Тръгва ли поредното ядрено прахосване?

Бързането със 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е политически мотивирано. Това може да доведе отново до провал както с АЕЦ "Белене"

През 2004 г. дострояването на АЕЦ "Белене" също изглеждаше лесно
През 2004 г. дострояването на АЕЦ "Белене" също изглеждаше лесно
През 2004 г. дострояването на АЕЦ "Белене" също изглеждаше лесно    ©  Живко Ангелов
През 2004 г. дострояването на АЕЦ "Белене" също изглеждаше лесно    ©  Живко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Следващата седмица правителството ще вземе решение за размразяване на площадката на АЕЦ "Козлодуй" за евентуално изграждане на нов блок. Идеята е там да се прехвърли оборудването, вече изработено за АЕЦ "Белене".

Стъпката изглежда логична – не се хвърлят вече изразходваните средства, в Козлодуй вече има ядрена централа, така че няма да има нужда от изграждане на нова инфраструктура... Същата логика обаче се следваше и преди 10 години, но понеже зад нея нямаше смислен и обществено обоснован анализ се стигна до провала с проекта "Белене"

Ако се повторят грешките, бъдещият 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се превърне в поредното безсмислено наливане на пари. Освен ако това не е целта – да има ядрен проект, който никога да не се осъществява, но пък за сметка на това в него постоянно да потъват милиони.

Истерията води до грешки

Бързането да се стартира новият проект очевидно е свързано със страха от негативната реакция на привържениците на ядрената енергия (освен любовта на премиера Бойко Борисов към рязането на лентички). Бившият президент Георги Първанов вече пое АЕЦ "Белене" като боен флаг за влизането си обратно в политиката. "Министър-председателят безпомощно отстъпи под външен и вътрешен натиск и зачеркна бъдещето на ядрената енергетика в България", обяви той във в. "Стандарт" тази седмица. Нещо, което се случи и в края на 90-те години на миналия век. Тогава след споразумението с ЕС през 1999 г. за спиране на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" беше повдигнат отново въпросът за нова ядрена централа, за да се успокои общественото мнение (което по-късно се оказа, че е имало напразни притеснения за нов режим на тока).

Така АЕЦ "Белене" лека-полека се промъкна в следващото правителство, оглавявано от Симеон Сакскобургготски. Тогава официалното започване на процедурата за изграждането на "Белене" беше свързано с началото на преговорите с ЕС по глава "Енергетика" през 2002 г.  Част от министрите, гласували през 2004 г. за решението, пък са си мислили, че тепърва ще се правят проучвания. Вместо това една година по-късно без много анализ и обществена дискусия проектът започва.

Така че сега е важно правителството да подчертае, че строежът на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не е 100% решен, за да не повдига неразумни очаквания.

Истинско проучване

"В "Белене" нещата започнаха отзад напред и затова се стигна до този резултат", казва Иван Хиновски, бивш член на съвета на директорите на НЕК, участвал в експертната група за подновяване на проекта "Белене" през 1998 г.

Според него нулевата стъпка, преди всякакви приказки за строежи, е да се поднови планът за развитие на енергийната система на България. В проучването трябва да залегне изискването това да става с минимални разходи, а не както досега, "когато заради АЕЦ "Белене" никакви алтернативи не се разглеждаха". Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията припомня, че за това вече има основа – пазарното проучване за региона, поръчано от консултанта HSBC. Лидерът на СДС Мартин Димитров, който от самото начало се противопоставяше на централата в Белене, посочва, че и досега повечето проучвания показват, че България няма да се нуждае от голяма мощност поне до 2020 г. "Това може да се случи през 2025 г. и трябва да се запитаме дали да бързаме", допълва Димитров.

Повърхностните проучвания, извършвани в началото на новото хилядолетие, доведоха до това, че нито една прогноза на НЕК не се сбъдна. От днешна гледна точка предвижданията на НЕК от 1998 г. изглеждат комични (в момента потреблението е двойно по-малко), но дори прогнозите от 2006 и 2009 г. доста се разминават с действителността. Ако и сега се вземе решение на базата на такива прогнози, проектът ще е или обречен, или безкрайно неефективен.

Ясно е, че през следващите години поне няколко стари ТЕЦ-а трябва да излязат от експлоатация, но това не означава непременно, че трябва да се строи нова ядрена мощност. Има и проекти за строителство на нови мощности в ТЕЦ "Марица-изток 2", както и от "Контур глобал", собственикът на ТЕЦ "Марица-изток 3". Разходите там може да се окажат по-ниски. А може и 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде и по-изгодното предложение, като се имат предвид по-ниските дългосрочни разходи на ядрената енергия (като се изключи погребването на горивото).

Въпреки излетите пари 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не е априори нужен, неговата необходимост трябва да се докаже.

Загробените пари не са основания да се загробят още

В момента бързането с решението за 7-и блок е свързано и с естественото желание да не се похабяват вече направените инвестиции. За реактора те са от порядъка на 1 млрд. лева. Важно е да се знае обаче, че е изработен изцяло само първият контур на блока (т.е. самият реактор), но това са едва 20% от разходите.

През 2002 г. отново с този мотив се взима решението за дострояване на АЕЦ "Белене", като се обясняваше, че са необходими едва 1.5 млрд. долара. Член от кабинета на НДСВ обясни пред "Капитал", че колегата им Милко Ковачев, тогава министър на енергетика, убедително им е показвал построеното в "Белене" и още колко малко трябва да се вложи, за да се дострои централата. В крайна сметка след решението за използването на по-модерни технологии сумата скочи няколко пъти

Това, че 1.4 млрд. лева са потънали в АЕЦ "Белене", не е мотив още 3-4 млрд. да се излеят в 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Първо инвеститорът, после договорът

Дори и зад АЕЦ "Белене" да е имало икономическа логика, освен НЕК и немската RWE (избрана за инвеститор през 2008 г. и оттеглила се през 2009 г.) виждаше такава поне за кратко, тя беше изцяло провалена от объркания процес.

Само един пример. България се обвързва с първите плащания по проекта на 5 ноември 2008 г., точно месец след като германската RWE е избрана за инвеститор в проекта "Белене", но преди още да е подписан окончателният договор за проектната компания. В прословутото Допълнение 5 към споразумението за строителство на централата от 2006 г. са поети финансови ангажименти за около 700 млн. евро и е прието, че първоначалната цена от 3.9 млрд. евро трябва да бъде индексирана (така че е странно за отстояването на какви индекси говори бившият президент Първанов).

При такова поведение няма как да се привлече партньор в един проект, където той няма никаква възможност да контролира разходите.

"Трябва да се реши кой да бъде иницииращият инвеститор – БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", след което те да отправят инвестиционно намерение, да намерят консултант...", обяснява последователността на стъпките Хиновски. След като се намери партньор по проекта, вече новата проектна компания трябва да преговаря с "Атомстройекспорт" за условията за изграждане и подписването на окончателен договор. "Трябва да има ясен бизнес план (т.е. кой купува енергията, на каква цена и откъде идва финансирането за построяването), сценарии за възможното оскъпяване на проекта, недискриминационни обществени поръчки", допълва Стефанов.

Димитров поставя още няколко условия. "От самото начало да е ясно, че държавни гаранции няма, няма дългосрочни договори за изкупуване, и да се гарантира, че бъдещото закриване на мощността няма да бъде прехвърлено на държавата."

Тоест, преди да е ясно кой ще дава парите, да не се подписва нищо.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yori756 avatar :-|
    16bit
    • - 1
    • + 4

    Една и съща тема се дъвче толкова време и никой явно не чува и не вижда, че е безсмислено, след като вече всичко е договорено и решенията за взети. Тъпия Гоцко пусна мухата, да го...

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 1
    • + 9

    От информационната канонада покрай Белене в главата на средностатистическия българин е пълна енергийна каша. Затова той действа първосигнално: ако симпатизира на БСП - приема тяхната теза за строеж на АЕЦ, ако клони към сините или зелените - обратно. Буквално на пръстите на едната ръка са броят хората, които могат да изразят информирано и осмислено мнение по въпроса за бъдещето на ядрената енергетика в България.
    Че и управляващите са на това дередже личи и от откровено несериозните и разнопосочни сигнали, които напуска в пространството г-н Борисов в последните седмици.
    Нещата толкова са се изродили, че енергийното лоби не може да издигне единна енергийна стратегия на страната за, а всеки продължава да дърпа чергата със зъби. Най-безмислено е в тая мъгла да се прави референдум. Под благовидния предлог "глас народен - глас Божи", решението ще се вземе в полза на най-силното в момента лоби. А после?

    Нередност?
  • 3
    tripleaaa avatar :-|
    tripleaaa
    • - 3

    Без поръчана оценка от консултант?!

    Без народно допитване изобщо за нови ядрени мощности?!

    Не, везните клонят към ново оборудване правещо още по-сигурни действащите реактори в Козлодуй - първата и последната ядрена централа у нас.

    Нередност?
  • 4
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 1
    • + 3

    За всеки нормално мислещ човек е ясно че няма как нов блок в Козлудуй да е по-евтин от Белене въпреки това обсъждането продължава само за да се прикрива истината че с отказа от Белене се отказахме окончателно от строителство на нова АЕЦ.

    Нередност?
Нов коментар