"Газпром" засега няма намерение да строи мощности в България

При сегашните ценови нива на газа проект за газова центала би бил нерентабилен, твърдят експерти

По време на разговорите в Москва ще стане ясно дали изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер ще хареса идеята за изграждане на газова централа на площадката на АЕЦ "Белене"
По време на разговорите в Москва ще стане ясно дали изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер ще хареса идеята за изграждане на газова централа на площадката на АЕЦ "Белене"
По време на разговорите в Москва ще стане ясно дали изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер ще хареса идеята за изграждане на газова централа на площадката на АЕЦ "Белене"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
По време на разговорите в Москва ще стане ясно дали изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер ще хареса идеята за изграждане на газова централа на площадката на АЕЦ "Белене"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наистина ли строим газова централа на площадката на АЕЦ "Белене", или това е само прах в очите на Москва при отказа на България от ядрената централа.

Засега отговорът е по-скоро вторият, но пълна яснота няма. 

Идеята да бъде изградена газова централа на площадката на АЕЦ "Белене" се появи заедно с решението за прекратяване на проекта. Вчера депутатите дори препоръчаха на правителството да проучи условията за изграждането на паро-газова централа през следващите години. Заедно с това Народно събрание реши да прекрати изграждането на АЕЦ "Белене" със 120 гласа на управляващата партия ГЕРБ и "Синята коалиция" и 42-ма "против".

Идеята за изграждане на газова централа на площадката на "Белене" реално не е нова. Такова решение беше взето още при първото замръзяване на проекта през 1991 г. Тогава обаче условията бяха коренно различни, тъй като България получаваше безплатен газ от Русия по Ямбургската спогодба (като компенсация за строителната дейност на България в СССР), с който проект е можело и да бъде икономически изгоден.

Сега единственото по-ясно нещо за проекта е, че той ще бъде изцяло частен и че електроенергията от него няма да се изкупува от държавата.

Интересът на "Газпром"?

От хронологията на предложението изглежда, че правителството по-скоро има намерение да предложи на "Газпром" да изгради такава централа като компенсация за спрения проект "Белене". Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обаче коментира пред "Капитал Daily", че не е ясно как отказът от АЕЦ може да се обвърже с проект за газова централа.

От "Газпром" всъщност са поискали директно да доставят газ на български потребители в замяна на по-изгодни условия в новите договори с "Булгаргаз". Това е станало ясно по време на среща между изп. директор на "Газпром" Алексей Милер и Трайков. В тази връзка Трайков е предложил "Газпром" да изградят газова централа в България, като това обаче не бъде обвързано с договори за изкупуване на тази енергия. Въпросът обаче не е бил дискутиран повече, посочи той.

По думите на Трайков "Газпром" може, стига да поиска, да доставя газ на много ниска цена и по този начин да правят марж както от директната му доставка, така и от производството на електроенергия чрез газова централа. Но пак според бившия министър това е било въпрос на сметки от страна на руската газова компания.

Според информация на сайта на "Газпром" досега компанията не е заявявала интерес към изграждането на енергийни мощности в България.Такъв интерес компанията има към страните от Западна Европа, както и Турция, Македония, Гърция и Полша, където има недостиг на електроенергия, съчетан с високи ценови нива, пише  в съобщението.

В началото на март "Газпром" дори сключи споразумение с датската DONG Energy за сътрудничество между двете компании в проекти за модернизация на съществуващи газови централи и изграждането на нови модерни централи с комбинирано производство в Западна Европа.

"Изграждането на енергийни мощности са една от нашите бизнес цели в Европа и "Газпром" проявява интерес за партньорство с водещи европейски енергийни компании в съществуващи мощности и изграждането на нови газови централи", е заявил Алексей Милер при подписване на споразумението с  DONG Energy.

От "Газпром" обаче отказаха да коментират пред "Капитал Daily" възможността за реализация на подобен проект в България с обяснението, че не им е било отправяно подобно официално предложение.

Дали е рентабилно?

При сегашните цени на газа в България изграждането на паро-газова централа от частен инвеститор би било икономически необосновано. При положение че пазарът на газ и цените на електричеството в България са изцяло регулирани, подобен проект трудно би си намерил място на пазара. В перспектива, когато България диверсифицира доставките си на газ и проектите "Южен поток" и "Набуко" станат факт, подобна централа може би била добра инвестиция.

Евентуалният инвеститор обаче ще трябва да си гарантира дългосрочен договор за доставка на природен газ. Точно това беше и причината чешката ЧЕЗ, която е собственик на ТЕЦ "Варна" и на електроразпределителното дружество в Западна България да се откаже от идеята си да строи паро-газов блок на площадката на ТЕЦ-а. Проектът на ЧЕЗ предвиждаше да се изгради 800-мегаватова централа, който щеше да струва 800 млн. евро. 

Затова и в България все още не е реализирана нито една газова централа, въпреки че инвеститорски интерес не липсва. Съществува проект за изграждането на газова централа в Хасково, което години наред не се реализира, въпреки че е лицензирана от ДКЕВР. Според източници на "Капитал Daily" фирмата "Владимспекс", която притежава бившия винзавод в Силистра, също има намерение да изгради газова централа в село Мрамор с мощност от 150 мегавата. Подобни проекти има и в Горна Малина. Единственият реализиран такъв проект обаче е на австрийската ЕВН, която изгради газова турбина с когенерация, която произвежда електроенергия и пара за Топлофикация - Пловидив. Когенерацията обаче гарантирано се изкупува по преференциални цени. 

Заместник изпълнителният директор на "Овергаз" Светослав Иванов коментира пред "Капитал Daily", че като доставчик на газ компанията би имала интерес към подобен проект. "Проект обаче засега няма", допълни той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • + 1

    "Такова решение беше взето още при първото замрЪзяване на проекта през 1991 г."

    Без коментар!

    Нередност?
Нов коментар