Кой кой е в сагата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Групата

Красимир и Николай Маринови-Маргините

Те са сред основателите на групировката СИК заедно с колегите им Младен Михалев-Маджо, Милчо Бонев-Бай Миле, Венцислав Стефанов, Румен Николов-Пашата. Красимир Маринов в момента е обвиняем по дело за разпространение на наркотици, а двамата с брат му Николай - по делото за убийството на Боби Цанков. Малкият Маргин е в неизвестност от началото на годината. Според прокуратурата те са поръчали убийствата на Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора.

Иво Карагеоргиев и брат му Светлин

Прокуратурата твърди, че "Карагеоргиеви работят за братята Николай и Красимир Маринови още от края 90-те ", а Иво Карагеоргиев "бил от доверените лица на Маринови и често контактувал с тях". В заведение на Светлин Карагеоргиев ставали срещите между членовете на групата, а брат му Иво предавал на Стефан Рангелов задачите, парите и оръжието, предоставяно от братята.

Стефан Рангелов

Беше осъден като физически извършител на убийството на Валентин Алексиев-Лисицата през 1996 г. в столичния кв. "Надежда", като негов помагач е осъден и Бисер Илиев. Именно Илиев бил запознал Рангелов с Велин Добрев - първо обвиняем, а после основен свидетел на прокуратурата. Рангелов е предавал задачите от Карагеоргиев на останалите членове на групата.

Веселин Ташев

Роден е през 1970 г., неосъждан. Според прокуратурата той се е занимавал със следенето на жертвите и е набавял техни снимки.

Бисер Илиев

Роден през през 1968 г. Беше осъден заедно с Димитър Вучев-Демби за покушението над Илиян Версанов през 2002 г. Според прокуратурата той се запознал със свидетеля Велин Добрев в затвора, а Добрев го бил запознал със Стефан Рангелов. Обвинението твърди, че Илиев трябвало да стреля по жертвите. Той е наел два гаража - в ж.к. "Младост" и в "Борово", в които е трябвало да скрият колите.

Мишените

Иван Тодоров-Доктора

Роден  е през 1964 г. в Димитровград.  Преди да бъде застрелян в столичния кв. "Лозенец" през февруари 2006 г., срещу него са водени няколко дела - през 2004 г. получи 5 години затвор заради старо дело за рекет, беше подсъдим за друго старо дело за отвличане, което не можа да завърши заради смъртта му, и трето за пране на пари, където съобвиняем с него беше Петър Петров-Амигоса, който беше осъден ефективно. В справки на МВР е сочен за организатор на контрабандни канали, твърдение, което коментира пред в. "Монитор" така: "Аз съм един контрабандист, който контрабандира неизвестни стоки с неизвестни превозни средства през неизвестни граници по неизвестен начин..."

Според прокуратурата Маргините са искали да убият Тодоров, защото "имали финансов интерес да влязат в бизнеса му с внос и износ на стоки, с който той се е занимавал, и им били необходими връзките, контактите и каналите му".

Никола Дамянов

Роден през 1940 г. и наричан "живата история на Химимпорт", Дамянов е и стратегът на икономическата група ТИМ. Бил директор на дирекция "Търговия" в министерството на химическата промишленост. През 1984 г. емигрира в Канада, където започва съвместен бизнес със скандалния американски спекулант Марк Рич. Връща се в България в началото на 90-те, като влиза в бизнеса с торове. Конфронтира се с Илия Павлов заради "Химко" - Враца, а в началото на века помага на варненската група ТИМ да навлезе в бизнеса със зърно.
Според обвинителния акт Маргините са искали смъртта на Дамянов защото "имал сериозни бизнес отношения и бил от създателите на конкурентна икономическа групировка, конкурентна застрахователна компания, както и бил дал назаем крупна сума около 400 000 британски лири на лице, приближено до братя Маринови".

Умира през есента на 2007 г. от инфаркт.

Любен Гоцев

Роден е през 1930 г. в София, завършва Института за международни отношения в Москва през 1960 г., работи в Министерството на външните работи, като е бил два мандата в Постоянното представителство в ООН в Ню Йорк. От 1974 до 1982 е бил зам.-началник на Първо главно управление на ДС. От 1982 до 1990 г. е зам.-министър на външните работи, след което е външен министър в двете правителства на Андрей Луканов.  Депутат от Великото народно събрание.

Според прокуратурата Маргините искали смъртта на ген. Гоцев поради близкия му контакт с Младен Михалев-Маджо, на когото бил "финансов и бизенес консултант."

Прокурорите

Николай Кокинов

Прокурор от 16 години, като работи в Софийска градска прокуратура от 1999 г. Първо е зам. градски прокурор, а от декември 2006 г. и - градски прокурор на София, избран с 18 гласа от предишния състав на Висшия съдебен съвет. Зад гърба му освен делото "Маргини" е и разследването за убийството на Андрей Луканов, завършило с оправдателни присъди за обвиняемите и осъдителна присъда срещу България.

Роман Василев

Прокурор от 2005 г., когато е преназначен от следователския пост, който заема от 2000 г. Завършил е икономика в Санкт Петербург (тогава Ленинград) през 1989 и задочно право в Югозападния университет в Благоевград. През 2006 г. е избран за зам. градски прокурор. Преди месец беше наказан от Висшия съдебен съвет заради поведението си при ареста на Николай Цонев.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamen_randjev avatar :-@
    plamen.randjev
    • + 15

    Николай Кокинов и Роман Василев- авангард на прокуратурата! Тъжно...

    Нередност?
  • 2
    wornoxmaniak avatar :-|
    wornoxmaniak
    • - 1
    • + 6

    а съдиите кои са?

    (нямам и кратко)

    Нередност?
  • 3
    grosskopf avatar :-P
    Grosskopf
    • + 6

    Завършил задочно право в ЮЗУ-то е зам.главен прокурор - хахахахахахахахахахах

    Нередност?
  • 4
    chichi01 avatar :-|
    Чичи (Ice Man's fan)

    "Гласове и мелодии, които помним"

    Нередност?
Нов коментар