Рецесията се е засилила според сезонно изгладените данни на НСИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес за първи път статистическият институт публикува сезонно изгладени тримесечни данни за брутния вътрешен продукт. Според тях рецесията в страната се е задълбочила през първото тримесечие на годината, като икономиката се е свила с 1.2% спрямо предходните три месеца. През предходните две четвъртини икономиката БВП е отбелязал спад от 0.7% на тримесечна база.

За сравнение, в края на миналата седмица Евростат потвърди данните за ръст на икономиката на еврозоната в размер на 0.2% спрямо с предходните три месеца. Данните за последното тримесечие на 2009 г. бяха ревизирани на 0.1% от 0%. Това показа, че икономиката на еврозоната е растяла през три поредни тримесечия.

НСИ публикува и предварителните си данни за БВП за първото тримесечие на 2010, според които икономиката се е свила с 3.6% на годишна база, а не с 4%, колкото показаха експресните оценки преди месец.

Първоначално обявеният спад бе неочаквано голям и мнозина икономисти очакваха данните да бъдат ревизирани надолу. През предходното тримесечие БВП се сви с 5.9% на годишна база, а през първото тримесечие на 2009 намалението бе 3.5%.

Реалното намаление на добавената стойност в сектора на услугите е 1.2% , докато добавената стойност, спадовете в индустриалния и аграрния сектори бележи са съответно с 0.9 % и 1.3 % в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Най-сериозно отрицателно влияние за растежа на икономиката е имало свиващото се индивидуално потребление на населението, което през първо тримесечие на 2010 е намаляло реално с 5.7 % спрямо съответното тримесечие на 2009 година. В положителна посока е повлиял растящият износ, съпроводен с намаляващ внос.

Експортът се е увеличил реално с 5.9 %, докато вносът отчита спад спрямо съответното тримесечие на 2009 година с 2.6 %

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    z_marinov avatar :-@
    z_marinov
    • - 2
    • + 8

    от Дневник: "Мариана Коцева се задържа на поста благодарение на тия стъкмистики и се обгради с КРАДЛИВИ РОДНИНИ И БЛИЗКИ до нейните много близки приятели, а комбинацията от корупция и блюдолизъм е най-големия кошмар.
    На НСИ му казват "Национален Строителен Институт", щото строят и ремонтират като за последно. Заедно с предстоящото преброяване (техника, софтуер... е-корупция) това е сериозна баница на трапезата на г-жа Коцева и нейните плужеци
    ВРЕМЕ Е ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ на тая корумпирана клика от НСИ !!! "

    Нередност?
  • 2
    anguel_terziyski avatar :-|
    Anguel Terziyski USA
    • - 2
    • + 16

    населението таман ще се научи да фотосинтезира - и ще ритне камбаната!

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 3
    • + 3

    Сега нека погледнем обективно - има сезонни фактори, които оказват влияние! Както се вижда най големия спад е бил в първото тримесечие на 2009... Не случайно хората казват, че ги чака гладна зима. Просто през този сезон туризма по черноморието се заменяше в предходни години със строителство,което пък беше забранено през лятото. в момента такова обаче почти няма и оттам резонно идват цифрите в таблицата. Понеже съм оптимист ще дам прогноза 0% за второто тримесечие и ръст за третото. По черноморието вече трафика се засилва и се появяват традиционните летни задръствания, което е знак, че колелото се завъртяло...
    В този смисъл слабия сезон, който нееднократно беше обявен като дъно на кризата не е засилване, а край на рецесията :) Разбира се това ще стане явно след данните за следващото тримесечие, но лично според мен тълкуванието за "засилване" е едностранчиво тъй като не е отчетен сезоннния фактор.

    Нередност?
  • 4
    smileislife avatar :-(
    SML
    • + 4

    Браво на НСИ! Започнаха да изнасят сезонно изгладени данни точно година и половина след като беше необходимо..... защото рецесията започва реално през Q4-2008, а най-големия спад както се вижда е през Q1 2009. Тогава можеше да се избегнат тъпите сценарии тип ние сме остров на стабилността и ще растем с 6% на година... Да не говорим, че НСИ имат и вина за срива на инвеститорското доверие в последващите тримесечия заради липсата на такива данни. А за огромните ревизии от 0.4% които правят изобщо не ми се говори...

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    Управлението на страната, така че икономиката да "върви", е трудна работа, някои не я умеят както личи от статистиката ....
    То не е като да се биеш в гърдите, да пърдиш изтрити лозунги и да надничаш на съседа в канчето..... умения се искат.... умения......

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'
    • - 1

    Боби този път е прав. Умения липсват, знания - също, а тези две неща не се компенсират само с желание, упорство и медийни кампании.
    Икономиката се свива, факт! Има силни сезонни фактори, вярно е. Особено в земеделието и строителството... Обаче, айде да си кажем и другото - няма модерна икономика, която да е опряла в развитието си до земеделието и строителството. Тези сектори са повече като спомагачи на развитието на сериозните сектори - индустрия, транспорт, комуникации, туризъм. И точно тук в България нищо не се е случвало в продължение на 12 години. За капак липсва и елементарно технологично развитие, и вече сме неконкурентни.
    Така видяхме как икономика, зависеща от консумацията се срива като кула от карти, подложена на лек вятър. Какво ли щеше да се случи, ако вятърът беше силен - айде не колкото в САЩ, но да речем колкото във Франция. Щяхме да останем на социални помощи от ЕС, май...
    И възстановяването ще е дълго и трудно. Ще изостанем около десетилетие от ЕС. Ще бъдем най-бедни още 30-35 години.
    Всичко се струпа заради две некомпетентни правителства - това и предното, и администрация - от социализма тя е застинала като мумия. И защото "инвеститорите" тук се оказаха боклука на света. То кой ли свестен ще дойде тук?

    Нередност?
Нов коментар