Какво се случи през седмицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът поздрави ВСС 

Премиерът Марин Райков посети Висшия съдебен съвет (ВСС) в Деня на конституцията, 16 април. "От начина, по който функционира съдебната система в България, зависи доверието на гражданите в нея и икономическото развитие на страната", каза той по време на срещата. Райков отбеляза, че за пръв път в новата сграда на институцията стъпва премиер.

Комисията по досиетата оповести агенти на ДС сред кредитните милионери 

Комисията по досиетата съобщи имената на кредитни милионери - агенти на ДС. Сред тях са близо 20% от хората, които са управлявали фирми с непогасени заеми от "Балканбанк" за над 1 млн. лв. По-известните имена са на първия собственик на "Мобилтел" Красимир Стойчев, бившия депутат Георги Агафонов, оръжейния търговец Младен Мутафчийски, Евстати Гюров, Людмил Досев и др. Агенти на ДС има и сред кредитните милионери на "Тексимбанк". Красимир Стойчев е работил за икономическото контраразузнаване, което се е занимавало с т.нар. скрит транзит - държавната контрабанда на злато, техника, оръжие и медикаменти. 

Изборните секции в Турция ще са по-малко от вота през 2009 г. 

Общо 83 884 заявления за гласуване на парламентарните избори са подадени от българите в чужбина, съобщи говорителят на МВнР Димитър Япраков. Въз основата на тях  ЦИК ще формира 227 секционни комисии в 56 държави. На предишните избори в чужбина са били разкрити 274 секции в 58 държави. Най-много заявления и за този вот са подадени в Турция – 63 667. Но за разлика от предишния вот секциите ще са по-малко – 86. През 2009 г. те бяха 123. Голям брой заявления са подадени и в Испания, където ще има 24 секции, във Великобритания и в САЩ. В някои от държавите секции може да има само в дипломатическите и консулските служби.

Окръжният съд в Пловдив има нов председател 

С 19 гласа "за" във Висшия съдебен съвет Веселин Хаджиев очаквано оглави Пловдивския окръжен съд. Той е съдията, който предостави на Сотир Цацаров делото за клевета на Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Симеон Захариев от Апелативния съд в Пловдив взе шест гласа. Зад неговата кандидатура застана председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, както и Калин Калпакчиев, като основният им мотив беше, че Захариев няма отменени актове, правораздавал е на окръжно ниво е бил вече зам.-председател на този съд.

Хиляди изпратиха Желязната лейди по последния й път 

Светът окончателно се сбогува с бившия британски премиер Маргарет Татчър на 17 април. Саркофагът на Желязната лейди бе поставен върху оръдеен лафет и бе съпровождан от военен оркестър, а на всяка минута се даваше оръдеен изстрел. Това бе най-голямата и скъпа подобна церемония от погребението на кралицата майка през 2002 г.

Опелото в катедралата "Сейнт Пол" бе уважено както от кралското семейство, така и от 2300 официални гости, сред които 11 премиери. Но сред британците, които се бяха събрали още от сутринта по продължение на маршрута на процесията, се виждаха диаметрално противоположните чувства, които продължава да предизвиква Тачър. Докато мнозинството аплодираха преминаващия саркофаг и вдигаха плакати като "Ти даде на милиони от нас надежда, свобода и амбиция", имаше и хора, които демонстративно обръщаха гръб и носеха надписи като "Щом няма такова нещо като общество - плати си сама погребението". 

Полицията проведе мащабна акция в предградие на Бостън 

Мащабна полицейска акция се проведе в бостънското предградие Уотъртаун след убийството на полицай в Масачузетския технологичен институт. Властите засега не съобщават официално за връзка между този инцидент и двете взривени бомби на Бостънския маратон. Полицаят, който охранявал университетския кампус, се отзовал на сигнал за нарушаване на реда, когато бил прострелян няколко пъти. По време на последвалата полицейска операция очевидци съобщиха, че са чули стрелба и експлозии в района. Органите на реда определиха ситуацията като "извънредно опасна" и призоваха гражданите да не отварят входната врата на никого. Телевизионни кадри показаха човек, проснат на земята и обграден от полиция, докато друг, който е гол, бива отведен от органите на реда. Има сведения, че полицията е застреляла един заподозрян и преследва друг. Не е потвърдена информацията, че това са същите двама души, чиито снимки бяха разпространени от ФБР във връзка с атентатите на Бостънския маратон.

Италия се опитва да избере президент от третия път 

Италианските депутати не успяха да изберат президент на страната в двата първи кръга на гласуване. Кандидатът с най-големи шансове, бившият председател на Сената Франко Марини от лявоцентристката Демократическа партия (ДП), е подкрепен от двете водещи политически сили в Италия - ДП на Пиер Луиджи Берсани и консервативната партия "Народ на свободата" (НС) на бившия премиер Силвио Берлускони. Въпреки това той не успя да събере нужните 672 гласа, за да наследи президента Джорджо Наполитано.

Гласуването ще продължи с по два вота на ден, докато бъде избран нов държавен глава, който ще играе ключова роля в преодоляването на политическата криза, в която изпадна Италия след предсрочните парламентарни избори на 24 и 25 февруари. Вотът не излъчи ясен победител и все още не може да бъде формирано мнозинство, което да излъчи стабилна управляваща коалиция. Ако въпреки всичко не може да бъде съставено правителство, Италия ще трябва да отиде на нови избори.

Четирима митничари са наказани заради "Лукойл" 

Дисциплинарни производства срещу четирима свои служители е започнала Агенция "Митници". С действията си те са създали условия за безконтролно изнасяне на горива от база "Росенец", която е танкерният терминал на "Лукойл Нефтохим". "От рафинерията немотивирано са поискали от началника на митница Бургас свалянето на няколко митнически пломби, както и за пет дни определени уреди да преминат от работен в тестови режим. В продължение на дни контролните точки са оставени без митнически пломби и без митнически контрол, като по същото време са извеждани големи количества продукти от данъчния склад, а впоследствие показателите на уредите са нулирани", посочват от митниците.

Директорът на Агенцията по храните подаде оставка 

След като първо излезе в дълга отпуска, бързо след това директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов подаде оставка. Това стана седмици след като се разбра, че агенцията е прехвърлила на частна фирма дезинфекцията по границите с Турция, което пък стана повод за проверка на прокуратурата. Преди две седмици се разбра, че агенцията е прехвърлила въведената заради шапа дезинфекция на влизащите от Турция автомобили, наричана от шофьорите златния гьол,  на софийската фирма Пи Еф Си. Процедурата беше задвижена в последните дни на кабинета "Борисов" бързо и непрозрачно.

Moody's свали перспективата по рейтинга на КТБ 

Американската агенция за кредитен рейтинг Moody's запази рейтинга на Корпоративна търговска банка, но промени перспективата от стабилна на негативна. Това стана ясно от съобщение на агенцията през седмицата. Като причини за променената перспектива тя сочи риска, който според нея банката генерира с бързата кредитна експанзия, скромните капиталови буфери в сравнение с тези на конкурентите и намаляваща доходност. Общият рейтинг е запазен на Ba3, но от агенцията предупреждават, че и той може да пострада, ако качеството на активите й, капитализацията и доходността й отслабнат в сравнение с текущите.

Турски производител на какао влиза в Първомай 

Турската компания за производство на какаова маса Altinmarka ("Алтънмарка") е купила бившата фабрика за преработка на вълна в Първомай. Сделката е приключила в края на февруари, а продавач е френската компания ADF. Фабриката е с разгъната площ 22 хил. кв.м и е изградена на терен от 20 дка, бивша общинска собственост. За постройките и прилежащата земя са платени 9.3 млн. лв. За момента турският инвеститор не обявява плановете си за България. ADF започна работа в България през 2002 г., но през 2008 г. затвори фабриката си заради кризата и свитото си производство в световен мащаб.

Повече сделки с имоти в началото на годината 

Пазарът на имоти е започнал годината с повече покупко-продажби, сравнено с началото на 2012 г. Това се вижда от данните на Агенцията по вписванията за броя на транзакциите на имотния пазар за първите три месеца на 2013 г. Новината безспорно е добра за пазара, още повече че традиционно първите месеци на годината се характеризират със слаба активност. Общият брой сделки с имоти в страната за януари - март е 44 174 при 35 821 за същия период на миналата година, или бележи ръст от ръст 23%. Над половината от тях са в областните градове, което показва съживяване на градските пазари.

Правителството замрази цените на лекарствата без рецепта 

Цените на лекарствата без рецепта няма да могат да бъдат повишавани освен с размера на инфлацията. Временната мярка беше въведена от правителството с промяна в наредбата за цените на медикаментите и ще важи една година. Без предписание от лекар се продават 1198 продукта - срещу кашлица, грип, главоболие, витамини, и пациентите могат да ги избират сами в аптеката. Производителите регистрират максимална продажна цена на тези лекарства, а аптеките се конкурират за клиенти, като продават под нея. Фармацевтите не очакват поевтиняване на продуктите заради промяната. В останалите страни от ЕС държавата не се меси в цените на лекарствата, които не покрива. 

Сделки и проекти: 

Оманският акционер в Инвестбанк е увеличил дела си до 31.74%, а този на Петя Славова е намалял до 67%. Това е станало чрез увеличение на капитала на кредитната институция с 20 млн. лв. до 131.3 млн. лв., става ясно от документите, публикувани в Търговския регистър. Увеличението е направено чрез издаване на нови 11 904 762 акции с номинална стойност 1 лв. всяка и емисионна - 1.68 лв. Ал Шанфари влезе като акционер през лятото на миналата година чрез увеличение на капитала за 50 млн. лв. Срещу тях той придоби 24.93% дял.

Израелската Telemania, която в началото на февруари подписа споразумение за приватизацията на "Топлофикация - Шумен", е потвърдила в края на март пред местната община, че не се отказва от сделката, но иска да получи потвърждение от централните власти каква ще бъде политиката занапред по отношение на изкупуването на електроенергията на топлофикациите, съобщиха от общината. Това е причината, поради която Telemania е поискала отсрочка за подписването на окончателния договор. Първоначално дружеството имаше срок до началото на април да вземе решение, но общината реши да му даде отсрочка с един месец до 4 май.

Австрийската енергийна група OMV е изкупила близо 17-процентния дял на RWE в проекта за газопровода "Набуко". Това съобщи говорител на OMV, цитиран от Reuters, но не даде финансови подробности. След сделката, която е била финализирана на 1 март, австрийската компания става най-големият акционер в Nabucco Gas Pipeline International със собственост от 33.3%. България чрез "Булгаргаз" също участва в проекта, а другите акционери са турската компания Botas, унгарската MOL и румънската Transgaz.