🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейската комисия опроверга министър Диана Ковачева

Брюксел за пети път напомни, че настоява за пряк избор на членове на ВСС от тази година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На редовната си пресконференция в четвъртък говорителят на  Европейската комисия (ЕК) Марк Грей отново огласи настояването на Брюксел прекият избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде въведен още тази година.

Срещнато "разбиране"

За последните три месеца това е петото напомняне от комисията, че очаква процедурата "един магистрат - един глас" да бъде приложена за подмяната на съвета през есента. Зад принципа застанаха и най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите в България, както и неправителственият сектор, с мотива, че във ВСС трябва да влизат магистрати, които се ползват с доверието и на системата, и на обществото.

Правната комисия в парламента трябва да разгледа на второ четене промените в Закона за съдебната власт, които обаче само козметично изменят процедурата за избор на членове на "правителството" на съдебната система. Официалната позиция на властта е, че подкрепя прекия избор, но поради "технически причини" е невъзможно той да бъде въведен през тази година.

"Ние срещахме и разбиране от ЕК, че модел за пряк избор не може да се изработи за този ВСС",  каза в интервю за mediapool.bg правосъдният министър Диана Ковачева.

Неверни "интерпретации"

С изявлението си в четвъртък обаче говорителят на еврокомисията Марк Грей опроверга твърдението й, като обяви за неверни "интерпретациите", че Брюксел е променил позицията си въвеждането на прекия избор да стане още през тази година.

"Ние наистина вярваме, че е постижимо и желателно да се въведе пряк избор на членовете на съвета на принципа "един човек - един глас". Смятаме, че това трябва да се направи навреме за предстоящото обновяване на Висшия съдебен съвет през есента", каза Грей.

Той направи подобно изказване и в началото на месеца, след като в края на април генералният секретар на ЕК Катрин Дей  изпрати писмо до министър Ковачева, в което заяви, че "съдържанието на юлския доклад за постигнатия напредък в съдебната реформа не е предрешено и само от България зависи какво ще бъде то".  Това беше второ подобно обръщение на Дей след това от март, когато заяви, че директният избор на членове на съвета от магистратската квота не само ще помогне за връщането на доверието към него от страна на обществото и магистратурата, но и ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт.

Въпреки призивите от Брюксел, нито Министерството на правосъдието, нито народните представители не намериха за необходимо да внесат изменения в ЗСВ, с които да наложат прекия избор от тази година. Така най-вероятно ще остане предложението на Ковачева процедурата да бъде въведена чак през 2017 година, когато ще изтече мандатът на избрания тази есен съвет.

Заблуденият Марк Грей

"Вероятно Марк Грей е бил въведен в заблуждение. Моето изказване беше свързано със статута на ВСС дали да бъде постоянно действащ или не. Аз питам също ЕК защо мисли, че е възможна към този момент схемата "един човек - един глас". Помолих ги да изпратят анализ по тази тема. Само ако се въведе електронно гласуване, ще бъде сигурно, че прекият избор няма да бъде опорочен. Причината да не се въведе са две - липсата на време и технически съображения, защото е необходимо да се обяви обществена поръчка за софтуер, което ще отнеме поне шест месеца", коментира в отговор министър Ковачева. Тя добави, че имала конструктивен диалог с ЕК и преди две седмици водили разговор за прекия избор, като от комисията са разбрали, че България прави всичко възможно, за да се доближи максимално до тази процедура.

Скрито и явно

Междувременно стана ясно, че правосъдното ведомство подготвя и други промени в ЗСВ, свързани с атестирането, конкурсите и натовареността на магистратите. По тях била ангажирана работна група, чийто състав и мандат остана неясен. Това накара съдийският съюз да изложи пред министерството своите виждания за промените - с акцент върху преодоляването на формалния подход при оценката на магистратите, така че кариерното им развитие да се постави в зависимост единствено от работата им. Според ССБ за целта е необходима реална и обективна проверка на професионалните им качества, опит, потенциал за развитие и нравствен интегритет. Съюзът предлага в закона да бъде заложена централизирана система за оценяване и атестиране на магистратите, със създаване на постоянен централен орган по атестиране към ВСС, в който да бъдат командировани за една година обучени и опитни магистрати от окръжно, апелативно и върховно ниво.

До този момент от правосъдното министерство не са коментирали предложенията, нито са предоставили информация за работната група.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popocatepetl avatar :-|
    rotos
    • + 37

    Нали е ясно, че са навързани като свински черва и трите власти?

    Нередност?
  • 2
    rainbou1 avatar :-|
    rainbou1
    • + 32

    До коментар [#1] от ".dru":

    Само на запад от Калотина не е ясно :)
    И то защото просто не могат да си представят каква лудница е тук.
    За нас е ежедневие.

    Електронно правителство - БСК обясняват, че е можело за 100 МИЛИОНА ЕВРО да поканят естонски експерти да направят това, което са направили при тях - 100% електронно правителство.

    Но това е означавало стотици милиони далавери и стотици чиновници аут.
    Де е киро на кирия.

    Нередност?
  • 3
    077888888888 avatar :-|
    077888888888
    • + 36

    Абе тая женица е всичко друго, но не и министър.

    Особено след изказването и, че братята може би не четели вестници и затова не знаели, че ги търсят!?

    Повече не ми трябва за да разбера умст. и багаж..

    Нередност?
  • 4
    garga_ro6ava avatar :-P
    A.K
    • + 36

    "За последните три месеца това е петото напомняне от комисията, че очаква процедурата "един магистрат - един глас" да бъде приложена за подмяната на съвета през есента."
    Пет пъти им обясняват на българските тъпунгери едно и също нещо и накрая тази набедена министърка другарката Ковачева пак иска да отклони процедурата за 2017 за да може сегашния съвет да си далаверства 5 години.

    Нередност?
  • 5
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • + 32

    "Ние наистина вярваме, че е постижимо и желателно да се въведе пряк избор на членовете на съвета на принципа "един човек - един глас".

    Разбира се, че е постижимо, господин Грей, но не и желателно. Не и за Красьо Черничкия, оправдан от съда вчера. Не и за тотално самозабравилите се и напълно недосегаеми представители на висшата съдебна власт. Не и за кукловодите, които тихомълком години, десетилетия наред си кадаруват ли, кадруват, докато ние се чудим защо нищичко не се променя. Не и за окопалите се във властта плазмодии от ДС и тяхното не по-малко вредно поколение.
    За мен и за още 99% от българите е желателно, но нас никой не ни пита. А ние сме представители на народ, който ако не го попитат, мълчи като пукал. Пък и да ни питат, ний от таквизи нища нищу ни разбирами, щоту ни съ гу давали пу тиливизуръ.

    Нередност?
  • 6
    mak avatar :-|
    mak
    • + 20

    Няма как да имаме независима съдебна система, когато всички в България и извън ,виждат че назначенията са политически.Нашите политици обаче не искат да се откажат от политическо влияние в съдебната система, защото знаят че може да и се търси сметка за глупостите които творят през мандатите си. Затова си осигуряват сидии и прокорори, които да не и повдигат обвинения след като паднат от власт, или да и протакат делата до връщането и отново на власт благодарение на нашата глупост да гласуваме, като глас на надежди, а не на разум.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 6

    [quote#6:"mak"]Нашите политици обаче не искат да се откажат от политическо влияние в съдебната система, защото знаят че може да и се търси сметка за глупостите които творят през мандатите си.[/quote]

    Не само там е причината.....
    Независимата от политиците съдебна власт стана и ще става зависима от парите.... щото при капитализЪма "Парица, Царица - Алеко" и то не от днес, а от стотици години.....
    У нас в България нито има естаблишмент, като в САЩ или Англия, нито има БКП (Тато, Радев), които "иззодзат" да дърпат дизгините на прекалено независимите съдии...

    Въобще тезата за независимата съдебна власт на Гиньо Ганев залегнала в конституцията е ялова, ама тогава ВНС възторжено подскачаше около новата конституция......

    Нередност?
  • 8
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 1
    • + 8

    Защо не опитат да атестират съдиите както митничарите, а след това да тестват и полицаите и данъчните. Който успешно положи теста , да остане. След това да организират ротация на личния състав между институциите. Така със съдийското чукче може да се размахва някой митничар от Калотино. Какво толкова. Или в храстите вместо катаджия, достолепно да ви ви дебне някой съдия от брачната колегия?

    Нередност?
  • 9
    axel avatar :-|
    axel
    • + 18

    "Само ако се въведе електронно гласуване, ще бъде сигурно, че прекият избор няма да бъде опорочен. "

    По тая логика, след като в България все още няма електронно гласуване, всички проведени досега избори от всякакъв вид се оказват опорочени. Така ли е, госпожо министър?

    И Вашият избор ли беше опорочен?

    Нередност?
  • 10
    m_style avatar :-P
    m_style
    • + 6

    До коментар [#3] от "07":

    Е нали трябва нещо да каже. Според мен тия двамата някой ги е скрил. И кой може да го направи безнаказано?! Иначе се разиграва сериала "Параноя - 2 сезон".

    Нередност?
Нов коментар