се изчислява на около 25 млн. лева, а изпълнението му е предвидено в приблизителен срок от 3 години. Тази година ведомството ще получи половината от сумата като държавна субсидия, още 2.5 млн. се очакват по програма "Регионално развитие". Всъщност парите са спечелени по друг проект, свързан с Галерията за чуждестранно изкуство - за ремонт и изграждане на депа за първите два етажа.

Това не е единственият проект за подобен комплекс на това място. Предишният архитектурен план е дело на арх. Венцислав Николов - той е изработен и платен, но с времето е занемарен заради липсата на средства за изпълнението му. В момента експертна група проверява възможностите архитектурният план да бъде използван поне отчасти - така според министъра биха могли да се спестят средства и време за организирането на конкурси и получаването на различни разрешения. Междувременно експертна група разработва и цялостната концепция за културния комплекс, която другата седмица трябва да бъде предадена на премиера.

За какво са ни всичките тези пари

"Бъдещето на България аз лично не го виждам по друг начин – освен България модерна аграрна и туристическа държава. Тези две пера, ако ги развием добре и водим една добра политика в идните години, аз мисля, че това ще донесе престижа, хляба и имиджа на България", казва Рашидов, определяйки инвестицията в проекта като инвестиция в бъдещето на страната. Според него средището на изкуството може да се превърне притегателен център за туризма и да стане част от "перфектен маршрут за културния туризъм", включващ НДК, НИМ, Музея на София, "Ал. Невски".

Бизнес стратегията му включва договор с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, с което да поделят бъдещите постъпления от посещенията на туристи срещу включването на комплекса в основните туристически маршрути:

"Когато дойдат автобусите с туристи – китайци, италианци, пакистанци – пред "Ал. Невски", защото там е пълно с туристи, когато влязат да гледат криптата, която също е на Министерството и на Националната галерия, когато разгледат, те се качват в автобусите и веднага туристическите автобуси ги откарват в Рилския манастир. "Какво коства на туристическите агенции потокът от туристи, след като излязе от "Ал. Невски", да отиде в следващата туристическа дестинация. Това се казва на прост език политика за провеждане на културен туризъм." По-важното обаче е, че от подобно планирано туристическо нашествие по думите му биха спечелили всички:

"Оставят за хотели, за сандвич, кафенце – 30 дни по 12 месеца, колко милиона... Държавата ти печели, ти печелиш. Необходимо е да има ясна стратегия в сферата, наречена културен туризъм."

Художествен скептицизъм

от англ. loser - загубеняк, смотаняк

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    дабебда
    • - 10
    • + 6

    Не стига един Национален Исторически Музей, който е ограбил експонатите от цяла България, ами сега и втори да направим ... Мястото на културните експонати си е в регионалните музеи - да дадат пари на тях да ги съхраняват и излагат, вместо да наливат десетки милиони в никому ненужни мегаломански проекти. Тъкмо ще живне интереса към страната като цяло.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    NPaine
    • - 1
    • + 7

    За мен лично идеята за такъв проект е прекрасна, дано само старата поговорка за българската работа да не си окаже влиянието.
    Бих искал да обърна внимание и на възможноста за развитие на националния военно исторически музей, едно място което в момента е безкрайно запуснато и обрасло с бурени. Не трябва да се пренебрегва факта че България е притежавала и все още притежава уникални бойни експонати които могат да привличат сериозен туристически интерес. За съжаление много от експонатите се разпродават по познатата шуро-баджанашка схема и сега примерно сме принудени с мъка да наричаме един от малкото в света запазени Месершмит 109 "български" въпреки че се намира в сръбски музей (109ките са дарени, подарени,заменени или нещо подобно 50те години, но принципа за разпродаване и крадене на военни експонати в наши дни си остава в сила).
    Военните музеи са част от туристическата карта на много метрополитени по света, мисля е редно да използваме потенциала си в тази област... Примерно билета за вход за музея Technik Museum Speyer отива към 15 евро и макар в НВИМ да няма Буран или Конкорд доста хора биха се радвали да видят някои от многото образци на военна техника които България притежава...

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-(
    TUI
    • + 9

    Bulgaria - the ultimate chalga experience!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Retrospective
    • + 11

    Каквото и да се направи, едва ли ще е по-голям "лузър" от сегашното състояние на този дял от центъра. Площадите със жълтите павета около Ал. Невски - паркинг, най-тесните площади (пред Шератон, пред М-во на здравеопазването) - пак паркинг, бившето ВМЕИ - вечен строеж, ограден с грозни тенекии и заковани с дъски прозорци, срещу худ. галерия - чалгаджийницата "Планета", пред чалгаджийницата - коли по тротоарите и звуков фон, изпъстрен с фрази като "Бате кажи му на тоя да вазира с крайслера, че шефо ако дойде ше го шиба на гол г... без вазелин!". Тротоарите около националната библиотека - нелегален паркинг на величията от БНТ и на светилата от СУ....Трагедия! Каквото и ново да се направи като концепция, трябва да си много некадърен, за да влошиш положението

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    nabliudatel
    • + 4

    Да се реставрира сградата на бившето МЕИ и да се използува като културен център с постоянно СМЕНЯЩИТЕ куптурни прояви - крайно е наложително и е необходимо преди всичко за хората, живеещи в страната!, това трябва да му е грижата не министъра на културата, а не туристите. А пак ако става дума за туристи, просто умопобъркваща е представата на Вежди Рашидов за съвременния туризъм - АВТОБУСИ С ПАКИСТАНЦИ И ИТАЛИАНЦИ?!!!!!

    Чудя се този БГ кулрурен министър ходил ли е някога като турист някъде извън БГ? Наистина, чалга и простотия до дупка.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    pav
    • + 1

    проблемът е в остарялата концепция и разбирането за искуство.Музеи -добре трябва да има,но това което привлича модерният млад европеец е модерното изкуство.Галерии липсват!Едата червена къща и нищо друго!Интересът и пазарът са огромни, а у нас ни лук яли ни лук мирисали.София не може да предложи на туристите си кой знае какви исторически или архитектурни забележителности.Човек може да види всичко за има няма един следобед.Подобен е например Берлин.Но там заложиха на модерно изкусво,фестивали и свързаните с тях заведения и сцена првърнаха за 10 години Берлин в европейският Ню Йорк.Тогава идват не само автобусни туристи или такива са за по 1 ден преди да отидат на морето ами така наречените градски туристи.София не може да пунктира със старинно изкуство-пркалено малко руини,стари изторически згради.

    Нередност?
  • 8
    r0ksi avatar :-|
    Рокси

    Какво му е на Националния военно исторически музей? На фона на Бг музеите бих казала, че е доста добре поддържан и организиран. Звукови ефекти, интересни за децата, външни експонати....
    Естествено, тоалетни не се виждат никъде, а разпоредителите не са най мотивираните и погълнати в работата си хора, но можем да го сметнем з страничен ефект от бюджета, който предполагам е мизерен.

    Нередност?
Нов коментар