Росен Плевнелиев: Най-евтината енергия е икономисаната

В реч в Народното събрание той обобщи резултати от разговорите си с парламентарните сили в така наречения от него месец на политическите консултации

Президентът Росен Плевнелиев обеща да продължи диалога с парламентарните политически сили.
Президентът Росен Плевнелиев обеща да продължи диалога с парламентарните политически сили.
Президентът Росен Плевнелиев обеща да продължи диалога с парламентарните политически сили.    ©  Анелия Николова
Президентът Росен Плевнелиев обеща да продължи диалога с парламентарните политически сили.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната програма за развитие "България 2020", мерки в подкрепа на икономиката, растежа и заетостта, енергийна ефективност и реформи през 2012 г. Това бяха основните теми, които открои президентът Росен Плевнелиев в 10-минутното си обръщение към Народното събрание, в което обобщи резултати от разговорите си с парламентарните сили в т.н. месец на политическите консултации.

Подкрепа за малкия и средния бизнес

В икономиката политическите сили са посочили по време на срещите си като приоритет стимулиране на инвестициите, политиката за повишаване на доходите, изработване на иновативни политики. Очакваният за тази година икономически растеж от 1.4% е нисък и затова, по думите на президента, трябва да се помогне на малкия и средния бизнес да получава по-бързо и лесно кредитиране и експортно застраховане.

Макроикономическата стабилност е изключително важна за държавата и всички я подкрепят, отбеляза Плевнелиев. И добави, че с политическите сили са се обединили за мерки срещу младежката безработица. "Редица държави подготвят армии от високо образовани млади хора. Нямаме много време да реагираме", предупреди той. И изрази надежда да види мерки срещу безработицата сред младите в бюджета за следващата година.

Президентът посочи, че по тези въпроси ще има дебати в различни формати - в парламента, в президентството, гражданското общество. Ще търсим съгласие, че независимо кой е на власт, ще се работи за изпълнението на тези приоритети, добави той. По думите му най-важното е не само да се определят целите, но и да се каже кой и как ще го направи, за да е ясно чия е отговорността.

Обединихме се около изработването на ефективни политики, в селското стопанство, туризма и други сектори, каза Плевнелиев. Заради кризата и несигурността, два от трите фактора на растеж - потребление и инвестиции, са на ниски нива, отбеляза той.

Пилееем най-много енергия

"България е европейски шампион по пилеене на енергия - с много енергия произвеждаме малко. Независимо колко нови мощности ще построим, ние не решаваме структурния проблем на нашата икономика - нейната енергоемкост", отбеляза президентът. Затова той отново призова за енергийна ефективност, защото "най-евтината енергия е икономисаната". Поиска и да се заложат поне 1 млрд. лв. за енергийна ефективност във фискалната рамка 2014-2020 г. Не бива да зависим само от един източник на енергия и от една тръба, затова трябва да ускорим процеса на изграждане на газови връзки със съседите, това са неотложни задачи, каза Плевнелиев.

Той напомни и позицията си за проекта "Белене". Независимо, че не постигнахме съгласие за бъдещето му, бяхме на едно мнение, че не Москва, Берлин или Вашингтон, а София трябва да вземе решението, посочи държавният глава. За мен то е правилно, защото по начина, по който беше започнат, проектът е неизгоден, финансово необезпечен и крие рискове за поколенията.

Консенсус има и за необходимостта от диверсификация на енергийните източници. Не бива да сме зависими само от един източник на енергия и една тръба и трябва да ускорим процеса по изграждане на газови връзки със съседите си, отбеляза Плевнелиев. Той определи като правилно взетото от правителството и потвърдено от парламента решение да не се строи АЕЦ" Белене" и отбеляза, че този проект не е бил финансово обезпечен, нито е имало осигурен пазар за електроенергията.

Съдебната реформа е приоритет

Съдебната реформа е била посочена като приоритет от всички политически сили. Ще продължим да усъвършенстваме системата за правораздаване, но е време за резултати, коментира държавният глава. По думите му дали са постигнати независимост и ефективност се познава само по делата. Освен законопроекта за отнемане на незаконно придобито имущество и Наказателния кодекс, Плевнелиев посочи като важна тема в тази област изборът на Висши съдебен съвет (ВСС). Много е важно новият ВСС да започне работата си с висока степен на обществено доверие, без съмнение за партийна пристрастност, отбеляза президентът и допълни, че гаранция за това са ясните правила за избор. Според него трябва за има ранно оповестяване на кандидатите и публично изслушване на техните концепции.

Плевнелиев каза, че е необходим задълбочен дебат по Изборния кодекс и по препоръките на международните организации в тази област, за да не се позволи злепоставяне на България. Не трябва да има капчица съмнение за честното провеждане на следващите избори, коментира той.

Къде е електронното правителство

Плевнелиев смята, че административната реформа не може да приключи без електронно правителство и посочи, че то трябва да е не по-малък приоритет от магистралите. Според него то е силна антикорупционна мярка и облекчава условията за инвестиции в страната. Той е уверен, че българите ще повярват отново в държавата си, когато чакането пред гишето се замени с електронни услуги.

Важен сектор, който трябва да бъде реформиран, е и водният. Изводът от разговорите с партиите е, че на страната ни е необходима цялостна обща стратегия за сектора. Плевнелиев подчерта обаче, че преустройството не трябва да бъде самоцелно, в контекста на нещастието в Бисер, а за да бъдат създадени условия за привличане на инвестиции, както във водния сектор, така и в енергетиката.

Президентът посочи, че устройствените закони за разузнаването и Националната служба за охрана, както и  усъвършенстването на механизмите за контрол и координация на службите са важни и трябва да станат факт през 2012 г.

Отцепниците от РЗС и "Атака" напуснаха пленарната зала

Отцепниците от РЗС и "Атака" напуснаха пленарната зала преди обръщението на президента в знак на протест, че те не са били поканени на срещи от него. През февруари-март Плевнелиев се срещна в месеца на политическите консултации с ръководствата на "Синята коалиция", БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака". Напусналият РЗС и независим Тодор Великов се обърна към ръководството на Народното събрание и към президента с въпроса "Ние днес трябва да напуснем пленарната зала - ние втора ръка народни представители ли сме". "С какво сме по-недостойни от тези, които ви наричаха сервитьор, келнер", възмути се Великов и добави, че ако са били поканени от президента, са щели да му кажат защо са станали независими депутати и как се сключват с кандидати записи на заповеди.
44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tel_112 avatar :-|
    Мазен чех
    • - 26
    • + 27

    Боже, боже, някой да му обясни че е президент само за да не турим Калфин и най-добре ще е да си мълчи и да си кротува за да не се излага.

    Нередност?
  • 2
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 18
    • + 18

    Да оба4е решенията не се взимат в София. Разбира се след като на Големия задокеански брат не се харесва Белене ,логи4но и инвеститорите да се изпокрият . Това за САЩ е игра4ка. Друг е вътроса кое е за Бг. добре . Увели4аване на дела на сл. батерии , ВЕИ и другите ЕКО, БИО, ЕНЕРГИИ, определено не е добро решение. Не е добро дори за Зап. Европеиските държ.

    Нередност?
  • 4
    visokrus..... avatar :-?
    visokrus.....
    • - 13
    • + 18

    Абе този не беше ли президент!?

    Нередност?
  • 5
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 7
    • + 23

    До коментар [#4] от "visokrus.....":Да президента според когото Поляците са Чехи които се правят на Словаци.

    Нередност?
  • 6
    registr_cenzura avatar :-|
    registr_cenzura
    • - 4
    • + 2

    "енергийната ефективност" Да вземе под наем Бъзлуджа от Станишев и да направи дискотека като в клипа: http://www.youtube.com/watch?v=vzE8d5AXImo. Стига е ровичкал като ром за желязо из старите панелки :)
    -------------------------------------------
    “И все пак тя се върти” Г. Галилей

    Нередност?
  • 7
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 4
    • + 28

    След като ве4е запо4на скоковото увели4аване на ел. енергията все пове4е потребители ще открият 4е наи ефтината ел. енергия е крадената.

    Нередност?
  • 8
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 5
    • + 19

    Винаги го слушам с интерес... И той като Бойко произвежда много хитове...
    Разбира се че икономисаната енергия е евтина... но има още по-евтина - непроизведената...
    Пропуснал е да спомене, че ние сме шампиони и по пилеенето на енергия в говоренето, както и в пилеенето на енергията на обществото... никой не се интересува от нея, тъй като група кретени са си присвоили правото да определят приоритети, да дават насоки и "смели" пожелания въобразявайки си, че знаят и могат всичко ... и че с лозунги, мантри и заклинания всичко ще се оправи...
    Интересно ми е как ще се случи дебатът с "гражданското общество"... той все се гласи аха-аха да стане и все не би... или ГО се заключава в "избранниците" в парламента и консултативните съветчета тук-таме...

    Нередност?
  • 9
    sladb avatar :-|
    sladb
    • - 5
    • + 20

    "Реформи, растеж, прогрес,дивесификация, макроикономическа стабилност, България 2020" Не се ли усещат, той и екипът му, че ужасно много се повтаря, поне малко променете еднаквите високопарни речи, или намерете синоними на тези думи, че ни заболяха ушите от старата песен. За съжаление президентът ни си живее в един илюзорен свят, където електромобилите, затворените комплекси с фитнес и спа са реалност, но не и за нас хората, които се тъпчим в мръсния градски транспорт, газим кучешки ..., на война сме с кучетата и цигани, които искат да ни затрият, като ни ядат буквално и преносно(не съм расист, но се чувствам дискриминирана). Ставаме свидетели на реалната статистика и виждаме лавинообразния ръст на ровещите в кофите хора, всеки ден редуцираме потребителската си кошнища и живеем в страх да не загубим мизерна заплатка, да не изпуснем вноска за кредит, геройстваме като учим децата си от рано на култовата фраза" не може това, защото няма парички"... Е г-н Президент, растеж, реформи, електромобили, България без панелки, май сте в приказката, която богатото момиченце се опитва да разкаже прикзака, за това какво е бедност " В едно бедно семейство хората били много бедни, икономът бил беден, прислугата била бедна, гувернанатката била бедна, къщата им била бедна, къщата за слугите била бедна., градинарят и портиерът им също били бедни- просто всички в това бедно семейство били бедни..."

    Нередност?
  • 10
    bzm avatar :-P
    bzm
    • - 6
    • + 11

    браво!Само не ми е ясно дали си даваш сметка,че спестената енергия означава 0 производство,така,4е...а спестеното производство данъци не плаща.А иначе виждам,че е преоткрита Америка :)

    Нередност?
Нов коментар