🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Извънсистемни игри

Номадството в Народното събрание има и финансово измерение

В началото на 2010 г. Яне Янев протестираше срещу Цецка Цачева (ГЕРБ). Сега има още един повод за недоволство<br />
В началото на 2010 г. Яне Янев протестираше срещу Цецка Цачева (ГЕРБ). Сега има още един повод за недоволство<br />
В началото на 2010 г. Яне Янев протестираше срещу Цецка Цачева (ГЕРБ). Сега има още един повод за недоволство<br />    ©  Надежда Чипева
В началото на 2010 г. Яне Янев протестираше срещу Цецка Цачева (ГЕРБ). Сега има още един повод за недоволство<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ред, законност и справедливост" е извънсистемна партия, затова не ни обичат", често казва лидерът на тази парламентарно представената партия, Яне Янев. Той е избрал това определение, за да обясни, че формацията му е против всички и всичко, което интересът му диктува.

Беше с ГЕРБ, а сега е крайна опозиция, дотолкова, че често отсъства от Народното събрание. Започна в парламента с група от десет депутати, крепящи мнозинството, а се озова с осем независими народни представители. Янев винаги има сложни обяснения за фактите в политиката - конспиративни теории стоят зад разпадането на групата му, политически опоненти от най-високо ниво в държавата го дискредитират в чужбина... Преди седмица той раздуха поредния скандал - управляващите са взели част от държавната субсидия за РЗС.

Лъжливото овчарче

По време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков каза, че за второто тримесечие на 2010 г. партията на Янев е получила малко повече от 433 хил. лв., с 98 000 лв. по-малко от полагащото й се държавно финансиране заради напусналите й я Марио Тагарински и Димитър Чукарски. Първият предизвика разпада на парламентарната група на РЗС, като стана неочаквано независим депутат в началото на декември 2009 г. Вторият се отписа от партията на 10 март 2010 г.

Дянков обаче, въпреки че беше подлаган на многократни атаки от Яне Янев, не разкри къде са парите за двамата. От отговора му в пленарната зала стана ясно, че е отнета и част от субсидията на "Синята коалиция" заради напускането на Венцислав Върбанов. Принципът бил "парите следват депутатите". Министерството на финансите отказа да отговори и на в ."Капитал" кой получава средствата за независимите. Единственият законов вариант да се отнеме част от субсидията за парламентарна партия е напусналите я депутати да декларират принадлежност към друга формация в Народното събрание. "Ако разбера, че Тагарински и Чукарски са подписали подобни документи за ГЕРБ и тя взима парите, а после им ги дава на ръка, ще направя национален скандал с европейско измерение", заплаши в типичния си стил Яне Янев.

"Да, декларирал съм подкрепа за ГЕРБ", каза за в."Капитал" Димитър Чукарски. Марио Тагарински отказа коментар, но и той е подписал документ с подобно съдържание, макар и неведнага след напускането на групата на РЗС. Чукарски не е член на партията на Бойко Борисов, но "най-близки до разбиранията ми и до идеите, които съм представял пред моите избиратели в Кюстендил, са депутатите на ГЕРБ", каза той. И обяви, че по повечето законодателни текстове, които минават в пленарна зала, гласува заедно с управляващите. Другото обвинение на Янев - че ГЕРБ му превеждат от своя страна парите и по този начин го финансират, Чукарски отхвърли категорично. "Средствата се дават на партията, а не на депутатите. Когато организирам голям форум например, мога да поискам помощ за финансиранете от ГЕРБ", поясни той.

Подобно на приказката за лъжливото овчарче, политиците този път не се трогнаха от воплите на Яне Янев, защото тези, които го познават от миналия парламент, знаят, че той приложи същия номер, за да получи по-голяма държавна субсидия. Два месеца преди края на мандата на 40-то Народно събрание той успя да привлече 11 депутати от различни партии, накара ги да подпишат декларация за принадлежност към РЗС и така си осигури част от финансирането за последвалата предизборна кампания.

Хитрост или некадърност

И ако РЗС е политическо явление със съмнително бъдеще (според социолозите) и може би с логичен край, то по-интересно е поведението на ГЕРБ. Наистина първото нещо, което депутатите от управляващата партия направиха в началото на мандата на 41-то Народно събрание, беше гласуването на текст в правилника за организацията на парламента, непознат за последните двайсетина години. Той забранява на независимите народни представители да се присъединяват към парламентарни групи, нито да сформират такива помежду си. Целта беше да се спре т.нар. политическо номадство - когато заради конюнктурни интереси (финансови или други) народните представители се местят от една партия в друга и в краен случай дори могат да прегрупират мнозинства. Забраната беше одобрена от всички партии. Половин година по-късно става ясно, че от ГЕРБ, дали от хитрост или от некомпетентност, са пропуснали да въведат аналогично ограничение и за парите на независимите депутати. На практика Димитър Чукарски и Марио Тагарински заобикалят правилата в 41-то Народно събрание с помощта на управляващите. Те от своя страна най-вероятно могат да разчитат на "лоялно" отношение при гласуване по ключови закони или решения, и всъщност разполагат с повече от 117 депутати.

"Народният представител не е обвързан с т.нар. задължителен мандат. Веднъж станал такъв, той представлява целия народ, а не само своите избиратели", припомня текстове от конституцията в своя защита Чукарски. Той разсъждава, че ако нямаше забрана за т.нар. номадство, не е сигурен дали би се присъединил към ГЕРБ или би създал нова парламентарна група. Други независими депутати дават примери за свобода на определението с бившия премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, който в първите си активни политически години е бил лейбърист, а после става консерватор.

Юристи с дълъг опит в парламента са категорични, че поведението на двамата независими народни представители е недопустимо. Дали така мислят и избирателите им ще стане ясно чак след три години, когато приключи мандатът на 41-то Народно събрание.

Как се изчисляват парите

Общата сума за държавното финансиране на партиите се определя ежегодно в бюджета. За всеки получен глас на изборите за Народно събрание формациите взимат 5% от минималната работна заплата (МРЗ) или по 12 лв. при 240 лв. МРЗ. Парите се превеждат на четири равни вноски, на тримесечие. Средства получават и тези партии, които не са в парламента, но са взели повече от 1% от гласовете на избирателите. След вота през 2009 г. това са ЛИДЕР и НДСВ. Като част от антикризисните мерки през 2010 г. Народното събрание реши да намали с 15% за годината държавната субсидия за партиите. Ограничението ще се усети след второто тримесечие, защото гласуването беше през юли. Общият размер на средствата (преди намалението) за т.г. е 50.7 млн. лв. ГЕРБ получи за второто тримесечие 5.265 млн. лв.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • - 1
    • + 11

    Е то Яне не е стока , но е повече от ясно че ГЕРБ му изиграха много подъл номер.
    Така е след като започна да вири нос и да ги критикува.
    Някой вярва ли , че Д. Абаджиев не получи назначението само като благодарност за напускането на РЗС ?

    Нередност?
  • 2
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 2
    • + 10

    Яне е палячо. Добре, че му подляха вода. Иначе много поразии щеше да направи в комисиите. Тоя по-добре да седи далече от политиката.

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 2

    Яне Янев е едно, практиките на Яне са друго. И двете не са за поощряване - лично аз искам да виждам по малко Яневци и Яневщина.
    Проблемът е, че и ГЕРБ-овците не са цвете за мирисане. Направиха на Яне мизерия с разпадането на парламентарната му група, което беше по-скоро добре за държавата. Сега му отнемат и финансирането, което донякъде е знак, че на Яне бъдещето му свършва в края на мандата. После остава само пореден маргинал на ниския български политически хоризонт.
    Обаче, докато им пляскат за това и онова, някак си затъмнено остава натрупването на паричен ресурс. Случва се някак между другото, а това е безкрайно опасно явление, което е на път да надхвърли размерите на далаверите на ДПС, при това само за половин мандат. И накрая ще се окаже, че от ДПС отърване има, от ГЕРБ-овците - не. Което е много лоша новина за България и бъдещето й.

    Нередност?
Нов коментар