"Врана" ще е достъпна в края на май

След дванайсет години общината реши да допусне посетители до царската градина

Столичната общината има планове да превърне двореца на Фердинанд в музей на царското семейство
Столичната общината има планове да превърне двореца на Фердинанд в музей на царското семейство
Столичната общината има планове да превърне двореца на Фердинанд в музей на царското семейство    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Столичната общината има планове да превърне двореца на Фердинанд в музей на царското семейство    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годишната издръжката на "Врана" е 400 хил. лв.

Едно от зелените пространства в София - паркът "Врана", трябваше да е достъпно за хората още от 2001 г., когато беше дарен от бившия премиер Симеон Сакскобургготски на общината. Сега, 12 години след решението за превръщането на парка в естествен природонаучен музей, проектът най-накрая може да започне в края на май.

Действието идва, след като в края на 2012 г. общинският съвет реши да закрие отделната структура за "Врана" заради неефектвност и да присъедини парка към сформираното преди година общинско предприятие "Паркове и градини". Годишната издръжката, която отделя местната управа за "Врана", е 400 хил. лв.

Достъпно, но не съвсем

В момента влизането в парка е забранено. Това частично ще се промени, но ще има и ограничения. "Посещенията ще бъдат контролирани и по определени маршрути, за да бъдат опазени животинските и растителните видове", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Зоната ще бъде охраняема и през седмицата ще се допускат само организирани групи с екскурзовод, а в почивните дни посетителите ще трябва да са на група от най-малко десет души, за да влязат, като ще бъдат придружени от служител на парка.

"Не е възможно хората да си правят пикници тук, тъй като това е защитена зона и музей на градинското и парково изкуство", допълни кмета. Паркът ще бъде включен в туристически обиколки на София.

Входът за "Врана" ще бъде платен и първоначално цените ще са същите като на столичния зоопарк - 4 лв. за възрастни, за децата от 3 до 18 години - 2 лв., а за пенсионерите - 1 лв.

Отваряне на етапи

Паркът ще бъде открит поетапно за бъдещите посетители. "Първо ще бъде отворен един по-кратък маршрут, по който се работи в момента, и през годините ще стане достъпна цялата територия на парка", каза Милена Васева директор на ОП "Паркове и градини". По нейни думи са доставени 150 пейки и 100 кошчета, ремонтират се мостовете, осветлението по централната алея, като паралелно с него ще бъде поставено и видеоонаблюдение. "Предвижда се да бъдат отворени и езерата, като първо ще бъде напълнено Езерото с лилиите, за което ще бъдат донесени водни лилии от Борисовата градина", допълни Васева.

Новото допълнение към плановете на общината е да бъде отворен и царският дворец, като идеята е той да бъде превърнат в музей на царското семейство. За тази цел ще бъдат докарани колесницата и автомобилът на цар Фердинанд, както и други принадлежности на семейството. Все още не е определен срок, в който това ще се случи.

Историята на царския парк

Преди Освобождението пространството е било чифлик на Осман паша. След това хаджи Боне Петров, заможен българин от София с голямо обществено влияние, купува тогавашният чифлик, в който развива селско стопанство. По-късно цар Фердинанд харесва мястото и го купува от Петров, като решава да го кръсти на първата птица, която кацне. И така първото ято врани, което минало през парка, дало името на царската резиденция.

Първоначално е построена ловна вила, след което през 1909 г. е започнало изграждането на двореца до 1912 г. по проект на българския архитект Никола Лазаров, който е работил и по сградите в "Евксиноград". Веднага след построяването на двореца започва създаването на самия парк, който е с площ 1000 декара. С работата се заема Антон Краус, който го проектира в стила на класическото парково изкуство на XIX век. В него са засадени редки растения – около 1800 вида алпийски цветя и общо 825 дървесни, храстови и цветни видове. Голяма част от тях Фердинанд поръчва от Япония. Идеята на царя не е била да прави парк, а резиденция с ботаническа градина.

Дворецът е частично разрушен по време на бомбардировките през Втората световна война, след което е бил възстановен и използван за правителствена резиденция на БКП. По късно, през 1998 г., собствеността е възстановена на царското семейство. А през 2001 г. Симеон Сакскобургготски дарява по-голямата част от парка на Столичната община, като в договореното споразумение се дава право на гражданите да имат свободен достъп.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • - 3
    • + 17

    Хайде всички под строй във "Врана", в групи по 10 и не се отклонявайте от централната алея! Вижда се, че най-накрая поне една община в тая държава, се е загрижила за опазването на животинските видове. Не само това, ами е открила и най-големия им враг - пикниците. Аз се чудя защо природата в Пирин и по Черноморието загива, а той отговорът се оказа простичък: да забранят и там пикниците и готово!

    Нередност?
  • 2
    hdimitrova avatar :-|
    hdimitrova
    • + 8

    Това е добре, но е добре да помислите и за парк Въртопа.

    Отдавна отправяме запитвания за изграждане на парк Въртопа важна връзка между няколко квартала (Младост, Студентски град, Малинова долина, Дървеница, Мусагеница) и необходимост за милиони жители на столицата от тези квартали. Той се явява и много добра пешеходна връзка между Цариградско шосе (до бъдещия Технопарк) и Околовръстното (до ИКЕА). В този район на София няма голям парк, а тази местност до реката ще се превърне в очарователен парк с места за плаж (басейни), разходки и спорт. С изграждането и поддържането на парк Въртопа (алеи, осветление, наблюдение, охрана) ще се реши също така и един от най-големите проблеми на този район проблема с уличните кучета, които се движат на глутници в тази неподдържана територия и отнеха човешки живот. Знаем, че този район не е включен в Интегрирания план на София (въпреки нашите настоявания и въпреки подкрепата от страна на администрацията на Район Младост и Район Студентски), но това не означава, че не трябва да се работи и за парк Въртопа.

    Включете парк Въртопа във вашите управленски планове и започнете разработването на ПУП за парка, а след това и поетапната му реализация.

    След толкова години е време да намерите средства за разработване на ПУП и изграждането на парк Въртопа - така и хората от тези части на града ще имат най-после парк!

    Нередност?
  • 3
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • + 1

    Царска му работа уют и спокойствие

    Нередност?
  • 4
    l.popov avatar :-@
    Любомир Попов
    • - 1

    Къде е свободния достъп не ми стана ясно? Нали така пише в договора със Симеон? Някой пак си прави каквото си иска! За тези хора закони няма ли? Защо се погазва волята на дарителя? Г-жо Фандъкова, спите ли?

    Нередност?
Нов коментар