🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повече наети, по-малки заплати

Към края на юни най-много са работещите в секторите със сезонен характер

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано броят на наетите през второто тримесечие на годината расте спрямо предходното. Това се дължи предимно на разкритите сезонни работни места в туризма и земеделието, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо същия период на миналата година обаче наетите намаляват, макар и с едва 0.2%.

Къде е ръстът

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 3

    Сега ако БСП бяха още на власт много гордо щяха да се изтъпанят по телевизиите да обясняват как са изпълнили предизборните си обещания да разкрият работни места, и удобно да премълчат, че тези места са сезонни и нископлатени.

    Нередност?
  • 2
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • + 1

    "Общият брой на наетите към юни достига 2.3 млн. души. За сравнение, броят на населението в трудоспособна възраст към края на 2013 г. е 4.8 млн. души."

    Картинката е доста лоша. От горните цифри, става ясно, че безработицата е близо 50 процента. За сравнение - през времето на "Голямата депресия" в САЩ безработицата е достигнала близо 25 процента. И така. По-лошото е, че от тези 2.3 млн., които работят, близо 600 000 души се водят в т.нар. обществен сектор, т.е. останалите работещи, чрез данъците си им дават заплати. Като ги махнем тези 600 000 души, остават едни 1.7 млн. заети в частния сектор. НО!!! Най-малко 300-400 000 души са заети във фирми, които работят само и единствено по държавни и обществени поръчки. Махаме ги и тях и остават реално едни 1.2, 1.3 млн. души, които издържат всички други още към 6 млн. души - пенсионери, ученици, държавни служители, болници, и т.н. И, от тези, 1.3 млн., трябва да имаме предвид, че голяма част са нископлатени - шивачки, охранители, в хотели и заведения , магазини, строителство и т.н.
    Та картинката е повече от мрачна и катастрофата с безработицата е огромна. Политиците се опитват да я замажат малко с техния коефициент от 11-12-13, определен административно, но не им се получават нещата. Изводът е, че 25 г. след промените и уж преход към пазарна икономика и раздържавяване, пак се връщаме към момента, където вече работниците в частния сектор и обществения са почти изравнени, държавата и общините стават все по-големи икономически играчи и разширяват влиянието си, за сметка на отслабения реален частен сектор. Но този филм е с предизвестен край и финала вече е ясен, въпросът е колко ще се отложи във времето.

    Нередност?
  • 3
    lvm avatar :-|
    lvm

    До коментар [#2] от "The.Teacher":

    Коефициентът на безработица отразява делът на активно търсещите заетост от работната сила, а не от населението в трудоспособна възраст.

    Иначе наистина има причина за притеснение предвид това, че всъщност реално създаващите нетна положителна стойност са много по-малко от обявеното, защото голяма част от работещите са държавни служители или изпълнители на държавни поръчки.

    Нередност?
Нов коментар