Столичната община: евросубсидиите правят силата

София залага близо 700 млн. лв. за мащабна капиталова програма с привлечени средства от оперативни програми

Столична община    ©  Капитал Daily
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Бюджетът за 2014 г. е бюджет на инвестициите във възстановяването и промяната в града."

Йорданка Фандъкова, кмет на София

След като 2013 г. беше година на активно проектиране, провеждане на тръжни и отчуждителни процедури, сега повечето проекти на Столичната община са вече готови и чакат своята реализация. Тази година столицата разполага с рекорден бюджет от 1.421 млрд. лв., голяма част от които са за нови станции на метрото, ремонт на улици, булеварди и паркове, обновяване на градския транспорт. От заложените общо 696 млн. лв. инвестиционни разходи на столицата близо 470 млн. лв. ще дойдат по оперативни програми. В общата сума се включва и заемът от 118 млн. лв. за столичния завод за боклук.   

Предпазливи инвеститори

По думите на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов негативната перспектива на агенцията Standard & Poor's (S&P) за промяна на рейтинга на България от "стабилен" на "негативен" със сигурност ще се отрази върху финансите на столицата. "За момента агенцията запазва рейтинга BBB (второто най-ниско инвестиционно ниво), но не изключва в рамките на следващите две години да го понижи, което означава по-малко и предпазливи инвеститори", каза Барбалов. По негови думи общината има ясни инвестиционни приоритети, които са помогнали за разработването на мащабната капиталова програма за тази година. "Не предвиждаме поемането на нов дълг, тъй като финансирането по оперативните програми вече е осигурено и няма проекти, за които трябва да търсим допълнителни средства", допълни той. 

Да проектираш София

"Основните дейности, които са предвидени за тази година, са разработване на градоустройствени планове, инвестиционни проекти, подготовка за кандидатстване по оперативни програми и публично-частни партньорства", казва гл. архитект на София Петър Диков. По думите му намеренията на общината са през 2014 г. да обърне внимание върху производствените и технологичните зони и градските паркове. "За жалост зелената система изисква много средства за отчуждаване на имоти, които за момента общината не може да осигури", допълни той.

За интегрирания план за градско възстановяване и развитие средства ще бъдат привличани главно по програма "Региони в растеж". "Все още не е ясно какъв размер от бюджета ще бъде отделен за София или каква ще бъде координацията на държавата по плана, но ние имаме готовност да реагираме при всяка ситуация", каза Диков.

Общата стойност на подготвените 420 проекта в трите зони за въздействие – социална, икономическа и публична, са на стойност 4.5 млрд. лв. Те ще бъдат изпълнявани поетапно през следващите седем години, стартирайки през 2014 г. с няколко процедури, които бяха подготвени през 2013 г. - международните архитектурните конкурси за реконструкция на централната градска част и паметника "1300 г. България". До края на месеца ще бъде обявено и състезанието за нова визия на Княжеската градина и Паметника на съветската армия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    diva_ovtsa avatar :-|
    Лаборанта ☺
    • - 5
    • + 35

    Добре, че кметовете на всички големи градове са десни.

    Това ни държи все още на повърхността

    Нередност?
  • 2
    blaster avatar :-|
    Blaster _
    • - 13
    • + 2

    "Основните дейности, които са предвидени за тази година, са разработване на градоустройствени планове..., казва гл. архитект на София Петър Диков."
    Като гледаме на какво прилича София май наистина тепърва ще се разработват градоустройствени планове.

    Нередност?
  • 3
    8th_ball avatar :-|
    8th_ball
    • - 1
    • + 11

    Каквато и да е визията за Княжеската градина (виж последното изречение), докато онова нещо стърчи там, ще е все същото.

    Нередност?
  • 4
    the_european avatar :-|
    the_european

    Добре (за София), че едната ръка (България) разпределя фондовете, а другата (София) ги усвоява. Така - по тази схема, което националните (софийските) медии не припознаха като порочна - над половината от парите, който дойдоха от Европа, бяха инвестирани в София - особено по програмите Транспорт, Околна среда и Регионално развитие. Ако не бяха толкова надути пуяци софиянци с прословутото си столично самочувствие, със сигурност щяха да посегнат и на Програмата за развитие на селските райони. Аз ако бях кмет на град със собствени приходи от 700 млн. лв годишно и още толкова от евро-субсидии, а и държавни подаръци като околовръстни пътища, входно-изходни магистрали, зали за по стотна милиона и др. такива, 100% концентрация на дръжавната администрация (върнаха ИА по Туризъм от Пловдив тихомълком обратно), национално летище, седалища на почти всички национали и чужди монополи, двадесетина мола и кина, и не знам си какво още, щях да сътворя град не по-малко забележителен от Дубай.

    Нередност?
Нов коментар