LIVE: БДЖ стачкува

Какво се случва днес в страната? В блога на capital.bg ще можете да намерите цялата актуална информация и снимки във връзка с протестите

Дневник    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

16.декември

15:30 Вяла стачка и неуспешни преговори в БДЖ

Стачката в БДЖ продължава вече 23-ти ден. Днес се провеждат поредните преговори между ръководството на железниците и синдикатите, които текат вече над 5 часа, но все още не са дали резултат. Разговорите са около подписването на нов Колективен трудов договор в дружеството "Пътнически превози". Профсъюзитеотказват да подпишат договора при условията, при които подписаха служителите на "Товарни превози" само преди няколко дни.

Днес в БДЖ стачкуват 26 служители и само на две гари има задържани влакове - Горна Оряховица и Стара Загора, съобщи председателят на Съвета на директорите Владимир Владимиров, цитиран от БТА.

15.декември

17:00 БДЖ възстановява движението на влаковете

От утре - 16-и декември, ще бъде възстановено движението на влаковете, които пътуват между 08:00 ч. и 16:00 ч., съобщиха от БДЖ. Влаковете в часовия интервал на стачката бяха спрени, за да се избегнат загубите от нарушаването на редовният им график. Днес обаче в БДЖ са стачкували едва 9 души, а вчера те бяха 17. Синдикатите в "Товарни превози" подписаха нов Колективен трудов договор с исканите от ръководствтото корекции, но това все още не е станало в "Пътнически превози", въпреки, че суловията са идентични. От железниците също така съобщиха, че вече 1038 служители са приели предложението за доброволно напускане срещу обещетение от 6 брутни заплати.

14.декември

19:00 Подписаха комективния трудов договор в "Товарни превози"

Както се очакваше, в сряда вечерта бе подписан нов Колективният трудов договор (КТД) за служителите на БДЖ "Товарни превози". Срокът на договора е две години - 2011-2013 г. "Постигнахме съгласие с колегите от синдикатите. КТД регламентира права и задължения и на двете страни. Смятам, че този Колективен трудов договор изцяло защитава интересите на дружеството, както на ръководството, така и на служителите", коментира управителя на дружеството Пламен Джуров, цитиран от агенция "Фокус". Основната промяна е въвеждането на бонусна система от средата на следващата година, която трябва да гарантира заплащане според положения труд. Също така е намален годишния отпуск от 22 на 20 дни. 

"Това, което току-що подписахме, е възможният компромис. За мен е показателно, че получихме уверение, че ние сме надеждни партньори. Ние формулирахме усилията на хората, които стоят до нас", коментира от своя страна Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ. Управителят на другото дружество в БДЖ - "Пътнически преводи" Методи Христов, заяви, че няма обяснение защо синдикатите не подписват КТД и там, при положение, че условията са идентични.

12:00 Ръководството на БДЖ обяви победа

Ръководството на БДЖ обяви стачката за провалена, тъй като днес само 17 служители са се записали като стчачкуващи. В София стачкува само един синдикален лидер. Поради това се обмисля да бъде възстановено движението на влаковете между 8 и 16 ч., които бяха спрени от днес, за да се избегнат загубите от стачката.

Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" прогнозира съвсем скорошно спиране на стачката, защото все повече хора виждат нейната безсмисленост, предаде агенция "Фокус". Той съобщи, че днес ще се подпише новия трудов договор в "Товарни превози", но в "Пътнически превози" преговорите са в застой и днес няма да се провеждат разговори. Загубите от стачката вече възлизат на 2.5 млн. лв. и вече се появяват затруднения при осъществяването на наличните плащания, включително и на предстоящите аванси. 

Същевременно в декларация управителния синдикален съвет на Синдиката на локомотивния персонал в България (СЛПБ) заплаши, че ако се подпишат Колективни трудови договори в БДЖ, без СЛПБ да бъде приет за представител от страна на синдикатите, ще атакува тези споразумения в съда.

10:00 Русенските железничари спират стачката

Прекратяваме от днес стачката в Русе. Това съобщи председателят на една от синдикалните организации в крайдунавския град Евангелица Дипчикова, предаде БТА. Тя заяви, че с телеграма от ръководството на БДЖ са отменени временно влакове, които тръгват между 8 и 16 часа, от днес до 5

януари 2012 г. Това е причината да не стачкуваме, каза Дипчикова. Тя допълни, че с решение на стачния комитет и в интерес на хората стачка няма да има по време на коледните и новогодишни празници.

13.декември

17:20 Ръководството на БДЖ е убедено, че по Коледа стачка няма да има

"Убеден съм, че по Коледа стачка в БДЖ няма да има", каза пред журналисти председателят на съвета на директорите Владимир Владимиров, въпреки че и днешните преговори между ръководството на дружеството "Пътнически превози" в БДЖ и синдикатите приключиха без споразумение. Единственото споразумение е по бонусната ситема, а по всички останали текстове от КТД такова няма.

"Не може да позволим на синдикатите да ни казват как ще управляваме компанията, нито можем да одобрим синдикалните привилегии, сред които плащането на задгранични командировки, коментира Владимиров.

Утре съветът на директорите ще одобри колективния трудов договор за "БДЖ Товарни превози" и той ще бъде подписан, потвърди Владимиров. Също от утре ще бъдат спрени още 166 влака заради трупане на излишни загуби. Веднага след прекратяване на стачката те ще тръгнат отново, каза той.

Стачката днес е спряла в Русе и в Дупница, нормализира се движението на Централна гара София. Очаквам, че и други градове утре ще спрат да стачкуват, каза Владимиров. В края на днешния

ден общият брой стачкуващи е 121 души, не са работили шест гари и 52 влака не са се движили. За сравнение вчера броят на стачкуващите е 166, а влаковете извън движение - 136.

Общо 967 са подали молби за доброволно напускане в БДЖ. Такива заявления ще се приемат до края на годината, уточни Владимиров. По думите му с темповете, с които се случват нещата, стачката трябва да приключи до края на седмицата. "Несериозно е да се говори за стачка, това е форма на терор от страна на определени хора към цялото българско общество", коментира Владимиров.

13:46 Московски: Реформите в БДЖ трябва да се случат
Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че обемите в железниците в сегашния си вид едва ли са необходими и едва ли държавата може да ги поддържа. Той изказа личното си мнение, че реформите в БДЖ са дори закъснели и правителството е трябвало да ги започне по-рано, а те вече не могат да се отлагат.

На критиките, че след като планира приватизация на "Товарни превози", маха печелившо звено, министърът не се съгласи. Той посочи, че ако влезе сериоен чужд оператор той ще плаща и таксите на държавната компания, която поддържа линиите - "Национална компания Железопътна инфраструктура". В момента държавната превозна фирма не плаща пари, посочи Московски.

Транспортният министър участва в годишната среща на бизнеса с правителството. Повече за срещата и исканията на бизнеса четете тук, тук и тук.

11:30 Стачката отшумява

На 20-тия ден от началото си, стачката в БДЖ започна да отшумява. По данни на БДЖ тази сутрин са стачкували само 63-ма служители на "Пътнически превози", предаде "Фокус". От 84 влака по разписание са спрени само 27, а движението на Цетрална гара в София е нормализирано.Синдикатите обявиха, че е потигнато споразумение с ръководството на "Товарни превози", но не обявиха подробноси. Преговорите продължават и днес в централата на БДЖ.

12.декември

16:30 БДЖ "Пътнически превози" е загубило 2.5 млн. лв. от стачката

От началото на стачката загубите в "Пътнически превози" са 2.5 млн. лв., съобщи Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖ, цитиран от БТА. "Заплати ще получат всички служители в  "БДЖ Товарни превози", но за изплащане авансите на служителитe от "БДЖ Пътнически превози" определено имаме затруднения, заради дължимите големи суми към кредитори", съобщи той.

Днес ръководствата на двете дъщерни дружества "Пътнически превози" и "Товарни превози", преговорят самостоятелно със синдикатите по колективния трудов договор. Няма промяна в позицията за изпълнение на мерките по реформата в железницата, увери Владимиров. 

По думите му текстовете от колективния трудов договор, които пречат на реформата, няма да  бъдат приети, надбавките ще бъдат плащани както досега, а  допълнителните придобивки ще бъдат обвързани с финансовите резултати на дружеството и преоформени в бонусна система.

"Синдикатите никога не са имали подкрепата на работниците в  БДЖ. Те стачкуват, защото искат да защитят техни синдикални привилегии", каза още Владимир Владимиров . "Опитваме се да сближаваме позиции, но все още сме далече от краен резултат",  коментира от своя страна Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

14:00 БДЖ отчита драстично намаляване на стачкуващите 

Броят на стачкуващите служители към 10 ч. сутринта е бил едва 112, отчетоха от БДЖ. Според компанията през последните дни се наблюдава драстично намаление в броя на стачкуващите. За сравнение в началото на миналата седмица те са били около 280.

Според БДЖ намаляващия брой стачници означава, че работещите в железниците осъзнават реалното състояние на дружеството и са готови да работят за неговото оздравяване. "Ръководството на националния железопътен превозвач призовава всички свои служители да се върнат към нормалния работен ритъм, за да не се възпрепятства дейността на дружеството, което води до натрупване на допълнителни финансови загуби", се заявява в съобщението на БДЖ.

10:00 Служителите в БДЖ може да останат без заплати, за да се погаси вноската за мотрисите

Има голяма вероятност заплатите в БДЖ да не бъдат изплатени, за да се погаси вноската по дълга за мотрисите. Това заяви в интервю за Нова телевизия директорът на компанията Йордан Недев.

Част от дълга на България за закупуването на новите мотриси на БДЖ беше отсрочен след преговори на министъра на транспорта Ивайло Московски. До края на 2011 г. обаче страната трябва да плати 15 млн. евро, за да не бъдат запорирани мотриситеПросрочените задължения на страната са общо 24 млн. лв.

Стачката в БДЖ продължава вече 19-ти ден,  като всички влакове са спрени между 8 и 16 часа. Междувременно ръководството на БДЖ "Пътнически превози" отправи покана за преговори по колективния трудов договор. Шефовете на компанията очакват синдикатите в 11 ч. Вчера БДЖ обяви за незаконна стачката с аргумента, че има ново разписание на влаковете.

Повече по темата четете на dnevnik.bg

9.декември

15:00 Още няма яснота как ще се изплащат задълженията към KfW

Все още няма решение откъде ще се вземат парите за погасяване на просрочените задължения по заема за мотрисите "Сименс" от германската държавна банка KfW, съобщи транспортния минситър Ивайло Московски, цитиран от БТА. До края годината БДЖ трябва да изплати 15 млн. евро от задълженията си към банката. "Предполагам, че няма да се стигне веднага до изземване на влаковете, по-скоро само ще ги запорират под някаква форма и темата ще намери място на преговорите между Борисов и Меркел през януари", изрази надежда Московски.Той опроверга информацията, че четири от модерните мотриси са използвани за резервни части.

Транспортния министър отново потвърди, че дружество "Товарни превози" със сигурност ще бъде продадено. Министърът не уточни на каква цена ще се приватизира дружеството и каза, че тя ще бъде определена от пазара и търсенето. По номинал активите на "Товарни превози" са около 300-320 млн. лв. Оперативната загуба на дружеството е около 4-5 млн. лв. годишно, уточни Московски.

14:00 Близо 500 железничари от Горна Оряховица ще бъдат съкратени 

Близо 500 железничари от жп район Горна Оряховица ще бъдат съкратени до началото на 2012 г., съобщи  БТА, като се позова на информация от областната инспекция по труда. Железопътният район обхваща територията на областите Велико Търново, Габрово, Плевен, Русе и Варна.

Според уведомителни писма за съкращения след 22 декември ще бъдат уволнени 234 служители на горнооряховското поделение на "Пътнически превози"ЕООД, а 244 железничари от "Товарни превози" ще бъдат съкратени след 1 януари 2012 г.

Не приемаме съкращенията, защото те засягат локомотивни машинисти, маневристи, стрелочници и други служители от експлоатационния персонал и затова стачкуваме, коментира пред БТА Дечко Гърков, председател на синдикалната организация на железничарите в НК "БДЖ" в Горна Оряховица, който участва в преговорите с ръководството на компанията.

12:00 Сините искат стратегията за БДЖ да бъде одобрена от парламента

Синята коалиция иска ясна икономическа стратегия за реформирането на БДЖ, която да бъде внесена от правителството за одобрение в парламента. Това заяви Ваньо Шарков от  парламентарната трибуна малко след 1 часа през нощта, предава БТА. Крайната цел на такава икономическа стратегия не трябва да е само постигане на показателите за заем, а как БДЖ да се превърнат в печеливш стопански субект, способен да се развива, коментира Шарков.

Според него МС трябва да внесе такава стратегия в Народното събрание, за да бъде защитена реформата политически. Тази реформа трябва да продължи да се извършва и след изтичане на мандата на това управление, без значение кой ще управлява, затова трябва да бъде приета с консенсус от политическите сили, посочи Шарков. Извършването на реформа във всички структури на БДЖ е не само задължително, то е и животоспасяващо, посочи депутатът от Синята коалиция. По думите му обаче тази реформа "е невъзможна с кадри на БСП или с квалификация "детска педагогика".

8.декември

16:30 Световната банка: Не е проблем да отпуснем заем на БДЖ
Няма проблем за отпускането на заема за БДЖ от Световната банка (СБ), коментира пред журналисти Mаркус Репник, постоянен представител на Световна банка за България. 

В началото на октомври министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че спира процедурата по окончателното споразумение за отпускане на кредита от СБ заради дълговете на железницата. Превозвачът ще получи заем от банката, когато успее да събере достатъчно допълнителни приходи, за да може да плаща поне лихвите по старите си кредити, обясни тогава Дянков. Дългове на БДЖ са около 800 млн. лв. и не се обслужват от 2008 г.

Повече по темата четете на dnevnik.bg

7.декември

18:30 Загубите на БДЖ са достигнали 2 млн. лв., но компанията не е пред фалит

Към момента загубите на БДЖ от стачката възлизат на близо 2 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев, цитиран от БТА. Всеки ден те са около 300 хил. лв. заедно с пропуснатите ползи. От ръководството на холдинга обаче са категорични, че не се върви към фалит на железницата, а точно обратното - към финансовото й  стабилизиране. Спирането на 138 влака е вече факт, но ако стачката не спре, ще се пристъпи към спирането на още влакове, заяви Йордан Недев.

Междувременно стана ясно, че до днес служителите, които са приели предложението на ръководството доброволно да бъдат освободени от длъжност вече са 892. Като обезщетение те ще получат 6 брутни заплати.

16:40 Стачката в БДЖ продължава и утре

Стачката в БДЖ продължава и утре, стана ясно след края на днешните преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ. До крайно споразумение днес не се е стигнало, като сред най-спорните въпроси остават тези за отпуските и болничните, съобщи Петър Бунев, лидер на Синдиката на железничарите, цитиран от агенция "Фокус". Очаква се преговорите да продължат утре в 15.00 ч.

14:30 Ще има проверка за измами в инфраструктурната ж.п. компания

Чрез експертиза ще се установява дали извършени ремонтни дейности, за които е платено от НКЖИ, са в рамките на закона. Експертите ще проверяват и дали стойността на тези ремонти е по-ниска от сумата, която е платена, заяви главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БТА. Миналата седмица МВР започна проверка в НКЖИ за измами чрез обществени поръчки на стойност 50 млн. лв. 

Велчев обяви още, че в разследването по подозрение за длъжностни присвоявания и неизгодни сделки се проверяват действията на конкретни лица. По думите му най-вероятно става въпрос за  източване на кредит от НКЖИ. Засега според Велчев е неуместно да се изнасят повече детайли от разследването, както и кои са  хората, които са негов обект.

13:00 Делото за законността на стачката не тръгна

Заради нередовна процедура по призоваване на работещи в БДЖ, делото за законността на стачката в железниците не тръгна от първото заседание, съобщи БТА. От няколко поделения на железниците заведени искове срещу 63-ма стачкуващи, тъй като БДЖ смята стачката за незаконна. Според съда обаче 11 от тях са нередовно призовани, освен това адвокатите на всички работници твърдят, че не са получили и копие от исковата молба на превозвача. Следващото заседание е на 1 февруари, докогато 63-мата  работещи в железниците, подбирани според адвокатите им на  синдикален принцип, трябва да бъдат редовно призовани и да са получили копие от исковите молби на работодателя си.

09:00 Московски се надява на успешни преговори

За 14 пореден ден продължават както стачката, така и преговорите между синдикатите, министерството на транспорта и ръководството на БДЖ. Днес преговорите ще се водят в БДЖ от 11, като в тях ще се включи и главния секретар на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията Иван Марков. В сутрешния блок на БНТ транспортния министър Ивайло Московски заяви, че днешните преговори със синдикатите може да се увенчаят с успех. Той отхвърли твърденията, че железниците държат 60 млн. лв. в сметка в КТБ. Той също така определи като абсурдни твърденията, че товарните превози имат печалба от 170 млн. лв. "Товарни превози са на загуба от 4 млн.", заяви Московски.

6.декември

19:00 Преговорите продължават и утре

Държавата няма да "доналива" допълнителни средства в БДЖ. Стоим твърдо на позициите, които считаме, че ще извадят дружеството от тежкото състояние, в което се намира. Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след днешните преговори между ръководството на БДЖ и синдикатите, съобщава БТА.

Преговорите продължават и утре. Според Московски конфликтните теми могат да бъдат изчистени, тъй като става въпрос за чисто технически параметри. По думите му утре ще се обсъждат колективните трудови договори на служителите в железницата. Предвижда се доходите на служителите да бъдат запазени на нивата им от 2009 г. Тогава средната брутна заплата е била 750 лв., а нетната - 550-600 лв., коментира председателят на Съюза на железничарите към КНСБ и ръководител на стачния комитет Петър Бунев.

Междувременно стана ясно, че се увеличава броя на служителите, които са приели предложението на ръководството на БДЖ доброволно да напуснат железниците срещу обезщетение от 6 брутни заплати. До днес те вече са 869.

16:30 Загубите на БДЖ от пътнически превози са към 1.3 млн. лв. от началото на стачката

От началото на стачката "БДЖ Пътнически превози" е загубило около 1.2-1.3 млн. лв., съобщи Велик Занчев, директор дирекция "Финанси и администрация" в "Холдинг БДЖ" ЕАД, цитиран от агенция "Фокус". "В "Товарни превози" не търпим такива загуби. Но имаме пропуснати ползи, тъй като нашите клиенти се сърдят, че трябва в определен период от време стоките да пристигат. Ние имаме закъснения на стоки", казва Занчев.

По думите му железниците работят с около 11 банки.  "В Общинска банка имаме една сметка и искахме преди определен период от време да я закрием, но тя ни е блокирана. В нея има около 24 000 лв. В Корпоративна банка има сметка едно от нашите дружества. Тя е разплащателна сметка и това са пари, които ги използваме текущо, при разплащане с нашите контрагенти. В тази сметка да има максимум около 2 – 3 милиона при разплащанията. Не държим пари на депозит в Корпоративна банка – това са пълни спекулации. Предполагам, че всички тези спекулации идват от страна на нашите социални партньори", коментира Занчев.

5.декември

08:30: БДЖ вече не издържа на стачката

БДЖ вече не издържа на стачката, коментира председателят на Съвета на директорите в железницата Владимир Владимиров през bTV. Днес е 12-тият ден от началото на протестите и влаковете пак ще бъдат спрени от движение от 8 до 16 ч. По думите на Владимиров, ако България не плати договорените 15 млн. евро по заема за 25-те мотриси Siemens, кредиторът KfW може да ги запорира. Ако дойдат и си вземат мотрисите, това ще е краят на БДЖ. А ако един кредитор направи това, ще го направи и друг, заяви Владимиров.

"Нямам леля и никога не съм имал" – така Владимиров коментира информацията от днешния брой на в. "24 часа", че БДЖ има влог от 60 млн. лв. в КТБ. По думите му информацията за парите на влог е толкова вярна, толкото и тази, че има леля. 

Очаква се днес към обед синдикатите да се срещнат с ръководството на БДЖ и транспортния министър Ивайло Московски, за да продължат преговорите във връзка с планираните реформи в железниците. Стачката ще бъде спряна само при подписване на споразумение, коментира пред "По света и у нас" председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

4.декември - Единадесети ден на стачката

15:10 Синдикатите спират преговорите с ръководството БДЖ

Синдикатът на българските железници в КНСБ спира преговорите с ръководството на БДЖ. Това съобщи за "Дарик радио" председателят на синдиката Петър Бунев. Причината е предложението на работодателите за промяна в колективния трудов договор. Според Бунев, ако то се приеме, месечният доход на работещите железничари ще падне с около 35%. Затова синдикатите са решили стачката да продължи, а преговори да се водят само с министъра на транспорта Ивайло Московски.

Бунев определи предложението на ръководството на БДЖ като "поредната подигравка". По думите му се предлагат неща, които са под Кодекса на труда, като промяна на нощния труд - от 42% на 25%, на класа за прослужено време - от 1% на 0,6%, намаляване на километричните, на отпуските - от 22 на 20 дни, на трудоустроените - от 30 на 26 дни, на отпуските за вредни условия на труд - от 5 до 10 дни на 1 до 5 дни.

13:20 Делото за законността на стачката в БДЖ започна

Междувременно Софийски градски съд даде ход на гражданското дело по жалбата на "БДЖ - Пътнически превози" за установяване на законността на стачката в железницата. Стачката, която започна на 24 ноември, е продиктувана от решението на ръководството на БДЖ да увеличи цените на билетите за влаковете и да освободи 2000 служители на железниците.

12:30 Влаковете не се движат, синдикатите и БДЖ все още не могат да се разберат

Ефективната стачка на БДЖ продължава и в неделя, след като в събота вечер Синдикатът на българските железници в КНСБ и ръководството на железницата не постигнаха успех с преговорите. Тогава работодателите предложиха на синдикатите промени в колективните трудови договори на трите дружества - "Холдинг БДЖ", "БДЖ Пътнически превози" и  "БДЖ Товарни превози". Синдикатите трябва да решат дали ги приемат до понеделник, но след срещата председателят на синдиката Петър Бунев не беше оптимист.

Председателят на Съвета на директорите в БДЖ Владимир Владимиров заяви в събота вечерта пред bTV, че от януари ще има ново поскъпване с 9% на цените на билетите в железницата. Според него дори и така, те ще останат с 20% по-евтини от автобусните.

Досега загубите за БДЖ от стачката се изчисляват на около 1-1,5 млн. лв.

1.декември

16:30 И стачката, и преговорите продължават

След края на днешните преговори и синдикатите, и ръководството на БДЖ отчетоха, че са били конструктивни, но въпреки това стачката ще продължи и утре. Преговарящите успяха да се споразумеят за графика за погасяване на задълженията и осигуряването на облекло и обувки за служителите. Спорен обаче остана въпроса за подписване на нов Колективен трудов договор /КТД/. Синдикатите настояват да бъде преподписан стария КТД от 2009 г., но според ръководството това е не е възможно, тъй като в него се допукса директна намеса в управлението на дружеството и като цяло води БДЖ към "тотално разпадане".

От БДЖ предлагат намаление на допълнителното заплащане за класа прослужено време от 1 % до 0,6 %, както и нови правила за допълнителните заплащания като това за нощен и извънреден труд. Синдикатите застават на позиция, че приемат новата система на заплащане, но не могат да позволят това да се случи чрез намаление на доходите на служителите. Преговорите продължават и утре, но ще бъдат закрити.

Осми ден на стачката

13:00 Отново преговори без резултат

В осмия ден от стачката и втория ден от преговорите синдикатите и ръководството на БДЖ все още не успяват да постигнат споразумение. Преговарящите се споразумяха единствено за предоговаряне на сроковете за предоставяне на облекло и обувки за работещите в железницата, както и за ваучерите, съобщи БТА. Няма приближаване на позициите по друга точка от споразумението от март месец - работодателят да не може да уволнява работници и служители поради съкращаване на щата и свиване обема на работа, без съгласието на синдикатите.

От БДЖ излязоха с предложение част от досегашните придобивки да бъдат преформатирани в допълнителна бонусна система, с аргумента, че прекомерно тежат на дружеството. "Не може на общо основание служителите да получават всички добавки, предвидени в КТД. Освен че не действа стимулиращо, то е и непосилно за БДЖ", коментира изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. Той съобщи, че средствата за труд представляват 34% от всички разходи на дружеството. От ръководството предлагат още да се въведе доброволно пенсионно осигуряване, което да залегне в новия колективен трудов договор.

Синдикалистите определиха предложенията като неприемливи и неадекватни и обявиха, че не ги устройват мерки, насочени към понижаване на доходите.

18:45: Расте броят на доброволно напусналите железничари

Увеличава се броят на служителите, които са приели предложението на ръководството на БДЖ за доброволно напускане. Това съобщиха от компанията. До днес 801 служители са приели да бъдат освободени от длъжност. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

17:30 Преговорите завършиха без споразумение

Започналите днес преговори между синдикатите и ръководството на БДЖ завършиха без споразумение и ще продължат утре сутрин, съобщават информационните агенции. Основните теми, по които спореха двете страни бяха съкращенията, неизплатените стари ваучери на служителите и подписване на нов Колективен трудов договор /КТД/. Изпълнителния директор на дружеството Йордан Недев заяви, че по закон дружеството БДЖ не е длъжно да подписва колективен трудов договор, но ръководството е готово да запази голяма част от социалните параметри на КТД от 2009 г. Той обаче изтъкна, че договора има много неща, които утежняват финансовото положение на БДЖ, както и такива които представляват вмешателство в управлението на дружеството. "Това не приляга на синдикатите, защото не носят отговорност", заяви той. Недев съобщи още, че средните дневни загуби на БДЖ от стачката са 100 хил. лв. от пътническите превози и още 20 хил. от товарните.

16:00 Съдът отказа да гледа делото срещу стачниците

Софийският градски съд прекрати като процесуално недопустимо делото, образувано по исковата молба на "БДЖ - Товарни превози" ЕООД срещу 10 служители на дружеството, предаде БТА. Решението на съда е мотивирано с това, че ищецът "БДЖ - Товарни

превози" ЕООД не твърди, че има качеството на работодател на посочените ответници, участвали в стачката, чиято законност се оспорва по съдебен ред. За такива се сочат поделенията на "Товарни превози" в София и в Пловдив, така че ищецът не може да е страна по съдебния спор.

На започналите преговори между стачните комитети и ръководството на БДЖ синдикатите поставиха изтеглянето на съдебните искове като основно искане. Изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев обаче заяви, че исковете няма да бъдат оттеглени, а компанията ще търси всичките си нарушени права в следствие от протестите. От ръководството на БДЖ обаче признаха, че има забавяне при изпълнение на някои точки от стачното споразумение от март месец. Все още на служителите не са изплатени ваучери за 2.3 млн. лв. Тези задължения са натрупани преди подписване на стачното споразумение, но текущите ваучери се изплащат редовно, изтъкнаха от ръководството. От БДЖ не смятат, че са нарушили споразумението по отношение на съкращенията на персонал, тъй като засега те се извършват чрез доброволно напускане срещу обещетение и аутсорсване на дейности като охрана, почистване и колетна дейност.

11:30 Владимир Владимиров: Ще приемем предложенията на синдикатите, ако са реалистични

"Очаквам на предстоящите преговори със синдикатите прагматичен диалог и конкретно решаване на всеки проблем", заяви председателят на Съвета на директорите в БДЖ Владимир Владимиров, цитиран от "Фокус". "Ако има алтернативни предложения, които постигат същия ефект, но са по-добри за железниците, ние сме склонни да ги обсъдим и дори да ги приемем. Ние не казваме единственият план е този, който ние сме предложили. Казваме, ако имате нещо по-разумно, сложете го на масата с конкретен разчет и тъй като ние сме прагматични мениджъри и разумни хора, ще го приемем" увери той. Подобна позиция изрази и изпълнителния директор на БДЖ Йордан Недев в ефира на БНР. Той заяви, че очаква синдикатите да дойдат на днешните преговори с готови идеи.

От своя страна Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, изрази очакване за отговорен подход, а не показване на мускули. "Основната ни цел е БДЖ да работи, товарните и пътнически превоз да не са на загуба и да могат да се плащат задълженията към банките", заяви той. По думите му синдикатите са склонни и на компромиси, ако другата страна е готова да отстъпи от някои свои виждания.

10:00 Ден седми на стачката

Московски: Няма да отстъпим за съкращенията в БДЖ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че държавата стои твърдо зад своите позиции по въпроса за БДЖ и няма вероятност да отстъпи от заявения брой на подлежащите на съкращение служители на компанията. Министърът направи този коментар пред български журналисти в Брюксел в навечерието на днешното начало на преговорите на правителството със синдикатите и след снощната си среща с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, предаде БТА

Българското правителство получава сериозната подкрепа на Европейската комисия (ЕК) за всички предприемани действия, включително по въпроса с БДЖ, отбеляза министърът. По неговите думи ЕК е дала сериозен сигнал, че подкрепя осъществяваните реформи във фирмата. Преговорите показват, че вратата винаги е отворена, няма нежелание от наша страна за преговори, но ние твърдо ще стоим на своите позиции, заяви Московски. Той припомни, че с планираните съкращения ще бъдат спестени 25 млн. лв. през следващата година.

18:30 Починалият железничар не е стачкувал

В Локомотивно депо "Подуене", където е работил починалият  служител на БДЖ няма стачка и изявленията на синдикатите са спекулации, заяви правителят на "БДЖ Пътнически превози" ЕООД Георги Иванов, цитиран от агенция "Фокус". "В момента в Локомотивно депо "Подуяне" няма стачни действия. За съжаление професията железничар е доста рискова и подобни случаи не са изключение. Това което се изнася в медийното пространство е спекулация от страна на синдикатите. Повтарям – няма стачни действия в Локомотивно депо "Подуяне". Доколкото разбрах, колегата е бил пред напускане по собствено желание", коментира Иванов.

16:40 Служител на БДЖ е починал от инфаркт

Васко Григоров, служител в Локомотивно депо "Подуене", е починал от инфаркт, съобщи агенция "Фокус". Според синдикатите една от причините е огромният стрес, свързан със ситуацията в БДЖ, предстоящите уволнения и грубият административен натиск, на който са подложени всички стачкуващи. Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" отчита, че около 89% от пътническите влакове в цялата страна са спрени през шестия стачен ден.

15:00 Ръководството на БДЖ отрича да има локаут

Локаут в "БДЖ Пътнически превози" не се извършва, заяви управителят на компанията Методи Христов по повод обвиненията на синдикатите. "Единственото, което правим, е, да заместваме служители, които в момента няма как да изпълняват своите задължения. Но това е в рамките на нормалното. Няма хора, които да се отстраняват насила", коментира той в интервю за агенция "Фокус". 

Христов заявява и че 30-те влака, които са спрени днес, са част от обявените за съкращаване 138 влака. "Това се прави във връзка с реформите, които обявихме. За съжаление в момента финансовото състояние на "Пътнически превози" се влошава допълнително и от стачните действия, и от натиска на кредиторите", коментира той. По думите му спирането на 138-те влака ще бъде направено поетапно, като в близките дни ще има подробни списъци, които ще бъдат обявени на сайта на холдинга.

13:30 Бойко Борисов се надява на здравия разум на стачниците

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява на здравия разум на работещите в железниците и те да прекратят стачката, за да не фалират компанията, съобщи агенция "Фокус". Борисов изрази учудване, че синдикатите не са стачкували, когато са трупани дълговете от 780 млн. лв.  "Кой обикновен гражданин или семейство, който има излишък в своя бюджет, ще отиде да купи нещо на кредит, за да му плаща лихви? Защо тогава българските железничари не са отишли да стачкуват?", коментира Борисов.

12:25 Над 80% от работниците и служителите стачкуватспоред синдикатите

Шести ден над 80% от работниците и служителите, които са на смяна в българските железници, стачкуват, съобщиха от КНСБ и КТ "Подкрепа". От общо 131 влака по разписание в цялата страна към 10.30 ч., са спрели 96. Деветнайсет влака, които са били в движение преди началото на стачката, до този момент не са стигнали до крайната си точка. Няма обаче информация за това на коя гара влаковете са спрели, съобщи БТА.

Според синдикатите продължават нарушенията на закона и локаутът от страна на ръководството на БДЖ. Със заповед на генералния директор на НКЖИ Милчо Ламбрев и по заявка на БДЖ "Пътнически превози", незаконно и с мотив "продължаващите стачни действия" е отменено движението на 30 влака, считано от днес до 10 декември.

11:00 Шести ден на стачката

"Една стачка може много бързо да се развие в неочаквана посока", заяви в шестия ден на стачката председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Фокус". По думите му сред железничарите вече се чуват гласове за гладни стачки, за гражданско неподчинение и преграждане на железопътни линии. Димитров отбеляза още, че няма как от стачка да се излезе без споразумение. "Час по-скоро министър Московски трябва да насочи преговори и да задължи ръководството на БДЖ да определи екипи, които да преговарят със стачните комитети по стачните искания", коментира Димитров. "Няма как в ситуация на ескалиращо напрежение да си обясняваме кой колко е виновен или кой не е виновен и да се съдим. Ясно чухме и от премиера и от министъра, че към стачниците няма да бъдат предявявани съдебни искания, поне докато трае стачката. От вчера това вече не е така и това създава допълнително напрежение сред хората. Ние нямаме притеснения. Ще защитим всеки един, който е стачкувал и стачкува в момента. Но десет железничари вече са изправени на съд и това не спомага за преговорите и за постигане на споразумение", заяви той.

19:00 В сряда започват преговори

Ръководството на БДЖ официално е поканило стачните комитети в железниците на разговори, съобщи зизпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Йордан Недев, цитиран от Investor.bg . Разговорите трябва да започнат в сряда, 30 ноември, в 14 часа. От ръководството на синдикатите са потвърдили, че ще се отзоват на поканата, но стачката ще продължи до подписване на споразумение. Синдикатите са съгласни, че през следващата година дружеството трябва да не е на загуба, но според тях това може да се постигне както със съкращения, така и с продажба на сгради на железниците, намиращи се в централните части на градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и други. 

16:30 Равносметка в края на петия ден от стачката

Стачката продължава и утре, обявиха от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа". По данни на синдикатите по време на днешния пети ден са спрени над 80% от пътническите влакове в цялата страна. От началото на стачката в 08.00 ч. нито един влак не е тръгнал от Централна гара-София, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас и Стара Загора. От 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 08.00 и 16.00 ч., са спрели движение общо 203. Стачката е спряла и 16 товарни влака. 

От Министерство на транспорта предоставят данни, актуални към 12 ч. на обяд, когато от 158 влака по разписание не са тръгнали 117. В БДЖ стачкуващите са били 443-ма, а в НКЖИ – 172 от 32 гари.

15:45: Внесена е искова молба срещу 10 служители на "Товарни превози"

Ръководството на БДЖ започна да изпълнява заканите си срещу стачкуващите служители. Днес в Софийски градски съд  е внесена искова молба от "БДЖ - Товарни превози" ЕООД срещу десет служители на  дружеството, които според управителите на компанията са започнали стачката, съобщи БТА. Искът е за установяване на незаконността на обявена, започнала или завършила стачка.

14:20 Двама железничари заплашват с гладна стачка 

Двама железничари имат намерение да обявят гладна стачка, съобщи Любомир Милков от регионалния синдикат на железничарите в Пловдив, цитиран от агенция "Фокус". Той уточни, че на този етап работещите в пловдивските железници, решили да изразят по този начин протеста си, не желаят да бъде изнасяна информация за това в кои точно структурни звена на БДЖ работят. От началото на днешния пети ден на стачката в Пловдив до момента е заминал само международният влак Истанбул- Белград.

12:30 Синдикатите отчитат 80% стачкуващи

Обединеният стачен комитет на КТ "Подкрепа" и КНСБ обяви, че към 10:30 ч. са били спрени 102 от 131 влака, които е трябвало да тръгнат по разписание или са били в движение преди началото на стачката. Според синдикатите над 80% от работниците и служителите, които днес са на смяна в българските железници, стачкуват. Те съобщават още, че продължава и локаута от страна на ръководството на БДЖ. 

11:10 Борисов: Изобщо не се притеснявам от стачката в БДЖ

"Изобщо не ме притеснява, че железниците ще стачкуват. Истинското ми притеснение е, ако министър Московски не успее да се разбере с кредиторите". Това каза тази сутрин в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов във връзка с продължаващата втора седмица стачка на железничарите.

Повече за коментара на премиера Бойко Борисов във връзка със стачката на железничарите, както и тези на зърнопроизводителите и полицаите четете на capital.bg и dnevnik.bg.

<#text>11:00 КТ "Подкрепа" иска разширяване на стачката

Синдикалистите от КТ "Подкрепа" съобщиха, че са предложили на колегите си от КНСБ да преосмислят поведението си и да разширят обхвата и обема на стачните действия в железницата. Според синдиката причините за съществуващото социално напрежение в обществото като цяло и в системата на БДЖ се коренят в едностранното потъпкване на договореностите от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и от управата на държавните БДЖ в споразуменията за развитието на пенсионната система и за структурните промени в железниците. "Паралелно с това управата на БДЖ залива обществото с манипулации за мащабите на стачката в дружеството. Не спират и незаконните и безнравствените й действия по време на стачката, които са в разрез с духа на закона и подписаните стачни  споразумения", посочват от "Подкрепа".

10:10 БДЖ завежда съдебни искове срещу стачкуващите

Ръководството на БДЖ завежда днес съдебни искове срещу стачкуващите, съобщиха от дружеството. Пети ден продължава ефективната стачка на работници и служители от железницата. Вчера по данни на синдикатите между 8.00 и 16.00 ч. не са се движили 201 от общо 261 пътнически влакове. До този момент позицията на ръководството на холдинга е, че няма да отстъпи от набелязаните мерки за реформа. Основните сред тях са съкращаване на 2000 души персонал и на около 150 влака. На Централната ж.п.-гара в Русе е спрян пътническият влак от Самуил за Горна Оряховица, който трябваше да тръгне по разписание в 8.00 часа, предаде БТА. В град Борово, Русенско, е спрян влакът от Стара Загора за Русе, а в град Ветово - композицията от Русе за Каспичан.

Международният влак от Букурещ за София, който трябва да отпътува от русенската гара в 15.25 часа, отново ще бъде спрян и ще тръгне след края на стачката - в 16.00 часа.

16:00 Официален край на четвъртия стачен ден

В четвъртия ден от стачката в БДЖ не са се движили 201 от общо 261 пътнически влака, които е трябвало да пътуват между 8.00 и 16.00 ч., съобщиха от обединения стачен комитет. Така според синдикалистите над 80 на сто от пътническите влакове в страната, предаде БТА.

Товарните превози, които е трябвало да се движат в интервала между 8 и 16.00 часа, също са били спрени. Според синдикатите продължават нарушенията на закона и провеждането на локаут от страна на ръководството на БДЖ, като например днес стачкуващите ревизори на гара Пловдив са били заменени неправомерно от началник влака, който вместо тях е извършил проба.

Безсрочната ефективна стачка, организирана от КТ "Подкрепа" и КНСБ, продължава и утре.

14:35 Синдикатите се опасяват от орязване на заплати

Ръководството на БДЖ е поискало списък с имената на всички стачкуващи, е съобщил пред радио "Фокус" представителят на железничарските синдикати за Видин Петър Митов. Той смята, че това се прави, за да се намалят заплатите на служителите с изключване на заплащането им за времето, през което са протестирали. Според синдикатите с това си решение ръководството на БДЖ ще заобиколи обещанието си да няма уволнени или наказани протестиращи.

По данни на агенция "Фокус" влаковете от Видин ще отпътуват по разписание, след като стачката приключи в 16.00 часа. 

12:40 Кредиторите си искат парите

Пред БНР транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че германските кредитори на БДЖ си искат дълга от 156 млн. евро за мотрисите "Сименс" и това може да обезсмисли стачката. Железниците са в технически фалит и ако кредиторите предявят официално исковете си, най-вероятно ще се стигне до обявяване на БДЖ в несъстоятелност. Московски отново заяви, че утре заминава в Германия, за да преговаря и напомни за плановете до 2014 г. да бъдат инвестирани 1.5 млрд. лв. в железопътна инфраструктура.

11:30 Ден четвърти на стачката

Стачката на железниците продърлжава четвърти ден. Пътнически и товарни влакове спряха от 08.00 часа до 16.00 часа. Влакове от Централна гара София не се движат, каза пред агенция "Фокус" Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железничари към КНСБ. "Разбрах, че в Русе полицията е заградила наши колеги по пероните и не ги допуска да изпратят колегите си", каза той. Продължават протестите в Пловдив, Мездра, Русе.

Бързият влак от Плевен за Варна отпътува в 8.25 часа от гара Горна Оряховица, въпреки протестите на стачкуващите железничари, съобщи БТА. През предишните три дни от стачката този влак престояваше принудително на гарата между 8.00 и 16.00 часа заедно с бързите влакове Варна - Пловдив и Русе – София. Според синдикатите влакът за Варна отпътувал след натиск от ръководството, което със съдействието на полицията получило достъп до локомотивната бригада. Около 9.30 часа в гарата влезе пътнически влак от Свищов за Габрово, който безпрепятствено отпътува в 9.40 часа. До 16.00 часа ще продължи престоят на бързите влакове за Пловдив и София. В часовете преди обед на гара Горна Оряховица се забелязват десетина протестиращи служители на железницата на фона на засилено полицейско присъствие и празна чакалня за пътници.

В Силистра няма стачни действия, като влаковата композиция от София е пристигнала тази сутрин

в града. На гарата от КНСБ са разлепени стикери за железничарската стачка, но в Силистра няма стачни действия. От Регионалния съвет на КНСБ в Силистра не коментират причините силистренските железничари да не участват в стачката под предлог, че това е право на избор, предаде БТА.

Синдикатите протестират срещу обявеното намерение на ръководството за съкращаване на 2000 души и спирането на 150 влака. Стачката ще продължи до постигане на споразумение, заявиха синдикатите. Те искат подписване на колективен трудов договор със старите параметри. От ръководството на БДЖ обявиха стачката за незаконна. БДЖ "Товарни превози" и БДЖ "Пътнически превози" обявиха, че внасят в съда искове за обявяване на стачката за незаконна.

Министърът на транспорта Ивайло Московси обяви в събота, че товарните влакове ще се движат след 16.00 часа и през нощта, за да се избегнат финансови загуби за компанията. Той отправи покана към синдикатите да го придружат при разговорите с кредиторите на дружеството в Германия, за да се убедят в серозността на положението. Министърът обяви и че е разпоредил ръководството на железниците да преговаря със синдикатите, включително и за колективния трудов договор, въпреки че в стария му вариант имало неща, които били неприемливи.

16:00 Официален край на третия стачен ден

По данни на стачния комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" 77% от влаковете в страната са били спрени днес, съобщи агенция "Фокус". От общо 216 влака спрените са били 201, а за 28 няма информация. Нито една компзиция не е потеглила от гарите в София, Перник, Пловдив, Бургас, Горна Оряховица и Мездра. Товарни влакове не се движат през гарата в Пловдив, са съобщили още синдикатите.

Товарните превози се движат с променено разписание и са пренасочени след 16.00 часа и през нощта по решение на ръководството на БДЖ, съобщи БТА. Синдикатите призоваха хората да не пътуват с влакове между 8.00 и 16.00 часа, защото от БДЖ подменят стачкуващите служители с други, които нямат нужната квалификация, не са инструктирани и не са отпочинали добре. Според тях така се създава опасност от аварии, но тъй като подмяната е в нарушение на закона, стачниците няма да носят отговорност. От КНСБ предупредиха за смяна на протестиращи с други служители още в първия ден на стачката.

Това е причина някои гари като Варна да са слабо засегнати от протестите в първите два дни. По информация на Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, повечето от влаковете във Варна днес също са били спрени. Пред "Фокус" Бунев съобщи, че част от протестиращите са готови да минат на гладна стачка. По-рано днес транспортният министър Ивайло Московски увери, че при планираните съкращения няма да бъдат оставени без персонал длъжностите, които осигурява безопасността на железниците. Очаква се протестите на железничарите от цялата страна да продължат и утре от 8.00 до 16.00 часа.

11:10 Догодина ще има още съкращения

Още 500 души ще бъдат съкратени от БДЖ през следващата година, съобщи транспортният министър Ивайло Московски в предаването "Седмицата" на "Дарик радио". Той обясни, че те ще получат като обезщетение социален пакет, който ще е осигурен с пари от Световната банка. 

По думите на Московски, ако железните бъдат финансово оздравени, могат да разчитат на заем от банката в началото на следващата година и на 600 млн. лева от Европейската комисия за нови влакове през 2014 г. Министърът подчерта, че ако кредиторите предприемат по-сериозни действия, БДЖ ще стигне до несъстоятелност. 

Той потвърди спирането на 138 влака и продажба на неоперативни активи на компанията, за да се подобри финансовото й състояние. Според Московски над 800 души вече са подписали споразумения за доброволно напускане, а стачката не се разраства и няма транспортен хаос. По думите на Московски няма как правителството да се съгласи с исканията на синдикатите, защото те са много по-обхватни от това, което управляващите предлагат. 

10:25 Ден трети на стачката

Служителите на БДЖ продължават националната си стачка и влаковете по основните линии са спрени, съобщи БТА. Според представители на синдикатите нито един влак не е отпътувал и не е пристигнал на гарата в София след 8.00 часа, няма и чакащи пътници. Спряно е движението и на гарите в Горна Оряховица, Мездра, Пловдив, Ямбол, Русе, Бургас, Видин, Лом. Според председателя на синдиката на железничарите Петър Бунев пътуващи влакове има от Варна, но почти всички направления на жп транспорта в страната са обхванати от протеста. 

Очаква се той да продължи до 16.00 часа днес. Синдикатите отново съобщиха за натиск от страна на ръководството върху стачкуващите. 

17:30 Според синдиактите и вторият ден е бил успешен, стачката продължава 

Синдикатите отчетоха и втория стачен ден като успешен.  Според тях от 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8.00 и 16.00 ч., общо 213 или 80% са били спрени от движение. Товарните превози също са стачкували в цялата страна, въпреки обратните твърдения на ръководството на БДЖ. Също като в четвъртък профсъюзите се оплакаха от системен натиск върху стачниците на много места в страната, съпроводен с прилагане на локаут.

"Стачката в железниците продължава утре и вдругиден, докато постигнем споразумение", заяви Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите, цитиран от агенция "Фокус".

16:10 Субсидията за БДЖ ще се запази въпреки съкращенията

Субсидията за "БДЖ Пътнически превози" ЕООД ще се запази, въпреки намаляването на броя на влаковете и обема на услугата, съобщи пред парламента транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от БТА. По думите му обемът на превозите не се влияе от намаления брой на вагоните. Той коментира и че Министерството на транспорта нееднократно е обръщало специално внимание на компанията за пътнически превози да осигури адекватен брой изправни вагони.

В момента среднодневно се използват около 370 вагона, като в  състава на влаковете са включени 289. Недостигът от 135 вагона е компенсиран частично с повишен оборот на вагони и влакови композиции и намаляване на съставите в някои влакове. Към момента на "Пътнически превози" са наложени санкции в размер на 26 500 лв. за неизпълнение на различни изисквания по договора за извършване на обществени превозни услуги. 

15:40 Кредиторите искат график за изплащане на задълженията

Четирите банки свързани с облигационния заем на железниците са изпратили писмо, с което искат до края на ноември да имат график как ще бъде разплащано задължението към тях, съобщи транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от "Фокус". "Очаквам да убедя кредиторите, че мерките, които предприемаме, са достатъчна гаранция, че следващата година дружеството ще бъде или на нула, или с минимална оперативна загуба, което ще му позволи да започне да функционира като нормално дружество. Да може във всеки един момент след това да започне изплащането на задълженията, които е натрупало. Като се разберем с кредиторите, колкото време искат да стачкуват", коментира той. На предупрежденията на синдикатите, че стачката може да излезе от контрол и да се стигне до гражданско неподчитение, Московски отговори: "Какво означава една стачка да излезе от контрола на синдикатите, при положение, че те са я провокирали?".

14:00 БДЖ все пак губи от стачката

Изпълнителния директор на "Холдинг БДЖ" Йордан Недев заяви, че очакванията му компанията да излезе на печалба от стачката не са се оправдали. За първия ден на протеста пътническите превози са генерирали загуба от 16 хил. лв., а товарните – пропуснати ползи за 105 хил. лв. Ръководството на компанията увери, че отказани товари няма и забавянето в графиците ще бъде наваксано през следващите дни. Според Недев причината за загубите е това, че едва 5.5% от служителите са стачкували и съответно няма да има спестени средства от заплати.

По данни на БДЖ към 12:00 ч. са стачкували 379 служители на "Пътнически превози" при 409 по същото време вчера. От 103 спрени влака 56 са по вина на стачкуващи служители на инфраструктурната компания НКЖИ. Исковата моба за незаконността на стачката ще бъде внесен до края на деня и ще е лично срещу стачкуващите, съобщиха още от ръководството. Ако съдът постанови, че стачката е незаконна, те ще носят имуществена и дисциплинарна отговорност. Йордан Недев също така изтъкна, че в случаите, когато служител не се е записал като стачкуващ, но същевременно не работи, това ще се третира като самоотлъчка и ще се наказва по съответния начин. 

Директорът на БДЖ отхвърли обвиненията на синдикатите, че отказва диалог и отбеляза, че през последните седмици представители на синдикатите са го търсили единствено по въпроси за плащането на членския внос, освобождаването на трите стаи, които заемат в централата на ул. "Иван Вазов" и нежеланието му занапред да плаща мобилните им телефони. От ръководството на БДЖ отново отбелязаха, че не може да има преговори по петте спешни мерки за реформи в железниците. Според Недев единственото основание за преговори със синдикатите би било те да представят алтернативни мерки, които да са обосновани и адекватни на състоянието и нуждите на предприятието, така че в срок от няколко месеца да го извадят от тоталната криза, в което е изпаднало.

12.55 Ако стачката продължи 10 дни, БДЖ фалира

"БДЖ може издържи на стачка само 10 дни", съобщи пред БНТ председателят на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. Ако протестите продължат по-дълго, компанията ще изгуби трайно своите пътници и може да фалира, прогнозира шефът на компанията, цитиран от Dnevnik.bg.

Прочети повече

12.52 Заплащането в БДЖ да стане като в "Дженерал моторс"

Догодина в БДЖ трябва да се мине към нова система, при която заплащането е за количество извършена работа. Това заявява в интервю пред в. "Стандарт" изпълнителният директор на компанията Йордан Недев. Той уточнява, че няма предвид повече часове, прекарани на работното място. "Ти си заработил днес 100 лв. - ето ти ги. Утре си заработил 20 лв. - получаваш ги. Ако системно заработваш 20 лв., може и да се разделим, а на твоето място може да назначим друг, който да изработва по 100 лв." Недев посочва, че ръководството на железниците не е пионер в тази област и че целта е заплащането е както в "Дженерал Мотърс", "Хюлед Пакърд" и във всички големи фирми по света.

Прочети повече

12:30 Отново игра на цифри

През втория ден от железничарската стачка статистиките на транспортно министерство и синдикатите отново се разминават. Според министерството към 11.00 ч. са били спрени 103 от общо 130 влака, като стачка има на общо 31 гари. В стачката са се включили 369 служители на БДЖ от "Пътнически превози" и 121 от "Товарни превози". Според министерството стачкуват и 286 от служителите на НКЖИ, което е почти двойно по-малко от вчера.

Синдикатите от своя страна отчитат, че във втория си ден стачката е по-масова. По техни данни са спрени 115 от 132 влака. Стчкуващите се заканиха, че  нито един влак няма влезе или излезе от гарите в София, Перник и Мездра.  Отчита се и по-добре организиран протест в Бургас и Стара Загора, където вчера не се стигна до спиране на влаковете. За разлика от вчера обаче,  международния влак от Истанбул не е спрян.

12:00 Синдикатите искат спешни преговори, докато все още контролират протестите

Председателят на  КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНТ, призова транспортния министър и ръководството на БДЖ да започнат преговори със стачните комитети, докато протестите все още се контролират от синдикатите и не са излезли извън контрол.  

"В Бургас, за разлика от вчера, в момента влаковете спират, в Русе и Горна Оряховица също. В Плевен отново имат опит за локаут, със сменени колеги, които са заявили, че ще стачкуват. В София са спрени всички влакове, тоест стачката става и днес. Не знам... пак ли ще ги мерим, колко души и колко влака. За мен почва да изглежда смешно вече такова говорене в медиите и да се замеряме с числа", заяви Димитров.

10.00 Владимиров: Проблеми за товарните превози няма, но пътниците може трайно да се преориентират към автобусен транспорт

"Най-големите загуби идват от това, че клиентите на пътническите превози се преориентират към автобусите. И ако това се запази през следващите дни, те могат трайно да го направят. Могат да установят, че пътуват по-бързо или имат някакъв друг комфорт и просто да не се завърнат към железниците. Това означава, че ще пътуват празни влакове", коментира през БНТ Владимир Владимиров, председател на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" в отговор на въпрос какъв ще е икономическият ефект от стачката за държавата. По думите му сравнително малка част от служителите в "БДЖ – Товарни превози" стачкуват, така че превозът на товари към момента не е засегнат.

Средният приход, който губи БДЖ на ден заради стачката, е около 600 хил. лв., припомни Владимиров. Той допълни, че е създадена такава организация, че товарните превози се движат в часовете, когато няма протести, с което е избегната заубата свързана с тях – около 400 хил. лв. "В пътническите превози губим около 200 хил. лв. приходи, но тъй като там разходите са по-големи, няма да има загуба", категоричен бе Владимиров. "Но това не може да продължи дълго, не може безкрайно дълго време товарите да се превозват през нощта и да се лишаваме от клиенти, тъй като това в дългосрочен план това унищожава пътническия транспорт", казва директорът на холдинга.

Владимиров каза още, че преди два дни е получено писмо от облигационерите, в което се казва, че искат списък с актуалното състояние на всички заложени активи на БДЖ. Той изказа и притеснение, че кредиторите може да поискат мотрисите по време на предстоящата им среща с транспортния министър Ивайло Московски в Германия. "Вървим с уверени крачки към фалита и стачката ни тласка именно в тази посока", коментира Владимиров. 

09:20: Стачниците ще информират и посланиците за проблемите на БДЖ

Синдикатите ще запознаят европейски посланици с проблемите в БДЖ и развитието на стачката. Това е заявил президентът на КНСБ Пламен Димитров пред агенция "Фокус". "Информирали сме всички международни синдикални организации, днес следобед сме поканили на среща посланиците от Г8 и Европейската тройка. Получи се потвърждение лично от посланика на САЩ Н. Пр. Джеймс Уорлик, че ще присъства на тази среща, за да се запознаем – какво става, кой какво прави, какво искаме, дали има алтернатива, дали има цел стачката и можем ли да стигнем до някакви решения или ще взривим държавата", казва Пламен Димитров.

Той предупрежава, че ако стачката продължи още няколко дни, без да има промяна на позицията на ръководството на железниците, действията на стачниците "няма да бъдат никак мирни". По думите му вече са предприети мерки срещу натиска върху служителите на БДЖ, като конкретни случаи са предадени на съда и Прокуратурата с искане за разследване. Подадени са и сигнали до Главната инспекция по труда за локаута, който според синдикатите е непозволен и е в нарушение на законодателството.

08:00 "Стачка!" - ден втори

Днес е вторият ден от стачката в БДЖ и влаковете пак ще бъдат спрени от движение от 8 до 16 ч. Стачкуващите пред Централна гара в София вече да се събрали и броят им се увеличава, съобщава агенция "Фокус". На протеста присъстват и синдикалните лидери Петър Бунев (председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ), Евгени Душков (председател на националния стачен комитет от КТ "Подкрепа") и Пламен Димитров (президент на КНСБ). Тази сутрин от 8.00 до 8.30 ч. от София трябваше да отпътуват влакове за Мездра, Кюстендил, Перник и Пловдив.

20:40 Стачката разтревожи и кредиторите на БДЖ

Стачните действия провокираха реакции и от страна на кредиторите на железниците, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред БНТ. През по-голямата част от първия ден на стачката той е преговарял със заемодатели на БДЖ. През следващата седмица Московски дори заминава за Германия за преговори с KfW. "Обадиха се днес и от четирите банки по облигационния заем, дават ни краен срок до края на ноември да им дадем ясен график за разплащане задълженията, така че - да им е честито на стачниците. Стачката просто е абсолютно безсмислена при това финансово състояние на компанията - то е фалит", коментира Московски. По думите му всяка стачка "бута компанията към ликвидация".

Московски посочва, че капитализация на ново дружество е възможна, но поне към момента не желае да мисли в тази посока, тъй като процедурата ще е бавна, тромава и не толкова лесна. Тя обаче ще се наложи, ако се стигне до ликвидация на БДЖ, за да не остане държавата без железници. Московски отново посочи, че стои зад ръководството на БДЖ и предлаганите от тях пет мерки.

18:00 БДЖ представи трети вариант на статистиката за днешната стачка

По данни на саматите БДЖ (данните на Министерството на транспорта и синдикатите са публикувани в 17:30) днес не са се движили 122 от общо 263 влака, които обичайно пътуват по разписание в интервала между 08:00 ч. и 16:00 ч. Някои от тези влакове са заминали от началните си гари, но са престоявали в междинни гари по маршрута на своето пътуване. Според статистиката на компанията в стачката са участвали 600 служители от "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД, докато в "БДЖ – Товарни превози" ЕООД няма регистрирани участници в стачните действия. 

17:30 2+2=5

В края на първия ден от ефективната стачка Министерството на транспорта и синдикатите представиха силно разминаващи се статистики за успеха й.  Според министерството 85 влака от общо 210 са били спрени заради стачните действия, т.е. 40.5% от общия брой влакове. Служителите на голяма част от тези композиции не са стачкували, но въпреки това са били принудени да спрат работа, тъй като колегите им, които обслужват курса по трасето са подкрепили националния протест, коментират от ведомството. Синдикатите пък настояват, че от 264 пътнически влака, които е трябвало да се движат в цялата страна между 8.00 ч. и 16.00 ч., спрени са били 218 или 83% от наличния състав. Останалите 17% са се движили само по кратки регионални линии. Стачкували са работещите и в пътнически, и в товарни  превози, като товарните влакове не са били обработвани, съобщават от синдикатите, цитирани от БТА. Транспортното министерство пък твърди, че при товарните превози стачкуващи почти не е имало.

Данните на министерството показват, че в националния протест днес са участвали 444 служителя на БДЖ или 3.4% от всички. В Национална компания "Железопътна инфраструктура" пък са стачкували 492 души или 3.8% от персонала. 

16:10 Стачка ще има и утре

Утре отново ще има стачка в БДЖ, съобщи председателя на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев, цитиран от агенция "Фокус". Според него първия ден на стачката е минал по-добре от очакваното, въпреки натиска и локаута на ръководството.

16.00 Опашки пред касите на БДЖ

Дълги опашки се извиха пред касите на Централна гара в столицата в очакване движението на влаковете да се нормализира към 16.00 ч., предава Агенция "Фокус". Очаква се в 16.04 ч. да замине влакът за Перник, а за Бургас през Карлово - в 16.05 ч. Следващият е за Видин – в 16.33 ч. Има и пристигащи влакове - от Перник в 16.11 ч. и от Кюстендил в 16.35 ч. Днес през целия ден голяма част от влаковете бяха спрени от движение.

14:30 Блокирани са 4 международни влака

Четири международни композиции  са спрени от движение заради стачката, съобщава БТА. Влакът от Белград за София престоява на гара Волуяк, а от Москва за София - на гара Роман. Композицията от Истанбул за София е спряна в Пловдив, а тази от Истанбул за Букурещ престоява в Стара Загора. На обяд от Централна гара в столицата не е заминал и влакът от София за Белград с вагон за Виена.

14:20 В НКЖИ има повече стачкуващи, отколкото в БДЖ

Общо 563 от служителите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са заявили, че стачкуват, като само 61 души от тях са свързани с движението на влаковете. Това представлява под 4% от общия брой служители, които са над 13 хил. В същото време в БДЖ стачкуват 350 души от общо 13 000 или около 2.5% от персонала. Данните бяха съобщени от Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ по БНТ.

13:15 Владимир Владимиров: В "Товарни превози" стачка няма

"Към момента в стачката са се включили 344 служители от 13 000, не знам дали това е национална железничарска стачка. Всички тези служители са от "Пътнически превози", в "Товарни превози" стачка няма", коментира пред БНТ Владимир Владимиров от съвета на директорите на БДЖ. Според Министерство на транспорта към 11:30 ч. стачката е спряла 59 влака от общо 130 – наполовина по-малко, отколкото твърдят синдикатите. Освен това 30 от композициите не са потеглили не заради стачкуващи служители на БДЖ, а заради протеста на ръководителите на движението.

13.10: Влакът от Пловдив за Карлово все пак е тръгнал, след като работата на стачниците е поета от нов екип

Влакът от Пловдив за Карлово е тръгнал, но без пътници, съобщи агенция "Фокус". Влакът за Карлово е единственият, който е тръгнал от Централна гара в Пловдив от началото на стачката до момента. Според председателя на регионалния железничарски синдикат в Пловдив Любомир Милков това е станало след подмяна на хората, които са обявили, че ще стачкуват. По думите му съставът на влака е подменен, след като е упражнен натиск от директора на поделения "Пътнически превози" – Ангел Даскалов, и управителя на "Товарни превози". 

На Пловдивската гара стачкуващите са раздавали некролози с текст: "Желейка: с най-дълбоко и неутешимо прискърбие ви съобщаваме, че след тежко и мъчително и дългогодишно боледуване, присвоени и разграбени, агонизирайки в среда на циничен капитализъм и частно-собственическа алчност починаха Българските държавни железници".

13.00 Равносметка: Сутринта стачката е спряла 110 от 123 влака в движение 

Към 10:30 ч. стачката е спряла 110 от 123 влака в движение, отчетоха синдикатите. Нито един влак не е тръгнал от Централната гара в София от  началото на стачката. От 78 влака, които са били в движение преди 8.00 ч., са спрели 74. Профсъюзите отново протестираха, че ръководството незаконно подменя стачкуващите, като  например във Варна шест превозни бригади са били подменени с резервни. Такива действия има и в Горня Оряховица, Плевен, Бургас и др.  "Нарушават се нормативните актове на БДЖ, както и правилата за безопасност на движение", заявяват от синдикатите.

12.10: БДЖ: Няма да уволняваме стачкуващите

Ръководството на БДЖ уверява, че участието в стачката няма да е повод за уволнение, съобщава БТА. "По повод некоректно поднесена информация в различни печатни и електронни медии от ръководството на БДЖ ЕАД заявяват категоричната си позиция, че участието в стачката няма да бъде  повод за уволняване на служители", се заявява в съобщение на БДЖ. Ръководството на железниците също така отрича информациите, че са отправяни заплахи към служителите, които изявяват желание да участват в стачните действия. Същевременно от БДЖ потвърждават позицията си, че стачката е незаконна.

11.55: Синдикатите са на "Дондуков" 1

Около 30 – 40 служители на БДЖ останаха на площада пред Централна гара в столицата, предаде Агенция "Фокус". Част от протестиращите и участниците в днешния митинг се разотидоха, включително и присъстващите от ръководствата на дружествата БДЖ и НКЖИ. Синдикалните лидери пък заминаха за Министерски съвет, където от 11.00 часа има тристранна среща между синдикати, работодатели и правителство под председателството на премиера Бойко Борисов.

11.45: КУРИОЗ: Влак с двама пътници потегли от Видин

Бързият влак от Видин за София, който е тръгнал тази сутрин в 6.00 часа е бил с 4 вагона и в тях е имало двама пътници, предаде БТА. Все още няма информация, къде се намира по трасето. Следващият влак, който заминава от гара Видин за София е в 12,45 минути, който най-вероятно няма да потегли. 

Около 60 служители на БДЖ във Видин са се включили в ефективната стачка тази сутрин, съобщи за БТА Недялко Панталеев, председател на първичната синдикална организация към "Превозваческа служба". Голяма част от свободните служители на БДЖ са на гарата във Видин, където протестират.

11.41: В Южна България са спрели 24 влака

До 11 часа на различни гари в Южна България са спрели 24 влакови композиции, предаде БТА, която цитира Любомир Милков, председател на синдиката на железничарите към КНСБ в Пловдив. По думите му в стачката са се включили повече от 80 процента от работещите в БДЖ-подрайон Пловдив, които са на смяна. Милков каза още, че сега на централната гара в Пловдив са спрели международният влак от Истанбул за Белград, експресът от София за Ямбол и пътническите влакове за Асеновград и Панагюрище. По думите му до 16 часа, когато днешната ефективна стачка трябва да приключи, се очаква на гарата да останат още няколко композиции.

11.00: Денят е провален за "Пътнически превози"

"Ние ще претърпим огромни загуби. Днешният ден е пълен провал" коментира Димитър Костадинов, директор "Маркетинг и продажби" в БДЖ "Пътнически превози", цитиран от Фокус. По думите му хората се страхуват да пътуват и няма продадени билети. В сутрешните влакове в Бургас е имало само двама пътници. Според него ръководството на БДЖ не е оказвало натиск върху хората, които са искали да стачкуват днес. Той отрече, че е имало обаждания по телефоните, заплахи за уволнения.

9.50: БДЖ съобщи за 45 спрени влака

По информация на БДЖ към 9:00 ч. спрените влакове са 45 от общо 75. На някой малки гари има проблеми, тъй като няма място да приемат всички спрени влакове. Част от служителите на НКЖИ също са се включили в стачката, събщи генералният директор на компанията Милчо Ламбрев, цитиран от фокус. По думите му това се е случва на 10 от общо 300 гари.

В 11 ч. трябва да започне среща на синдикатите с ръководството на БДЖ в Министерски съвет. Разговорите ще бъдат ръководени от премиера Бойко Борисов – условие, което бе поставено от синдикатите, за да се върнат в съвета за тристранно сътрудничество.

9.40: Във Варна, Бургас и Благоевград няма стачка

Влаковете от и за Варна вървят по разписание, спредаде БТА. Влакът по линията Варна-Русе е потеглил по разписание от гарата във Варна в 9.15 часа с няколко пътника. Влакът Добрич -Варна също е пристигнал  по разписание малко преди 9 ч. Служителите в Бургас и Благоевград също не стачкуват, съобщиха информационните агенции. Според синдикатите това се дължи на големия натиск, който се оказва върху служителите от страна на ръководството.

Председателят на КНСБ във Варна Илия Илиев коментира пред БТА, че служителите са привиквани от ръководители на клонове и са били заплашвани, че ако стачката се окаже незаконна ще се търси отговорност от тях. Началник влак в превозна служба - Варна Алеф Ахмед от своя страна коментира пред агенцията, че заявилите желание да участват в стачката се подменят с резерви, което е т.нар. локаут.

09.20: Близо 7 хил. души са на протест, БДЖ пести 242 хил. лв. на ден

В започналата в 8:00 ч. стачка са се включили и служители на Националнакомпания железопътна инвраструктура, съобщиха информационните агенции. Към 9:00 ч. няма точни данни колко служутели на железниците стачкуват ефективно. Според синдикатите около половината служители на БДЖ – около 7000 души, са заявили участие, а всички служители на Централна Гара в София вече са се включили.

Всеки ден стачка в "Пътнически превози" означава спестени 242 хил. лв., коментира изпълнителния директор на Холдинг "БДЖ" Йордан Недев пред БНТ. Според думите му железниците могат да издържат на стачката доколкото не са засегнати товарните превози, които са основния приходоизточник. Недев съобщи, че БДЖ се стреми да размества графиците на товарните превози така, че да се работи извън периода на стачката. "Възможно е при дълга стачка БДЖ да изпадне в колапс, но се надявам да не проверяваме тази хипотеза", заяви той.

През ТV 7 министърът на транспорта Ивайло Московски коментира, че тази година опетивната загуба на БДЖ ще бъде 25-30 млн. лв.

09.00: Влакът за Белград остана в Пловдив

На коловизоте на гарата в Пловдив са спрели около 4-5 влака. Има представители на синдикатите - КНСБ, КТ "Подкрепа" и Синдиката на железничарите в България. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка", предава агенция "Фокус". Блокиран е и международният влак Истанбул – Белград. Той няма да тръгне от гара Пловдив, тъй като е пристигнал там във времето на стачката. Около него има близо 50 протестиращи, съобщава агенцията.  

08.10: Началото                                                    

Първият влак, който трябваше да тръгне по разписание в 8.10  ч. от Централната гара в София за Кюстендил, остана на перона, съобщава БТА. Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. Стачкуват  железничарите във Варна и Пловдив, е казал лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред протестиращите, които са се събрали пред Централна гара. "Искаме железница" и "оставка", скандират подкрепящите стачката служители на железницата. Разпънати са транспаранти с логото на двата синдиката КТ "Подкрепа" КНСБ и надпис "оставка".

Целта на днешната стачка е възстановяването на диалога между синдикати, работодатели и служители, коментира Пламен Димитров, цитиран от агенция "Фокус". Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централна гара и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев, съобщава БТА.

08.00: Стачката в БДЖ започва, не е ясно до кога ще продължи

Днес е първият ден от обявената като безсрочна стачка на работниците и служителите в БДЖ. Тя ще продължи 8 часа - от 8 до 16 ч. Очаква се влаковете да бъдат спрени на основните гари в страната. Това ще затрудни придвижването на близо 30 хил. пътници. Засега графикът на товартите превози не би трябвало да бъде повлиян, тъй като този вид транспорт се извършва предимно нощно време. Ако протестът се проточи по-дълго време обаче това ще затрудни дейността на водещите фирми от минната, металургичната и енергийната индустрия.

Какво се случва днес в страната? В блога на capital.bg ще можете да намерите цялата актуална информация и снимки във връзка с протестите на БДЖ. Ще следим реакциите на пътниците, представителите на бизнеса, политиците и синдикатите. Ваши снимки, видео файлове или истории, можете да изпращате на [email protected].

Протестът на служителите в железниците е заради 5-те реформи, които предлага правителството, за да оздрави затъналата в дългове БДЖ (близо 800 млн. лв.). Те включват съкращаване на 2000 служители до края на годината, намаляването на движещите се влакове със 138, увеличаване на цените на билетите с 9 до 15%, продажба на активи и приватизация на дружестовото "Товарни превози". Вчера синдикатите и правителството не успяха да сближат позициите си. Междувременно стана ясно, че вече 676 души са приели да бъдат освободени от работа, срещу което те получават 6 брутни работни заплати. 

От ръководството на БДЖ заявиха, че компанията ще губи близо 600 хил. лв. на ден - по 400 хил. лв. заради нереализирани товарни превози и 200 хил. лв. заради пътническите. И въпреки че реално дружеството ще спести известна сума, заради спирането на дейността си по време на стачката, колкото по-дълго продължи тя, толкова по-близо до фалита ще са и железниците. Има вариант стачката да бъде призната и за незаконна. Ръководстото на БДЖ насточва, че не е спазено изискването 3 дни преди започването на протеста да се сключи споразумение за транспортно обслужване, което да покрива поне 50% от нужния превоз. Според синдикатите обаче националната стачка е продължение на протестите им от 10 март.

86 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 76
    belalov avatar :-|
    belalov
    • - 3
    • + 9

    1.През последните 20 години влаковете и линиите са намалени многократно до степен когато следващо намаление ще ликвидира БДЖ. Когато знаеш, че като отидеш на жп гарата без да знаеш разписанието може половин ден да няма влак в твойта посока въобще няма да ходиш. 2. Намаленеито на влакове и маршрути е много по-голямо от намалението на населението. 3.Концентрацията в големите градове е довод в полза на жп транспорта и това е причина в света между големите градове да има жп връзка в т.ч. с тунели под Ламанша или Японско море. 4. Увеличеният брой на автомобилите не предимство, а недостатък защото са по-неефективни и замърсяващи в сравнение с жп транспорта. Затова в София се инвестират стотици милиони в метро и трамваи, автомобилите са 10-пъти повече. Част от причината е, че различни лобита карат държавата да влага милиарди в пътища, а са против парите за БДЖ. 5. Остатък от "комунизма" е негативизма към стачките, но при пазарната икономика те са реален инструмент за постигане на разумен компромис. Смешно е да се казва, че стачка ще предизвика фалит, а още по-малко, че решението на мениджмънта няма алтернатива. Ръководство което няма различни алтернативи и не може да убеди служителите си за каузата не е никакво ръководство.

    Нередност?
  • 77
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#74] от "03.12_2d1h3s":

    Ако искате съчувствие и подкрепа от останалата част от обществото разкарайте тъпаците синдикалисти, защото те са основна брънка във всички далавери, които си описал. Докато ви представят хора като Тренчев и Бунев то не очаквайте хората да се застъпят за вас.

    Нередност?
  • 78
    voklev avatar :-(
    voklev
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#74] от "03.12_2d1h3s":

    Съжелявам, че сте част от БДЖ ! Не познавам БДЖ, повече от 30 години те съм се качвал във влак. За това, че се е случило това е защото така е писано да се случи - астрални причини - знам, че не ме разбирате, но е така.

    Нередност?
  • 79
    gfurnadzhiev avatar :-|
    Георги Фурнаджиев
    • - 2

    „По думите му се предлагат неща, които са под Кодекса на труда, като промяна на нощния труд - ... на отпуските - от 22 на 20 дни“

    Репортера ли грешно е предал или г-н Бунев не е чел чл 155 ал (4) от Кодекса на труда?

    Нередност?
  • 80
    gfurnadzhiev avatar :-|
    Георги Фурнаджиев
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#75] от "ventsy":

    Не зная човека със сложното име какво предлага, но решението е просто. ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯТ ТРАНСПОРТ да се развие неимоверно много. Както автобусния може, така може и железопътния.

    Нередност?
  • 81
    director_general avatar :-?
    Генерален Директор
    • - 4
    • + 4

    Когато държавата не иска да спаси работническата класа, то последната трябва да се спаси от държавата.

    Нередност?
  • 82
    mik2 avatar :-?
    mik2
    • - 5
    • + 4

    Управляващите се държат подло. Хората са съгласни да бъдат съпращавани поетапно до 2015 г. Когато обаче поискаха защита срещу съкращения, веднага получиха отказ. Значи, правителството се гаври с работниците. Те искат само да се гарантират обявените от шефовете числа за съкращение в споразумението, да сложат подписите си и да няма повече сътресения поне през обявения период. Но, явно си имат работа с изпечени лъжци, които твърдо следват примера на Дянков - "иди ми, дойди ми". Това е несериозно. Затова стачката няма да спре, даже ще се разрасне. Дърводелството е хубав занаят, но дърводелци в управление на държавата, това вече ми идва повечко:)

    Нередност?
  • 83
    borabora54 avatar :-|
    borabora54
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#72] от "03.12_2d1h3s":

    Това е точната позиция. Браво! Разбирачите и закривачи на БДЖ, не е лошо да посочат европейска страна в която автобусния транспорт (по-скъпата алтернатива) е така развит като в Бг? Лошо управление, това е истината. А лошото управление (и възможностите, които се предоставят да бъде осъществявано) не се дели нито на държавно, нито на частно. То си е лошо управление.

    Нередност?
  • 84
    mik2 avatar :-|
    mik2

    До коментар [#83] от "borabora54": Именно.

    Нередност?
  • 85
    delian avatar :-|
    Делян Делчев
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "galleen":

    Не че не съм съгласен с теб, но принципно тези, които искат да не стачкуват имат същото това право както и стачкуващите. Неморално е да ги укоряваш, точно колкото неморално от плуралистична гледна точка би било да укоряваш гласувалите за друга партия. Това е право на избор, а всеки сам (трябва да) си носи последствията от него.

    Нередност?
Нов коментар