🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столична община дължи на фирмите 30 млн. лв.

Бюджетът на кметството за 2012 г. е намален предимно заради свиване на административни разходи

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов (вдясно) съобщи, че ще бъде намалена и инвестиционната програма на общината
Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов (вдясно) съобщи, че ще бъде намалена и инвестиционната програма на общината
Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов (вдясно) съобщи, че ще бъде намалена и инвестиционната програма на общината    ©  Капитал Daily
Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов (вдясно) съобщи, че ще бъде намалена и инвестиционната програма на общината    ©  Капитал Daily
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичното кметство има 30 млн. лв. текущи и просрочени задължения, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той не уточни колко милиона лева са просрочените средства към бизнеса, но каза, че по-голямата част от неизплатените средства са текущи. 2011 г. обаче е годината с най-голям бюджет на Столична община – 1.302 млрд. лв. Бюджетът за следващата година ще е по-малък с 30 млн. лв. от тазгодишния. Така за следващата година той ще е 1.273 млрд. лв.

Затягане на коланите

"Ще съкращаваме разходите по всички пера без приоритетните ни дейности – образование, транспорт и пътни ремонти, екология", каза Барбалов. Той пак каза, че основно разходи ще се съкращават от издръжка на администрацията. Преди седмица заместник-кметът обясни, че от заплати и издръжка на чиновниците догодина трябва да бъдат спестени 15 млн. лв.

По-малка капиталова програма

Оказва се обаче и че капиталовата програма ще бъде с 11 млн. лв. по-малка в сравнение с тазгодишната. Т.е. ще има по-малко пари за инвестиции в инфраструктура. За следващата година са предвидени 613 млн. лв. от собствените приходи, парите от еврофондовете, заеми и т.н.

През 2012 г. кметството ще очаква 521 млн. лв. собствени приходи, а през тази година те са били 547 млн. лв., а реално до края на ноември са събрани 444.6 млн. лв. Парите по оперативни програми обаче ще са 438 млн. лв. при 324 млн. лв. за настоящата година.

Приоритетните разходи

От кметството уточниха,че независимо от малко по-малкия бюджет приоритетните разходи ще останат в същия размер както през тази година. Така например за дофинансирането на преференциалните карти за транспорт ще се отделят отново 90 млн. лв. Без промяна ще останат и разходите за улични ремонти – 27 млн. лв.

За образование ще бъдат похарчени 33 млн. лв., а за изграждането на двете фази на завода за боклук 138 млн. лв. Преди две седмици обаче общината се отказа от проекта, който спечели конкурса за завод, и обяви нова поръчка. Причината беше, че зададените от общината параметри бяха отхвърлени от Европейската комисия.

Притискане на длъжниците

През следващата година кметството ще заложи на повишена събираемост на приходите. "Досега приоритетно се събираха стари задължения на фирми с над 100 000 лв. дългове. От следващата година благодарение на новата ни информационна система, ще търсим парите си от всички", каза Барбалов. По думите му общинските данъчни първо ще изпращат напомнителни писма със срок, в който длъжниците да се разплатят.

Ако не го направят, ще бъдат давани на частни съдебни изпълнители. Общо досега кметството е събрало около 60 млн. лв. стари задължения основно от фирми. Магазини "Европа", които се свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са изплатили около 1.8 млн. лв. от дълговете си и остават още около 300 000 лв., казаха от кметството.

Освен ръст на събираемостта на приходите заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов залага и по-висока усвояемост на кредитите. Така например трябва да се повиши усвояването на заема от 88 млн. евро за изграждането на петте кръстовища на 2 нива (сред които това при телевизионната кула на бул. "Драган Цанков" и "Яворов", както и при бул. "И. Гешов" и "Г. Софийски, при бул. "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров, кръстовището на Лъвов мост, както и в Бакърена фабрика). "През следващата година три от тях трябва да бъдат готови", каза Барбалов.

Приходи в бюджет 2012 на Столична община (в млн. лв.)

- Собствени приходи 521

- ЕС – оперативни програми 439 - Делегирани държавни дейности 241
- Заеми 41 - Общински приватизационен фонд 18 - Изравнителна субсидия 10.5 - Целева субсидия за капиталови инвестиции 2.5 млн.

- Общо 1273

Инвестиционна програма (в млн. лв.)

- Средства от ЕС 438 - Заеми 53 - Собствени приходи 103
- Общински приватизационен фонд 18 - Целева субсидия 2.5

- Общо 613

Разходи за приоритетни области

Дейност - Разход
- Образование 33 - Транспорт – преференциални карти 90 - Ремонт на улици 27

- Екология (завод, депо, инсталация за биогаз) 138.7 млн. лв.

Източник: Столична община