🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетът завършва май с дефицит от 80 млн. лева

Министър Дянков отчете подобрение на работата на Агенция Митници през месеца

Агенция Митници има радващи за мене резултати, заяви финансовият министър Симеон Дянков
Агенция Митници има радващи за мене резултати, заяви финансовият министър Симеон Дянков
Агенция Митници има радващи за мене резултати, заяви финансовият министър Симеон Дянков
Агенция Митници има радващи за мене резултати, заяви финансовият министър Симеон Дянков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Консолидираният бюджет е реализирал минимален дефицит от 75-80 млн. лева през май по предварителни данни. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Към края на месеца фискалният резерв е в размер на 6.5 млрд. лева.

Според министър Дянков е възможно окончателните данни за месец май да се окажат по-добри заради връщането на разплащания от ЕС. Резултат е по-добър в сравнение с месец май на миналата година, когато бе реализиран дефицит от 120 млн. лева, добави той.

През изминалия месец са реализирани непредвидени разходи под формата на закупуване на допълнителни дялове в Черноморската банка за търговия и развитие в размер на 46 млн. лева. Направени са и погашения на ДЦК на стойност 205.5 млн. лева.

По предварителни данни от Агенция Митници за втори пореден месец през май има преизпълнение на събираемостта на ДДС от внос. При акцизите се наблюдава подобрение, но все още няма пълно изпълнение на заложения план. Събраните приходи от акцизи през май са 71.5% от плана, съобщи още Дянков. Повече за изпълнението на приходите на Агенция Митници за януари-април може да видите тук.

През месец април консолидираният бюджет е на плюс с около 370 млн. лв. Това за сега си остава единствения месец, в който балансът на бюджета е положителен. Дянков обясни, че излишъкът през месец април се дължи основно на повечето дивиденти платени от енергийните дружества.

За първите четири месеца на годината (т. е. с натрупване) дефицит бе в размер на 1.3 млрд. лв. или почти 2% от прогнозирания брутен вътрешен продукт на страната (БВП). Фискалният резерв към края на април бе 6.7 млрд. лева.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nixonanim avatar :-?
    Nixonanim
    • - 2
    • + 2

    погашения?

    Нередност?
  • 2
    laidy avatar :-(
    laidy
    • + 2

    Зимата ще ни докарат до просешка тояга - и то дебела.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Те ти булка Дянков ден!
    Сега какво се оказва? БНБ си дала девидента, фирмите и те, гражданите си внесли данъците, ядохме и австралийско агнешко - ДДС за бюджета. През май тези парички ги няма. Митниците получили повече ДДС и акцизи за май - нормални неща, трябва да има суровини и горива, но за цигарите - нищо... И за капак липсват едни над 200 млн. от резерва (официално). Значи дефицитът е поне 280, вероятно около или над 300 млн. лева. Как ще я караме, Дянков?? Защо ли не се организираме всеки да даде по 1 (един) цент за билета на Дянков до някъде, където сам пожелае?

    Нередност?
Нов коментар