НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Те са. Но кои ще ги заместят

Номинирането на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова нарежда пъзела за президентските избори, но може да промени баланса в правителството

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази неделя ГЕРБ по всяка вероятност ще номинира за президент Росен Плевнелиев, а за вице - правосъдната министърка Маргарита Попова. Така предизборната кампания ще навлезе в активна фаза, но заедно с това ще започнат и процеси, които могат да доведат до промяна в разпределението на силите в правителството и управлението като цяло. Всички социологически проучвания до момента показват, че кандидатът на ГЕРБ има по-големи шансове за победа от претендентите на останалите партии. Тези данни, разбира се, са доста условни. Неведнъж досега социолозите са се оказвали безсилни да предвидят реакциите на хората и в следващите месеци е възможно ситуацията да се промени.

Една загуба на президентските избори (засега наистина малко вероятна) ще бъде шумен, но само имиджов проблем за ГЕРБ. Президентът няма реални правомощия и ако спечели кандидат на друга партия, нещата за управляващите просто ще продължат както сега. Парадът на Гергьовден ще се приема от друг/а, а Бойко Борисов ще продължи да загрява по жълтите павета за следващите президентски избори.

Парадоксално, победата наесен има вероятност да предизвика по-сериозни размествания на пластовете сред управляващите. Ако политическите звезди са благосклонни към Плевнелиев и Маргарита Попова, те ще освободят местата си в правителството. От избора на техните наследници ще стане ясно дали ще се промени управлението в ключовите сектори на инфраструктурното строителство и правосъдието, както и дали вицепремиерът Цветанов ще увеличи властта си.

Разпределението на силите сега

В момента в правителството на ГЕРБ има две сравнително ясно обособени групи - партийна и експертна. Това не означава непременно, че са в конфликт помежду си. Те често си противоречат, но всички приемат арбитража на Бойко Борисов, който успява да поддържа баланса между тях. Политиката на правителството - такава, каквато е в момента, е следствие от компромисите на двете групи. Пристъпите на популизъм в партийната част от кабинета се разбиват (отчасти) в експертния прагматизъм на колегите им. Така управлението на ГЕРБ успешно избягва сериозни катастрофи, но и някакъв сериозен напредък, за който трябват големи реформи в най-занемарените публични сектори, още не се случва.

Типичен пример за подобно противопоставяне имаше преди година, когато политическото крило на властта искаше да се увеличат осигурителните вноски. Експертната група тогава яростно се противопостави на идеята да се събират повече пари без някаква идея за реформи. По подобен начин се разви и дебатът за увеличаване на преките данъци. Инициативата отново дойде от парламентарната група и беше парирана с цената на много големи усилия.

Партийната част от управлението формално има много повече власт. Неин лидер е вицепремиерът Цветанов, който може да разчита не само на колегите си министри (като Мирослав Найденов и Тотю Младенов), но и на цялата парламентарна група на ГЕРБ. Властта на експертната част идва само от умението им (понякога) да спечелят на своя страна премиера Бойко Борисов. Докато имат неговата подкрепа, те могат да си позволят например да отбиват атаките от депутати, които се опитват да лобират за своите си интереси и да провеждат политиката, която намират за правилна.

Кой, как, защо

Макар и много на тъмно, през последните месеци сред управляващите имаше някакъв дебат кой да е кандидатът за президент. Партийното крило (очаквано) настояваше той да бъде избран от актива на ГЕРБ, като се позоваваше на социологическите проучвания, според които дори и напълно непознат човек може да спечели изборите, стига да е благословен от Бойко Борисов. Реално обаче подобен ход щеше да е рисков. Номинирането на кандидат, като например Цецка Цачева (позната, незабъркана в скандали, близка до Цветанов), не даваше достатъчно сигурни гаранции за успех. Не и толкова сигурни, колкото издигането на един от министрите с най-положителна оценка.

Номинациите за президент и вицепрезидент от експертите поставиха партийната група в много по-силна позиция при избора на техни заместници в правителството. Доскоро активът на ГЕРБ и шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов трябваше да бъдат сериозно убеждавани да работят за кандидати, които те не одобряват напълно.

Всъщност партийната част от управлението и вътрешният министър ще спечелят при евентуална победа на двойката Плевнелиев - Попова, дори и само защото от правителството ще си тръгне един от най-големите противници на Цветанов. От месеци насам той е във все по-сериозен конфликт с правосъдната министърка и това излезе наяве, особено напоследък.

Разминаването между тях няколко пъти се виждаше и публично, което се случва сравнително рядко на управляващите. Още в началото на мандата Маргарита Попова не подкрепи идеята на близките до Цветанов депутати за създаването на специализиран съд. Впоследствие тя коментира публично, че ако била на мястото на приятелката на вътрешния министър - съдия Владимира Янева, избрана от ВСС за председател на Софийския градски съд, щяла да подаде оставка, което видимо ядоса вицепремиера. В защита на вътрешния министър се впусна близкият до него председател на ВАС Георги Колев, който в открито интервю нападна Маргарита Попова и я обвини, че иска да предизвика предсрочни избори. Цветанов на свой ред атакува Маргарита Попова с твърдението, че бави поръчките за оборудването на специализирания съд, което впоследствие се оказа абсолютно невярно като твърдение.

Най-силната ескалация на напрежението обаче беше около последния мониторингов доклад на Европейската комисия, който критикува работата на МВР. Според източници в правителството, Цветанов е обяснил негативната оценка към работата на полицията с информацията, която правосъдният министър подава на Брюксел (правосъдното министерство отговаря за връзките на България с ЕК по тези въпроси).

Евентуалното преместване на Маргарита Попова от другата страна на жълтите павета (президентството се намира срещу правителството) със сигурност ще неутрализира един от сериозните опоненти на Цветанов в правителството и ще му даде възможност там да се назначи безкритично верен човек, което пък ще е пагубно за проблемната и бездруго сфера на съдебната система.

Кога?

С Росен Плевнелиев положението е по-различно. Неговата област на дейност не се засича толкова пряко с тази на вицепремиера и партийното недоволство досега идваше по линия на депутати, чието ходатайство е останало без последствия.

Евентуалната победа на Плевнелиев няма да разреши проблем в правителството, а по-скоро ще акумулира възможности за нов. ГЕРБ ще е изправен пред трудната задача да намери негов заместник, който да има същата енергия поне да довърши започнатите проекти и върху него/нея да не падат съмнения за конфликт на интереси, или уязвимост от податливите на различни влияния по-ниски нива в управляващата партия.

Всъщност препакетирането на правителството е по-добре да се направи още от началото на кампанията, а не след евентуалното спечелване на изборите. Ако ГЕРБ намерят начин да подскажат убедително кои ще са вероятните заместници, ще се бронират срещу евентуална атака, че не могат да намерят по-добри министри и затова е по-добре тези да си останат в правителството. Това ще помогне и на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Ако и техните заместници в изпълнителната власт бъдат отново непартийни експерти, ще спечелят и данъкоплатците.

Партийната група във властта има нужда от вътрешна опозиция, която да спира по-опасните популистки залитания. Иначе турбуленциите през останала част от мандата на ГЕРБ ще бъдат неизбежни.

71 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    apoloniy avatar :-|
    Apolon ot Tiana
    • - 7
    • + 127

    Статията е добра, анализът също. Да видим какво ще стане!

    Нередност?
  • 2
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • - 5
    • + 70

    Да изчакаме окончателното обявяване в неделя. ББ доказа многкратно, че обича да изненадва в последния момент не само опозицията, но и съпартийците си

    Нередност?
  • 3
    raimond avatar :-?
    Meister Eckhart
    • - 38
    • + 39


    Да. Напук на всички които мислеха че ,ще хлъзнат Бойко като непрекъснато го впрягаха за Президент.
    Е,чак пък толкоз тъп не е,че да не знае ,че ще изгуби цялата власт ако поеме президентския пост.И някак си всички бяха доста убедени,включително и една камара мастити политолзи при положение,че всеки който има елементарна политическа култура познава властта на Президента. А той, самият Бойко Борисов доста се забавляваше с тези въпроси дали и кога ще стане Президент и в последните месеци дори отговаряше на тях преди да му бъдат зададени като подчертаваше колко са му неприятни същите тези въпроси.Да си призная ,аз самият започнах да се съмнявам в личния си здрав разум и в този на българските политици и политолози.Иван Костов, ако прегледате назад е човекът ,който най-много подстрикаваше Бойко към президентството.

    п.п. А вие Капитал от къде тази информация, да не би да имате някакви специални отношения с Президента?

    Нередност?
  • 4
    raimond avatar :-?
    Meister Eckhart
    • - 44
    • + 41


    Между другото, тази президентска двойка е отлично попадение- на преден план симпатичният Росен с усмивката и благите думи-немскоговорящ както най-големият ни търговски ( и надяваме се всички) плитически партньор ,а на вице план леденият ум на опитен и печен юрист като Попова.

    Кой ще ги замени? Моята прогноза е Томислав Дончев да поеме поста на Плевнелиев.Самият Томислав доста се вълнува от регионите и с радост ще поеме поста, а неговият ресор в момента така или иначе е времен.Между другото , скромният му екип почва да се преструкторира,след като дясната му ръка заминава за Габрово по повод кметските избори.

    Нередност?
  • 5
    miss.jabka avatar :-|
    Шапка с перо
    • - 10
    • + 67

    Ако това е вярно, лобито, чиито интереси правосъдният министър застрашаваше, се отървава елегантно от нея. Това означава, че "здравите" сили в партията, в лицето на Фидосова овладяват системата. Като се знае пък, че последната козирува и изпълнява всичко, което примерно Красимир Гергов поиска, картината става съвсем ясна.

    Дано всичко това да е сън. Някой да ме събуди в неделя моля!

    Нередност?
  • 6
    kableshkov avatar :-|
    kableshkov
    • - 37
    • + 28

    За силен анализатор като Капитал да се твърди, че ролята на президента не е важна е повече от смешна. Първанов показа това. Явно колегите ви от Сега са по-малко партийнообвързани и мисля като професионалисти.

    Нередност?
  • 7
    z82 avatar :-|
    z82
    • - 18
    • + 37

    Много е интересно как двамата да се надяваме почтени кандидати на ГЕРБ ще се отнесат към техниките на Цветанов за спечелване на изборите.
    Така например как министър Попова се чувства в единствената европейска страна, в която идват външни наблюдатели за избори? На тези избори ще бъде избирана тя. Ако тя има достойнство като юрист и като човек би трябвало да се противопостави на полицейските методи на Цветанов да печели в политиката и грубото нарушаване на човешки права.
    Също - много е интересно какво е отношението на Попова към изнесените данни, че шефът на предизборният й щаб подслушваше документирано около 15-20 000 българи, и беше обвинен в масови незаконни подслушвания и следене?

    Нередност?
  • 8
    johnnie1160 avatar :-|
    Johnnie
    • - 47
    • + 18

    А бях сигурен, че след ангел марин по-зле за вице няма накъде... Винаги ме изненадват политиците ;)

    Нередност?
  • 9
    apoloniy avatar :-|
    Apolon ot Tiana
    • - 7
    • + 25

    До коментар [#5] от "Шапка с перо":

    Реалност е.
    В света на Цветоруел сме!















    Нередност?
  • 10
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 28
    • + 16

    Колкото магистрали правят като хората, толкова и в такава роля ще я вършат сносно работата... Та в този ред на мисли - и те да са, и да спечелят - се същата полза, но поне президентската институция няма да плюе по правителството, обаче пък се губи един, макар и слаб корективен лост...

    Нередност?
Нов коментар