🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Туроператори: Проблемите в туризма са хронични и се задълбочават

Браншови организации подписаха меморандум за устойчиво развитие на сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемите в туризма са хронични и се задълбочават – свръхкапацитет по морето, най-ниската в Европа средногодишна заетост на легловата база и най-ниски приходи за нощувка. Затова трябва да се върви към развитие на устойчив туризъм, чиято основа е съхранена природа и културно наследство. Това обяви Димитър Попов от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти преди подписването на Меморандум за устойчиво развитие на туризма, иницииран от Българската туристическа камара с председател Стоян Лазаров.

Попов посочи още, че презастрояването на черноморските курорти от Несебър до Равда е унищожило семейния сегмент в туризма, заменяйки го с младежкия. Къмпинг туризмът също е унищожен и сме принудени да отклоняваме запитванията на големите къмпинг туроператори, каза Попов.

По документа са работили 10 браншови организации в туризма, опазването на културното наследство и на околната среда, но подписа си положиха шест от тях. На събитието не дойдоха Бургаската регионална туристическа камара, Българската асоциация на туристическите агенции, Съюзът на собствениците в Слънчев бряг и Институтът за анализи и оценки в туризма. "Явно в някои от тях надделяха корпоративни интереси", посочи Лазаров от туристическата камара.

Горчив опит с общините

Меморандумът има декларативен характер, чиято цел е да обедини усилията на подкрепящите го организации за промяна на модела, по който се развива туризмът. На въпрос защо на събитието не присъстват представители на големите туристически центрове и на общините Лазаров отговори, че той е подкрепен от организациите с общи интереси и е отворен за всички останали. "Ние защитаваме интересите на работодателите в туризма, отчитайки всички проблеми, нанесени от недобросъвестни инвеститори", каза Лазаров.

Той подчерта, че целта не е да се ограничи нормалният инвестиционен процес, а да се създаде по-качествен и скъп туристически продукт, както и да се спре усвояването на национален ресурс в частна полза. "Един плаж има капацитет. Ако ние го заемем с 2000 апартамента средно с по четирима посетители, туризъм няма как да се развива. Това е приватизацията на публичен ресурс, за която говорим", коментира Тома Белев, който подписа меморандума от името на коалиция "За да остане природа в България", работила по изготвянето на документа.

По отношение на общините Лазаров посочи, че туристическата камара има горчив опит с тях. "Ние сме ги информирали, но те нямат интерес да го подкрепят. Община Несебър взима решение да изгради мол в центъра на Слънчев бряг – срещу администрацията на комплекса, където по устройствения план е предвидено да е пешеходна зона. Общината няма интерес да има устойчив туризъм. Общината има интерес да издава повече разрешителни за строеж. Интересите ни се различават, въпреки че ние сме за развитието на общините, но устойчиво, планомерно, а не под масата", каза Лазаров.

Закъсняла декларация

"По отношение на Черноморието сме закъснели, но още не е късно за вътрешността на страната. През 70-те и 80-те в района на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас и Равда имаше 36-37 хил. легла, сега има 500 хил., това е убийство на хотелиерския и местния бизнес", каза още Димитър Попов. По отношение на проекта за ваканционен комплекс на Карадере той посочи, че не е реалистично да се очаква възвращаемост от проект с 20 хил. легла. Това означава, че мястото трябва да се посети от 300 хил. туристи, което е невъзможно. Явно целта на проекта не е развитие на туризма, а на бизнеса с имоти, каза Попов.

Меморандумът за устойчиво развитие на туризма ще бъде внесен на зам.-министъра на туризма, на президента, министър-председателя във временния кабинет и след това на новото правителство.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aha avatar :-|
    aha
    • + 4

    Мутробетонджии се мъчят с мутробарока...Ще изчакаме още 10 години и ще ходим на българско черноморие пак.

    Нередност?
  • 2
    tcx37309151 avatar :-|
    tcx37309151
    • + 11

    Г-н Попов, малко е късно за меморандуми... Нашето Черноморие приключи със смисления туризъм още преди 10г. Всяка зеленина стана безсмислен 7-8-12 етажен хотел, казино или чалготека. А трябваше само едно пътуване до Турци или Гърция да се направи, после видяното да се облече в закон. Но не, нали всички са мутри или роднини на кмета. Или на депутат. И в момента ми се налага да търпя самодоволна руската паплач в Анталия, за да си заведа семейството на прилично място на прилична цена... Радвайте се на 300-те евро седмично от англичаните и си паркирайте кайените върху стълбите на хотела, да не пропусне някой, че сте батки.

    Нередност?
  • 3
    balyk avatar :-(
    batak
    • + 4

    Едно време турците се учиха от нас на туризъм сега май е време ние да се учим от тях.... всичко си осрахме

    Нередност?
  • 4
    yotata avatar :-|
    йотата
    • + 7

    Е, не така с лошото, де, човекът иска промяна за нормализация, и очевидно не е от "батките", чиито организации са го пренебрегнали, както пише в статията.
    Той и господин Попйорданов от БААТ отдавна ги анатемоса тия модели на туристическо развитие, ама - не, ний първо трябва да се удавим в свинщината, че после да се спасяваме напъвайки се геройски до изнемога (справка Аспарухово, ако щете).
    Аз, ако ходех на море щях да му издиря хотелите на асоциацията и само там да ходя, ама кво да правя като предпочитам вече само в пещерите, щото само там остана някакъв покой да си чуеш мислата.
    И то в по-малко посещаваните пещери.

    Нередност?
  • 5
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • + 4

    Късно е, либе, за китка. Наляхте бетона и усилихте чалгата, а сега се чудите защо не идват качествени и по-платежоспособни туристи.

    Нередност?
  • 6
    the_shadow avatar :-|
    The Shadow
    • + 3

    До коментар [#2] от "tcx37309151":

    Евала, много точно. +++++

    Само ще препоръчам вместо Анталия да посетите Гърция, там проблем със самодоволна руска паплач няма, поне на повечето места.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Няма как да бъдеш наистина привлекателен за туристите, когато не си си го направил да ти е уютно и приветливо дори на теб самия, който живееш 365 дни в годината на това място.

    Туристическата реклама зад граница трябва да бъде преустановена и парите да се използват за отстраняване на компроментиращите цигании, почвайки от тези на най-видимите места. Няма да казвам какво имам превид. Всеки, който е стъпвал на запад от Земун забелязва, че има твърде големи разлики между това, което вижда тук и там.

    Нередност?
  • 8
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • + 2

    Трябва да има обща визия на инвеститорите и държавата за развитие на туризма. Вече е късно донякъде, защото примерите за бандитска приватизация на к.к. като Албена и Слънчев Бряг, извършени от "десните", не позволява да има развитие. А точно Тома Белев да се изявява е меко казано компромат срещу доброто име на браншовите организации. Този зелен тиквеник да си брои делфините и да взима милиони за това, не да говори празни приказки

    Нередност?
Нов коментар