Още една пропусната година

Европейската комисия отчита, че реформите в България продължават да се бавят, а препоръките й остават в същите направления

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смяна на посоката

С пакета си от предложения за реформи към всички 27 страни членки Брюксел даде ясна заяква за изместване на философията си за справяне с кризата - от политика към намаляване на дефицитите на всяка цена постепенно се преминава към идеите за по-плавна консолидация и залагане на рестартиране на растежа.

В тази посока е и отлагането във времето на сроковете, в които повечето страни в процедура по свръхдефицит трябва да приведат бюджетите си до под 3%. За пет страни, паднали под това ниво, се предлага да се отмени процедурата - това са Италия, Литва, Латвия, Румъния и Унгария. За Испания срокът се измества с две години до 2016 г.

Същото е положението с Франция (2015), Словения (2015) и Полша (2014), а за Португалия (2015) и Холандия (2014) отлагането е с по една година. Единствено по-силен език за недостатъчни реформи се ползва спрямо Белгия.

България е пропуснала още една година, в която е могла да подобри качеството на държавното управление и публичните услуги. Такива изводи могат да се направят от отправените от Европейската комисия (ЕК) препоръки към Националната програма за реформи на България, които бяха обявени в сряда заедно с тези за всички страни членки. В тях за втора поредна година открояват едни и същи проблемни области с леки нюанси.

В работен документ, с който "Капитал Daily" разполага, директно се казва, че има само бавен напредък по повечето препоръки, като публичните финанси са основното положително развитие.

Отрицателните коментари обаче са залегнали и в новите специфични препоръки към страната. Те са насочени към конвергентната програма, която служебното правителство изпрати в Брюксел през април, а оценката за изпълнението на миналогодишите препоръки е критична по всички области и се изразява с квалификациите "частично изпълнение" или "много ограничен напредък".

Големите проблеми

Областите, където положението е най-тежко според експертите на Европейската комисия са пазара на труда и социалната несигурност, бизнес климатът и енергийният сектор.

"Българските граждани са изложени на най-голям риск от бедност или социално изключване в ЕС", коментира Европейската комисия. Причината за това е голямата младежка безработица и продължителната безработица, от която страдат нискоквалифицираните Българи. ЕК предупреждава, че в България равнището на заетостта е под средното за Европейския съюз и продължава да се понижава.

Обръща се внимание и на факта, че в България липсва както образователна реформа, която да подготвя квалифицирани и образовани българи, така и система за подпомагане на нови иновативни компании.

Неофициалният коментар на Брюксел е, че през миналата година не е направено почти нищо, за да се стимулират финансираните от Брюксел инвестиции в дялов капитал и подкрепата за новостартиращи иновативни предприятия.

"Те са на много ниско равнище и има риск да се загубят средствата, които структурните фондове предоставят за тези цели. Програма JEREMIE функционира, но реалните плащания изостават сериозно", се казва по този повод в неофициалния коментар на Европейската комисия.

Възможните решения

Брюксел запазва препоръките си към същите седем области, както и в миналогодишния документ, като на места леко се променя тонът и се добавят нови акценти.

По отношение на бюджета и финансите остава фокусът върху стабилност, но се добавя и нотка за растеж, което е и общото послание на смяна на посоката в политиката за справяне с кризата към всички страни от ЕС. Според експертите на ЕК има големи резерви в приходната част на бюджета, а България е посочена като държавата с най-висок дял на сивата икономика – 31.9%. Затова се препоръчва по-ефективна работа на институциите, както и въвеждането на електронни услуги, които да улеснят коректните компании в плащането на данъци.

За пръв път се препоръчва и създаването на независима институция, която да контролира бюджетната политика. Нейната задача трябва да е да изготвя макроикономически анализи и прогнози и те да не се редактират от правителството или управляващата партия, а да служат като реален коректив на политиките, които правителството провежда.

Възможните решения по отношение на политиката по заетостта също остават без съществени промени, но с по-детайлно разписани мерки. По-конкретно е описано как трябва да се реформира Агенцията по заетостта, така че да предлага по-добри услуги и консултации. Специално се препоръчва преразглеждане на минималните осигурителни прагове, за да не се допусне по изкуствен път да се повишава цената на нискоквалифицирания труд.

Предложенията по адрес на пенсионната система остават почти без промяна - унифициране на пенсионната възраст за мъже и жени, активни мерки по заетостта, ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране (с които в България се ползват категорийните работници, полицаи и военослужещи), както и на злоупотребите с инвалидни пенсии. По отношение на образованието няма качествено нови предложения, може би донякъде и защото там се отчита най-нисък напредък по миналогодишните предложения. Същото важи в известна степен и за мерките по отношение на бизнес средата, където са изброени отдавна предъвкани проблеми - бюрокрацията, корупцията, съдебната система, достъпът на малкия и средния бизнес до финансиране.

Изцяло нови моменти са изричното споменаване на ускореното усвояване на еврофоновете, а също така и на нуждата от укрепване на независимостта на регулаторите. Неофициалното мнение на комисията е, че независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране бе поставена под въпрос през февруари, когато имаше две оставки на председатели на комисията, а премиерът Бойко Борисов поиска комисията да отнеме лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Всъщност обяснимо доста активно е дописана частта за енергетиката. Брюксел настоява да се премахнат пречките за навлизане на енергийния пазар (става въпрос за малки производители), квотите, териториалните ограничения и регулираните цени и да приключи изграждането на пазарната структура, като създаде прозрачен пазар на едро за електричество и природен газ.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • + 10

    Честито!

    Нередност?
  • 2
    thepirineagle avatar :-?
    thepirineagle
    • - 13
    • + 16

    Как ли ще коментират това вярващите от боковата секта? Е,това са грандиозните евро успехи на ГЕРБ,честито!

    Нередност?
  • 3
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 1
    • + 19

    Времето в опозиция е изпита който задължително трябваше да държи ГЕРБ , ако успее да го вземе ще стане партия, ако не ще се разпадне , но ще се появят нови - се ла ви .

    Нередност?
  • 4
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 25
    • + 16

    Мутро-мафията на ГЕРБ съсипа страната икономически, а младите остаонаха бе бъдеще и перспективи !!! Това си избрахме - това получихме, нали ???
    Всички НИЕ, макар и в различна степен и на различно основание, се чувстваме излъгани, ограбени, обеднели, останали без фискален резерв, без здравни услуги и дори без работа. Населението намалява прогресивно, а младите бягат в чужбина. Омерзени сме от ГЕРБавите модели на поведение и „държавно управление”, своеволни подслушвания, милиционерски оправдания, както и от морала на управниците от групировката на мутро-мафията.
    За пръв път през последните 15 години Енергийната Система на страната е пред срив: свръхизградени фотоволтаици/ВЕИ след 2011 година, чиято енергия се изкупува по доброжелателно приети от властта високи цени, намален в пъти износ на ток, принудително намаляване на производството на елекроенергия, предстоящи съкращения на персонал, възможно закриване на производства, нарастнала вероятност за аварийни ситуации в Системата !!!!
    Привет от др. Бойко Борисов - БУДА !!! Той вече не вдига кръвно налягане. Българи, избирайте си ГЕРБавата мафия, тя може да ви направи още по-бедни !!! След като ви открадна 2-та милиарда Здравни вноски от НЗОК, сега може да ви открадне и Сребърния Фонд за пенсии !!! Честито !!!

    Нередност?
  • 5
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 8
    • + 22

    [quote#4:"cobourga"]След като ви открадна 2-та милиарда Здравни вноски от НЗОК, сега може да ви открадне и Сребърния Фонд за пенсии !!! Честито !!! [/quote]
    Ти в някакво паралелно време ли живееш ,или не си изтрезнял от 12 май - човече вече е време за ново пиене ,на власт отново е любимата на турците ,циганите и българските пенсионери тройна коалиция .

    Нередност?
  • 6
    trentatre avatar :-@
    Андонов
    • + 28

    В Европа не разбраха, че с подкрепа, препоръки, препоръки, препоръки, търсене на диалог и дипломация - няма да стане. Не и в България. Не и днес. Страната ни силно се нуждае от конфликтно настроени европейски институции, водещи до последици за България, санкции, разследвания, намеса, от което да последва и раздвижване вътре в самата страна.
    Най-важното е да се търси отговорност. Защото у нас тя напълно отсъства.
    За каква автономия да говорим, та ние изобщо нямаме своя национална политика по основни въпроси...
    Оказваме се неспособен народ да извадим сами себе си от дъното, но това не значи, че и друг би успял ако не работим заедно в името на една цел...

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 8

    Европа да си погледне тя какво направи срещу кризата? Направи ли нещо или още се мота?

    Всъщност демокрацията е шампион по мотане щом стане дума за непопулярни мерки. Никой управляващ не иска да ги извърши и бави топката, докато дойде следващия мандат.

    Нередност?
  • 8
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#4] от "cobourga":


    [quote#4:"cobourga"]Мутро-мафита на ГЕРБ съсипа страната икономически, а младите остаонаха бе бъдеще и перспективи !!!...[/quote]
    Е да, ама строим магистрали и спортни зали. Освен това фискалният резерв го били опоскали пенсионерите, каза Тиквоча.

    Нередност?
  • 9
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 7
    • + 2

    Изпуснахме годината...
    Затова трябва да имаме правителство и да го подкрепим!
    Иначе трябваше да правим нови избори и тогава пак същото...

    Нередност?
  • 10
    skch avatar :-|
    skch
    • - 3
    • + 4

    Я, вече е модерно да се плюе по предишните... точно както те правиха преди това. Какво значение има дали ГЕРБ или БКП не си е свършило работата - резултатът се вижда, има проблеми, липсва воля за решаването им. За съжаление и новата тройна коалиция няма да ги реши... А това, че са строени магистрали и спортни зали е едно от най-положителните неща за последните 10 години, случли се в България, и който не го осъзнава е много заблудена личност.

    Нередност?
Нов коментар