🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще търси частна компания да управлява "Топлофикация"

Общината цели да привлече чужди инвестиции, които да подобрят финансовото състояние на дружеството

Изпълнителният директор Стоян Цветанов предпочита дружеството да бъде приватизирано
Изпълнителният директор Стоян Цветанов предпочита дружеството да бъде приватизирано
Изпълнителният директор Стоян Цветанов предпочита дружеството да бъде приватизирано    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Изпълнителният директор Стоян Цветанов предпочита дружеството да бъде приватизирано    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седмица след като Българският енергиен холдинг (БЕХ) даде ултиматум на Столична община да изтегли заем от половин милиард лева, за да изплати задълженията на общинската "Топлофикация – София" към холдинга, общината вече има готовност да предостави управлението на "ТЕЦ - София" в частни ръце. Главната цел е да се привлекат чужди инвестиции в размер на 300 млн. лв., които да подобрят финансовото състояние на задлъжнялото дружество.

За изпълнението на тази цел зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Иван Илиев внесоха доклад в Столичния общински съвет (СОС) за избор на консултант, който да изготви предложението за мениджмънт на дружеството и условията за избор на частна компания. Той ще бъде разгледан на предстоящото заседание в четвъртък.

Идеи, консултанти и анализи

Идеята за избор на консултант и частен управител, които да преструктурират "ТЕЦ - София", не е нова. През годините общината правеше и други опити в тази насока, но средствата за анализи, както и резултатите до момента остават неясни. В момента ситуацията се повтаря, като катализаторът в случая беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който заяви, че общината трябва да изплати задълженията на топлинното дружество.

По подобен сценарий все още не е ясно какви са изискванията и към новия консултант, включително как ще бъде избран и колко ще му плаща общината. Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов каза за "Капитал Daily", че тръжните условия ще бъдат  изготвени едва след като бъде взето решение от СОС за откриване на процедура. За да стигне до идеята за сключване на договор с частен управител, местната власт възложи на адвокатското дружество "Бузева и партньори" да изготи правен анализ за възможностите за управление  на столичната топлофикация, като цената на тази услуга не е ясна.

От своя страна изпълнителният директор на "ТЕЦ - София" Стоян Цветанов не одобри бъдещите намерения на общината. Нещо повече, по негови думи ще бъде по-добре, ако дружеството се приватизира. "Ако чакате външен мениджър да докара 300 млн. лв. инвестиции, те най-вероятно ще трябва да се платят от гражданите", каза той.

Отличник с дългове

Същевременно по думите на Стоян Цветанов дружеството от три години плаща редовно текущите си задължения и дори е изплатило стари в размер на 80 млн.лв. "Излязохме на положителен финансов резултат тази година и компанията върви изключително добре", каза той.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgigv avatar :-?
    georgigv
    • + 5

    То че си трябва - трябва, ама частните компании ги има за да правят печалба. Пък от нашто "топло" нещо само загуби...

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 7

    Целия модел в енергетиката е тотално сбъркан, поредното готино наследство от СССР.

    Нередност?
  • 3
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • - 1
    • + 2

    Всъщност ако разни хора,като Вальо Топлото(1 година преди да го разкрият печели наградата "Енергетик на годината") не гледаха на Топлофикация,като на дойна крава нещата щяха да са далеч по-добре.
    Не е невъзможно държавно предприятие да излезе на печалба.В момента се сещам за поне 2 такива,които са на печалба благодарение на това,че назначените от правителството хора си вършат работата горе-долу качествено.

    Нередност?
  • 4
    stefan_ avatar :-|
    stefan_
    • + 3

    До коментар [#3] от "mi6ail1234":

    Не е невъзможно, но е малко вероятно. То именно защото не е невъзможно, социализмът оцеля толкова време, но в един момент природните/пазарните закони надделяват.

    Нередност?
  • 5
    nye avatar :-@
    nye
    • - 1
    • + 2

    Глупости, глупости и пак глупости. Кога най-сетне ще се разпродаде тая черна дупка за пари и компания за общински (преди време - държавен) рекет. В Пловдив как фалираха държавните линии на градския транспорт, поеха ги частните. Фалира топлофикацията, купи ги местното ЕРП и сега събираемостта е над 95%. За сметка на това тук в София събираемостта на парното в офиса (центъра на града) е 12.5%!!!!!!! После тези пари ги събират от редовните платци и през субсидийки, и помощ. Да затварят дюкяна вече! Продавайте и всеки да си мисли иска ли да ползва, иска ли да плаща ... стига вече национализация на загубите!

    Нередност?
  • 6
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • + 3

    Топлофикация въобще не трябва да е държавна, на запад тези компании са частни. Да ви кажа какво ще стане ако държавата даде на частна фирма да управлява Топлофикация. След 5 години ще се окаже че са разпродали голяма част от оборудването, натрупали са още толкова дългове и са се пререгистрирали на Британските Вирджински острови и ние пак ще им плащаме загубите. Пожелавам на Топлофикация да ни освободи от това да плащаме загубите и, да може да стане така че да плащаш само каквото си използвал, да стане така че ако имаш две неплатени сметки да ти спират подаването и да те дават на съдия изпълнител. Това естествено никога няма да стане, защото като са точни работите няма далавера.

    Нередност?
Нов коментар