Туристическият сектор настоява за отделно министерство

Превръщането на България в целогодишна дестинация трябва да е основният приоритет на бъдещото управление, смята браншът

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да се работи за развитието на целогодишен туризъм в България с акцент върху специализираните форми, да се осигури достъпност до туристическите обекти, а рекламата на сектора в чужбина да бъде насочена към целеви пазари. Това са важните приоритети, около които се обединиха в понеделник представители на туристическия бранш и политиката по време на дискусия.

Туризъм през четири сезона

На вчерашната дискусия представителите на туристическия бранш се обединиха около идеята, че България трябва да заложи на развитието на специализираните форми на туризъм и страната да се превърне в целогодишна дестинация. Според изпълнителния директор на "Албена" Красимир Станев в сектора има нужда от изцяло нов начин на управление, както и от създаването на ефективна стратегия с хоризонт поне до 2020 г. Туристическият бранш очерта и няколко приоритета, по които трябва да се работи. Петя Славова, председател на надзорния съвет на "Феста холдинг", е на мнение, че България трябва да се превърне в целогодишна дестинация и да се заложи на развитието на културно-историческия и здравния туризъм. Затова обаче са необходими промени според представители на сектора, които да подпомогнат бизнеса.

Симеон Пeшов от "Главболгарстрой" обяви, че има нужда от създаването на работещи закони за публично-частното партньорство и за концесиите.  Според него трябва да се инвестира в археология, включително и чрез предоставянето на концесия на културно-исторически паметници, както и да се улеснят процедурите за разработването на минерални извори в страната.  

Експертите в туристическия бранш се обединиха и около тезата, че е необходимо да се осигури "достъпност" на туристическите обекти в страната, включително чрез подобряване на пътната инфраструктура и транспортните връзки. Красимир Станев отбеляза, че България е "негостоприемна" за нискотарифните авиолинии, макар че те са направили "революция в пътуванията по света".

Ново министерство

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rattrack avatar :-|
    rattrack
    • + 9

    Какво значение дали има мега-министерство с назначени 100-150 мега-некадърника или една агенцийкя към МИЕ с назначени един некадърник като зам .министър и само 20-ина некадърни служители под него.
    Резултатът е един и същ, струва ми се.
    А за постиженията им може да погледнете логото ни, както и официалния ни туристически портал. За двете бяха похарчени към 4-5 млн лв.
    А вече втора година България е без туристическа реклама...толкова са некадърни, че дори им е трудно да измислят как точно да откраднат.

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 6

    Ако държавата даде пари за пътища ще питат защо няма за реклама в чужбина. Ако популяризираме селския туризъм някой ще се оплаче, че не обръщаме внимание на конгресния. Ако построим нови ски писти ще се бунтуват защо сме позволили презастроявяне на курортите. Накратко оставам с впечатлението, че пак някой няма идея какво иска, но е убеден, че държвата му е пак виновна. В същност държавата сме самите ние. Проблемът е, че когато стане дума за спазване на правила и принципи в очите ни това са неща, които важат за другите. Да, правителството има интерес да идват повече чужденци да оставят парите си в България, но хотелите, туроператорите, ресторантьорите и прочие трябва да дават идеите, а чиновниците нека просто да не пречат. Ако пък вземат да подпомогнат с някой друг лев най-полезните идеи още по-добре, но просто наличието на отделно министерство няма само по себе си да оправи нещата.

    Нередност?
  • 3
    s.stankov avatar :-|
    s.stankov
    • - 1
    • + 3

    Държавата да ги стегне тези перачи ! За толкова години насибаха всичко с бетон а ние плуваме в лайна. За пръв път бях в прехваления Лозенец тази година и за последен ! Гърция ми е по-близо и несравнимо по-спокойно и чисто.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    historama avatar :-|
    historama
    • + 1

    Добре е, че започна да се говори за туризма. Т.е. прането на пари приключва, и хотелиерите са обезпокоени. А още по-добре ще е ако се даде думата и на туроператорите.
    Ще бъде чудесно ако държавата покани консултантски екип за разработване на концепция за развитието на туризма (по-добре късно, отколкото никога), нещо което бе направено в Румъния, и ги отказаха от усилия за развитието на морския туризъм. А още по-добре ще е ако след това тази концепция се изпълнява, а не да се чете като програмата на Ран и Ът, т.е. както дяволът чете Евангелието.

    Нередност?
  • 5
    tzm41313897 avatar :-?
    Mark Twain

    Личи си колко "разбирачи" има в туризма. "Превръщането на България в целогодишна дестинация" не може да е цел, това е факт. Цел може да е рекламирането на България като такава. Гледам, че по темата се изказват все хора, които не са сервирали едно кафе през живота си.

    Нередност?
Нов коментар