🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Юристи: Премиерът да спре проверката на досиетата на църквата

Според юридическото дружество осветяването на агентите би било равносилно на намесата на тоталитарните служби в църквата

Капитал Daily    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Трябва да се види дали това не би довело отново до подобни разделения в църквата, както по време на разкола"

Огнян Герджиков, председател на Българското юридическо дружество

Българското юридическо дружество обяви текстовете от закона за досиетата, според които трябва да се отворят досиетата на религиозните общности, за противоконституционни и призова премиера Бойко Борисов заедно с управляващото мнозинство в парламента да ги отменят.

Тезата беше лансирана от самата Българска православна църква (БПЦ) преди две седмици, когато заедно с решение за представяне на необходимите данни за разкриване на агенти в БПЦ на комисията по досиетата църквата представи и становище, според което не трябва да бъде проверявана. Заедно с това становището на юридическата организация не обхваща всички мнения, тъй като други юристи вече коментираха, че аргументите срещу отварянето на досиетата не издържат.

Не е било добре, но да си остане тайна

Лайтмотивът както на Българското юридическо дружество, така и на църквата е, че текстовете в закона за разкриване на досиетата противоречат на текстове от конституцията. Според тях православната църква не е религиозна общност и юридическо лице, както и че България е светска държава и църквата е отделена от нея. Съответно, смятат юристите, държавата се меси в работите на църквата, като проверява нейни служители за принадлежност към Държавна сигурност.

"Истината е, че тези текстове наистина не отговарят на конституцията", коментира председателят на дружеството Огнян Герджиков, който беше председател на парламента в мандата на НДСВ от 2001 г. до 2005 г. Беше и депутат от мнозинството в предишния парламент, който прие закона. Той обаче призна, че първоначално е бил на различно мнение, но хора, запознати по-добре с материята, са го убедили.

Заедно с това в становището се признава, че намесата в БПЦ по време на комунизма е "било груба намеса във вътрешния живот на вероизповеданията". Позицията на дружеството обаче приравнява разкриването на тези взаимоотношения с натиска от страна на тоталитарните служби.

С резервен апел

Българското юридическо дружество се обръща и към президента Георги Първанов с молба да сезира Конституционния съд. Това вече беше направено от Светия синод, но засега от президентството няма реакция или коментар. "Разкриването на досиетата би довело отново до подобни разделения като при разкола в църквата", притеснява се Огнян Герджиков.

Всъщност вътрешно напрежение вече съществува, защото според публикации в медиите изпращането на списъка е породило спорове в синода. Пловдивският митрополит Николай пък поиска вътрешна проверка на неговата епархия. Резултатите от нея обаче не са публични.

В ръководството на Българското юридическо дружество е и бившият външен министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г. Стоян Сталев, чиято принадлежност към Държавна сигурност вече е обявявана от Комисията по досиетата.

В решение 25 от 12 февруари 2008г. пише, че Сталев е бил вербуван като агент Маринов от Второ главно управление през 1988 г. След публикуването на решението Сталев отрече да е давал съгласие за сътрудничество, но потвърди, че е бил търсен от службите.

Православната църква вече изпрати списък

Въпреки съпротивата си Българската православна църква спази закона и е изпратила списък с хората в ръководството на комисията по досиетата. В сряда председателят на комисията Евтим Костадинов съобщи, че са изпълнени всички изисквания. Част от другите религиозни общности също са пратили списъци. Очаква се проверката да приключи на няколко етапа, тъй като проверяваните лица са много и съответно комисията вероятно ще ги обяви в няколко, а не в едно решение.

Сред исканията на юристите

Законът напомнял на комунизма


Ако през тоталитарния политически режим органите на репресивния апарат са оказвали натиск на представители на вероизповеданията и най-вече на представителите на Българската православна църква, за да се съгласят да им сътрудничат, това е било груба намеса във вътрешния живот на вероизповеданията.

Несъстоятелен е аргументът, че независимостта на църквата пазела тайното минало на висшите духовници, тъй като те били зависими от органите на репресивния апарат. Не е държавническа позиция онази, според която репресивна държавна намеса над духовниците в тоталитарна държава да се повтаря в правова държава.

Не е конституционносъобразно грешките на тоталитарната държава да се повтарят чрез закон при действието на конституционния принцип на отделеност на религиозните институции от държавата.

Вероизповеданията не са субекти на публичното, а на частното право и е несъвместимо понятието "публични длъжности" с религиозните институции.

С това обръщение целим държавата да не допусне злепоставяне на институционалния авторитет на вероизповеданията и Българската православна църква.
23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    veli26 avatar :-@
    Вели
    • - 2
    • + 34

    Е каква стана тая - ченгета и доносници на ДС в Българското юридическо дружество апелират към доносник на ДС Гоце, да сезира ченгетата на ДС в Конституционния съд да отменат проверката в Комдос на ченгетата на ДС в БПЦ!!!!
    Това не става даже и за оксиморон.... Това е направо НАГЛА ЮДОКОМУНИСТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ , целяща възхвала и гарантираща незосегаемост на ПОЛИТИЧЕСКАТА МИЛИЦИЯ на ТОДОР ЖИВКОВ и политбюро на БКП, преименувало се на БСП!!!! 10 години управление на ДС в България 2001 - 2011 година!!!!!!

    Нередност?
  • 3
    fve avatar :-|
    Федор Езерский
    • - 15
    • + 2

    Голям праз. Преди доносници на ДС, сега доносници на ДАНС, съвсем по закон, разбира се, и доброволно, ако нещат глоба ;-)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    lz22 avatar :-|
    lz2
    • - 2
    • + 20

    ". Съответно, смятат юристите, държавата се меси в работите на църквата, като проверява нейни служители за принадлежност към Държавна сигурност."

    Ами,ако БПЦ е клон на Държавна сигурност?Тя май,Е!

    Нередност?
  • 5
    sasvirco avatar :-|
    sasvirco
    • - 5
    • + 12

    Какво по-тоталитарно от църквата?

    Нередност?
  • 6
    keyholder avatar :-|
    Владислав Петков
    • - 1
    • + 20

    А банките, медиите, Българския червен кръст, организаторите на хазартни игри? И те са отделни от държавата (поне на теория), но подлежат на проверка според закона за досиетата. То вярно, че църквата в обществения живот никаква я няма, ама хайде стига с двойния аршин...

    Нередност?
  • 7
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • + 10

    намеса във "вътрешните" работи на църквата?
    ами ако там се крият агент-педофили?

    Нередност?
  • 8
    muzar avatar :-|
    Музар
    • - 1
    • + 17

    Освен Герджиков, кой друг юрист тълкува толкова "тясно" понятието "публични длъжности"? Не ми се търси закона за досиетата, но ако там не е записано изрично, че става дума за такива позиции, които имат или биха могли да имат влияние върху обществото, значи самият закон е дефектен. Но в този случай същото би важало и за частните медии, а там никой не се позова на такова тълкуване.

    Изключително извратено е да се казва, че трябва да оставим нещата както са били при тоталитарната власт, за да се разграничим от нея. Това е абсурд! Срам за тези юристи, които са подписали подобно становище.

    Нередност?
  • 9
    ssh34368102 avatar :-|
    роджър
    • + 7

    "Истината е, че тези текстове наистина не отговарят на конституцията", коментира председателят на дружеството Огнян Герджиков, който беше председател на парламента в мандата на НДСВ от 2001 г. до 2005 г. Беше и депутат от мнозинството в предишния парламент, който прие закона.

    Уважавам проф. Герджиков донякъде, но подобно поведение ми идва в повече ...
    И как точно държавата се меси на църквата, обявявайки агентите си, така и не разбрах. Напротив, по този начин държавата спира да се меси на църквата, но едни деятели на ДС не са съгласни с това.

    Нередност?
  • 10
    barcelonski avatar :-P
    barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
    • + 8


    Лобиста на
    ЮФ-ейските "специалисти" от СУ
    се изживява като последна инстанция в не'къв пореден много сложен щфейски казус.

    - Герджиков,
    заляхте "системата" в нищоговорещи юристи. Данке шойн, ама си ги говорете в Университета пред студентките.

    Няма нищо за д'ебатиране !!!

    - Аман от не-ЗАВИСИМИ и самостоятелни и отделени от ..... мерси боку !!!

    Мутрите в БПЦ трябва да лъснат, да се покаят ... за прошката всеки сам си решава дали да я даде.

    Нередност?
Нов коментар