🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спортни обекти и хижи ще се дават на фондации и федерации

Преотстъпването им може да се замени с публично-частно партньорство

Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хижи и спортни обекти с национално значение вече ще могат да се отдават под наем на фондации и спортни федерации. Облекчава се и режимът за преотстъпване на спортните обекти на спортни клубове и федерации вече не чрез търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване.

Вече и хижите ще могат да се дават на туристически дружества чрез право на ползване и за необичайно дълъг срок от 20 години.

Това предвиждат промени в закона за физическото възпитание, приети на първо четене от депутатите. Те бяха приети със 105 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържал се". С измененията се създава и антидопингов център.

От ГЕРБ декларираха, че процедурата за преотстъпване на право на ползване би могла да отпадне между първо и второ четене заради процедурите за тези обекти, приети вече в закона за публично-частното партньорство.

Падане на забрани

Не беше обявена обаче промяна в текста, позволяващ отдаването под наем на национално значими обекти. Досега в закона това беше забранено, както и преотстъпването на национални спортни обекти и хижи, които бяха изброени в два списъка. Сега забраната за преотстъпването отпада и остава само тази за приватизация.

Приетите промени означават, че обекти като Националния стадион "Васил Левски", комплекса "Диана", колодрума "Сердика", тенис зала "София" и други ще могат да се управляват и с тях да се разпореждат фондации, работещи в съответните сфери или от спортни федерации.

Така ще могат да бъдат преотстъпени и досега защитените от отдаване под наем хижи като Национален пещерен дом - с. Карлуково, хижа "Плевен" - Стара планина, хижа "Здравец" - пл. Родопи, хижа "Пионерска" - пл. Рила, и хижа "Седемте езера" - пл. Рила.

От забраните отпадат още над 10 спортни обекта, класифицирани с национално значение, като Зимния дворец в София, Двореца на културата и спорта във Варна, комплекса в Белмекен, зала "Фестивална" и др. Тези обекти ще могат да се дават под наем за 10 години.

Наем вместо концесия

Досега хижите по принцип пък не можеше да се дават под наем, а само по реда на закона за концесиите. Сега това става възможно, като за обектите, които са публична държавна и общинска собственост, ще могат да кандидатстват юридически лица с нестопанска цел, а за тези частна държавна и общинска собственост - само спортните федерации и клубове.

Туристическите дружества обаче ще могат да взимат чрез право на ползване хижи както публична, така и частна държавна и общинска собственост.

Безвъзмездно и без търг или конкурс

Измененията предвиждат нова процедура за преотстъпване на спортните обекти и съоръжения – държавна и общинска собственост, чрез право на ползване на спортни клубове и спортни федерации. Правото ще се учредява срещу представена финансово обезпечена инвестиционна програма за поддръжка, развитие и модернизация на спортните обекти и съоръжения.

Тези договори ще са за 20 години, а правото на ползване може да се предостави и без търг или конкурс, ако това бъде взето като решение от собственика на обекта – държавата или общините. По този ред ще могат да се преотстъпват и хижи на туристически дружества.

Текстовете за новите правила за преотстъпване на спортните обекти и хижите предизвика съмнения на опозицията, че те ще отидат в ръцете на избрани дружества и достъпът до тях ще бъде ограничен и затруднен. Друга посочена нередност, следваща от промените, е, че така министърът на спорта ще прехвърли задължения, които са му вменени по закон, на общините.

Странна поправка

При първото четене опозицията акцентира и върху отпадането на текста в сегашния Закон за физическото възпитание, който забранява спортни обекти и съоръжения - публична държавна или публична общинска собственост, да се включват в имуществото на търговски дружества.

Не е ясно какви са мотивите на вносителите тази забрана да отпадне, както и как би проработила в практиката, при положение че същата норма е регламентирана в законите за държавната и общинската собственост.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • + 1

    Това е доста апетитна хапка,но може да ги задави властта.Затова рецептата е повече прозрачност и почтеност.

    Нередност?
Нов коментар