🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВЕИ асоциация поиска намесата на премиера заради спирането на зелените централи

Българската фотоволтаична асоциация обвини Марин Райков "в покровителстване на енергийни кръгове, нарушаващи българските закони"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската фотоволтаична асоциация (БФА) за пореден път изрази недоволство от ограниченията, наложени от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) на производството на енергия от вятърни и слънчеви централи. В писмо до премиера Марин Райков организацията поиска той да се намеси за възстановяване на законността и дори го обвинява "в покровителстване на енергийни кръгове, нарушаващи българските закони". Според членовете на БФА дейността на енергийните дружества не се е променила, а със своите действия министър-председателят продължавал политиката на предишното правителство.

Недоволството на производителите на възобновяема енергия е породено от това, че от началото на пролетта по разпореждане на ЕСО производството на енергия от вятърни и слънчеви централи е ограничавано. Причината за това е ниското потребление на електроенергия в страната и безпрецедентно ниският износ. Ограничението отначало не важеше само за зелените централи, като ситуацията наложи и намаляване на производството от АЕЦ, както и това на въглищните ТЕЦ-ове.

Според фотоволтаичната асоциация обаче поредицата от заповеди на ЕСО за ограничаване и спиране производството на ВЕИ централи е в противоречие с европейското и българското законодателство. Като по този начин се ограничава работата на над 1600 производителите на екологична енергия в полза на няколкото големи фаворизирани енергийни предприятия.

В писмото си до премиера Марин Райков от асоциацията дават пример за некоректните според нея действия на ЕСО. "На ЕСО: на 19.05.2013 г. при ясно небе, при максимално производство на фотоволтаичните централи и при потребление на електроенергия от приблизително 3 500МВтч на обед, без да има ограничение на работата на слънчевите централи ‐ не се получи срив в енергийната система, нито бе застрашена нейната сигурност. На 21.05.2013 г. при по‐високо потребление на електроенергия и при по‐слабо слънцегреене, ЕСО ограничи мощността на екологичните централи под предлог, че тяхната работа застрашава сигурността на електроенергийната система.

От БФА представят графики (виж прикамените файлове), на които може да се види, че 19 май работата на кондензационните централи (ТЕЦ-бел.ред.) е била ограничена на ниво 600 МВтч, докато на 21 май са работилил с мощност над 850 МВтч. При условие, че според европейските директиви и българското законодателство, предимство при диспечиране следва да се даде на екологичните централи.

Тече проверка

В началото на май вицепремиерът и строителен министър Екатерина Захариева разпореди на икономическия министър Асен Василев да поиска проверка, която да установи дали ЕСО ограничава енергията от ВЕИ централите в нарушение на българското и европейското законодателство. Тогава представители на асоциацията се срещнаха със Захариева.

Според членовете на асоциацията разпорежданията за ограничаване работата на зелените централи е незаконно, няма информация кои точно производители са ограничавани, в каква степен, по какъв график и по какви правила се преценява необходимостта да бъде ограничавана една или друга централа.

Прикачен файл

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    superbg avatar :-|
    superbg
    • - 9
    • + 34

    ВЕИ асоциацията да внимава в картинката защото ако натиснат премиера да се намеси НИЕ, хората масово ще се намесим за обратното (да не се меси).
    Да си направи борса за продажба на ел. енергия и да се промени законодателството, така че всеки производител да има равноправен достъп до ЕРП мрежата та производителите да могат да си продават тока на крайните потребители в условията на конкуренция.
    Няма да приемем повече ВЕИ сектора да лежи на цената на тока или на бюджета на страната.

    Нередност?
  • 2
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 4
    • + 17

    От асоциацията нека да имат в предвид, че потреблението в момента е 2500-3500 при спрян реактор на АЕЦ. Когато се пусне въпросния реактор само от АЕЦ ще има 2000 и от ВЕИ ще има 1500. Ами тецовете, язовирите, заводските централи, въобще как ще се балансира подобна система? Има вариант отново на потребителите, стопанските, да се набута поредно увеличение, битовите да се задържат, а евтиният ток на АЕЦ да се изнася, като гласуват да отпаднат такси за износ. И отново бизнеса и индустрията ще поемат скъпия ток, ще съкратят работни места или няма да откриват нови, ще се оскъпи продукцията им, ще намалее износа, ще се повишат крайните цени, ще намалеят оборотите, внесеното ДДС и корпоративен данък и т.н. и т.н.
    Отделно и в народното събрание, от където зависи да решат проблемите в енергетиката, цари пълно неразбиране и направо неграмотност по ключови теми. Някакъв от БСП май, се изцепи как можело стопанските потребители да си възстановявали ДДС от тока, а пък битовите не можели ...

    Нередност?
  • 3
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 2
    • + 11

    Очаквам съвсем скоро до оградите на фотоволтаиците да има табела, указваща на коя банка е собственост.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 5

    В момента баланса на генериращите мощности е:
    22.05.2013 в 16:08:53 MW
    АЕЦ 1021
    Кондензационни ТЕЦ 776
    Топлофикационни ТЕЦ 206
    Заводски ТЕЦ 225
    ВЕЦ 640
    Малки ВЕЦ 226
    ВяЕЦ 115
    ФЕЦ 562
    Био ТЕЦ 6
    Товар РБ 3676
    Така че просто няма потребление за да си играем на ВЕИ.
    За се жалват на Дянков задето въведе акциз на износа и сега износът на ток на Балканите се "премести" към Румъния и Сърбия....
    "Подробностите" тук: http://www.tso.bg/default.aspx/realizirani-mezhdusistemni-fizicheski

    Нередност?
  • 5
    stf avatar :-|
    Стефанов
    • - 2
    • + 3

    Капитал, струва ми се че давате прекалена гласност на граченето на ВЕИ мафията!

    Нередност?
  • 6
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 2
    • + 2

    Прави са! Толкоз пари са раздали на предишните правителства да се наредят на държавна хранилка, сега няк'ъФ премиер да сложи ред, ама ха!!!

    Нередност?
Нов коментар