🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът обяви служебното правителство (допълнена)

То ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол

Мотото на служебния кабинет ще бъде "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", съобщи в понеделник в интервю за австрийския вестник "Der Standard" президентът Росен Плевнелиев.
Мотото на служебния кабинет ще бъде "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", съобщи в понеделник в интервю за австрийския вестник "Der Standard" президентът Росен Плевнелиев.
Мотото на служебния кабинет ще бъде "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", съобщи в понеделник в интервю за австрийския вестник "Der Standard" президентът Росен Плевнелиев.    ©  Надежда Чипева
Мотото на служебния кабинет ще бъде "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие", съобщи в понеделник в интервю за австрийския вестник "Der Standard" президентът Росен Плевнелиев.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правомощия на служебното правителство

- Разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

- Не може да променя Закона за държавния бюджет, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, не може да взема държавни заеми.

- Не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. 

-Не може да сключва международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.

Амбициозна и конкретна програма пред служебния кабинет, който встъпва в правомощия от сряда, очерта президентът Росен Плевнелиев при представянето му днес. В Гербовата зала на "Дондуков" 2 присъстваха всички министри, без вицепремиера по еврофондовете Илияна Ценова. Освен нея, още две дами са определени за заместници на премиера - по икономическите въпроси и по социалната политика. Служебният премиер и министър на външните работи стана посланикът на България във Франция Марин Райков.

Народното събрание ще бъде разпуснато на 15 март, а предсрочните избори ще бъдат на 12 май.

Президентът акцентира още в началото, че формирането на правителството "беше изцяло моя отговорност, не съм допуснал влияние от никого, не съм гледал партийна окраска". "Всеки в правителството е започнал от нулата, извървял е пътя си сам. Започнал е от редник, учител, доктор. Това са експерти, доказали своята надпартийност, никой не е бил агент на Държавна сигурност", каза при представянето на министрите държавният глава.

Той прави някои малки промени в структурата на досегашния кабинет - освен трети вицепремиер, Плевнелиев назначава и специален министър за електронното правителство, за да не се работи на парче. Ще има зам.-министър на икономиката с ресор малки и средни предприятия, а към премиера ще работи граждански борд за честни избори. Подробности за състава на правителството - в края на статията.

Президентът Плевнелиев обеща правителството да подготви антимонополно законодателство в областта на енергетиката, така че да може да се избира доставчикът на ток, законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента. Валутният борд ще бъда запазен до влизането на страната в еврозоната. "Кабинетът ще прави политика, но няма да е политически", заяви той. Нито един министър няма да участва в изборите.

"Кризата е социално-политическа, нека не допуснем тя да стане и икономическа", каза държавният глава. Той призова бизнесът да работи спокойно, администрацията - също. "Основният проблем е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. За да я преборим, трябва да се създадат нови работни места - чрез инвестиции, добро образование", каза Плевнелиев. В рамките на бюджета правителството приоритетно ще се разплаща с малките и средни предприятия.

Държавният глава обеща още проверка на цената на електроенергията, договорите в тази област да са публични, а цените да не са монополни. Президентът гарантира изплащането на по-високите пенсии от 1 април, както и да не се позволи вакуум в работата с еврофондовете. КЗК ще посочи монополите и секторите, в които са те, сред които и медиите. Първите тема на обществените съвети към правителството ще са енергетика, социална политика и екология.

"Голямото деление днес е между тези, които застават зад България и другите - зад собствения си интерес. За министрите съм сигурен, че застават зад европейския избор на България", обобщи Плевнелиев и си пожела разумът и компетентността да победят.

Заявка за по-високи доходи от премиера

Единствено служебният премиер Марин Райков говори в президенството, след държавния глава, но нямаше възможност за въпроси. В речта му задачите на правителството бяха очертани през обещанията какво няма да направи. Кабинетът "няма да разработва дългосрочна програма за развитието на страната, а посоката". Той припомни, че няма да има и бюджет, който сам е подготвил, а ще разполага с вече гласувания. Каза още, че изборите няма да бъдат манипулирани, няма да бъдат фалшифицирани. Няма да допуснем политика, която ще подкопае финансовата стабилност, авантюра, изразяваща се в безразборна национализация.

Опитът му като дипломат пролича на няколко пъти. След като описа ситуацията с недоволните хора по улиците, Райков заяви "чухме протестиращите, да дадем думата на мълчаливото мнозинство от народа на изборите". А по повод оттеглянето на управляващите от ГЕРБ заяви: "За да гарантира сигурността на държавата и да даде думата на народа правителството на Бойко Борисов подаде оставка". 

"Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери и на най-необлагодетелстваните слоеве на населението", каза още Марин Райков. Той обеща стабилност и приемственост във функционирането на държавните институции, подкрепа за "социалната насоченост на пазарната икономика" и условия за растеж. Както и бордът да остане до влизането на България в еврозоната. Премиерът заяви категорично, че страната няма да остъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои - не, независимо от натиска.

До сформирането на служебно правителство се стигна, след като на 20 февруари кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка, като се аргументира с ескалацията на напрежението при протестите по улиците на големите градове. Впоследствие трите политически сили, на които президентът възложи, според конституционните изисквания, да съставят ново правителство - ГЕРБ, БСП и ДПС, върнаха проучвателния мандат.

Състав на служебното правителство

Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на регионалното развитие

Деяна Костадинова - вицепремиер и министър на труда и социалната политика

Илияна Цанова - вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Асен Василев - министър на икономиката, енергетиката и туризма

Драгомир Йорданов - министър на правосъдието

Проф. Иван Станков - министър на земеделието и храните

Калин Христов - министър на финансите

Кристиан Кръстев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Николай Милошев - министър на образованието, младежта и науката

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването.

Петя Първанова - министър на вътрешните работи.

Петър Стойчев - министър на физическото възпитание и спорта.

Роман Василев - министър за развитие на електронното правителство.

Тодор Тагарев - министър на отбраната.

Владимир Пенев - министър на културата

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите

Подробности по-късно нa capital.bg и утре в "Капитал Dаily"

54 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pa_pa avatar :-|
    pa_pa
    • - 3
    • + 30

    "За Европа, за демокрация, за икономическо развитие" - доста клиширано, дано действията да са по-креативни от това и резултатите ползотворни, че на 12-ти Май да има нормални избори.

    Нередност?
  • 2
    ltoshev avatar :-P
    Lubomir Toshev
    • - 17
    • + 12

    Роман Василев - министър за развитие на електронното правителство.

    Той не беше ли прокурор от СГС или просто има съвпадение на имената?

    Нередност?
  • 3
    forumer avatar :-|
    forumer
    • + 39

    Интересен състав, да видим първите им действия

    Нередност?
  • 4
    meg.barutchieva avatar :-|
    Meglena
    • - 13
    • + 6

    До коментар [#2] от "ltoshev":

    И какъв изобщо е тоя пост? Такова животно досега немаше!

    Нередност?
  • 5
    pa_pa avatar :-|
    pa_pa
    • - 30
    • + 6

    До коментар [#2] от "ltoshev":

    Същия е - някакво недоразумение е станало май, нерде Ямбол, Нерде Стамбул......какви са му компетенциите и експертизата по електронно правителство?!?!

    Нередност?
  • 6
    todor_belchev avatar :-|
    Тодор Красимиров Белчев
    • - 23
    • + 12

    Докарахме я, секретарката да е министър... Нямам думи, ама са го обвили в една панделка "главен секретар" все едно в НАСА е била. Единственото положително е, че ще има избори след 2 месеца.

    Нередност?
  • 7
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 2
    • + 48

    На другите правителства им даваме по 100 дни кредит на доверие, на това е редно да му дадем поне 10 дни пък да видим. Аз им пожелавам успех и да надминат всички досегашни служебни правителства като свършена работа.

    Нередност?
  • 8
    todortrifonov avatar :-|
    todortrifonov
    • - 3
    • + 35

    дано са читави хората, че са важни в момента, и да не лобират за тоя и оня кръг

    Нередност?
  • 9
    nochkopenev avatar :-|
    nochkopenev
    • - 23
    • + 13

    Помнете ми думата, на тоя не му е чиста работата...

    Нередност?
  • 10
    pa_pa avatar :-|
    pa_pa
    • - 1
    • + 32

    [quote#5:"pa_pa"]Същия е - някакво недоразумение е станало май, нерде Ямбол, Нерде Стамбул......какви са му компетенциите и експертизата по електронно правителство?!?!
    [/quote]

    Не е същия в крайна сметка :) Някакъв човек от Джонсън контролс - с визитка на мениджър в тази област :)

    Нередност?
Нов коментар