🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Конкурентоспособност" 2014-2020: повече иновации, по-малко машини

Европрограмата ще е по-насочена към малки и средни предприятия, както и към стартиращ и нов бизнес

Вместо за нови машини и оборудване в бъдеще пари ще получават проекти за иновации, повишаване на енергийната ефективност и капацитета за растеж и износ
Вместо за нови машини и оборудване в бъдеще пари ще получават проекти за иновации, повишаване на енергийната ефективност и капацитета за растеж и износ
Вместо за нови машини и оборудване в бъдеще пари ще получават проекти за иновации, повишаване на енергийната ефективност и капацитета за растеж и износ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Вместо за нови машини и оборудване в бъдеще пари ще получават проекти за иновации, повишаване на енергийната ефективност и капацитета за растеж и износ    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече иновации, развитие на малките и средните компании, на предприемачеството и на новите технологии. Това са амбициозните задачи на новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации", първите плащания от които по оптимистичен сценарий се очакват следващата година. Програмата ще може да осигури на българската икономика общо 1.2 млрд. евро до 2020 г. Планът на служебното правителство беше през 2015 г. да се отворят три схеми за повече от 430 млн. лв., но това изглежда почти невъзможно към момента.

Според вицепремиера Томислав Дончев програмата няма да бъде одобрена от Европейската комисия до края на тази година, което прави по-вероятно нейното приемане в средата на следващата. Правителството обяви, че обмисля отварянето с бюджетни пари на схеми по някои програми дори преди одобрението им, но не е ясно дали "Конкурентоспособност" ще попадне в тази графа - т.е. пари за бизнеса догодина може и да няма.

Повече фокус към МСП и към сектори с потенциал

Две са основните промени в новата програма – едната е ограничаването на големите бенефициенти. Оперативната програма ще има много повече насоченост към малки и средни предприятия (МСП), както и към стартиращ и нов бизнес. Втората промяна е свързана с приоритетите – вместо за нови машини и оборудване, което беше основното перо от миналата програма, в бъдеще пари ще получават проекти за иновации, повишаване на енергийната ефективност и капацитета за растеж и износ. "Конкурентоспособност" е разделена на три оси – едната е за техническо развитие и иновации, втората е за предприемачество и капацитет за растеж на малки и средни предприятия, а третата – за енергийна и ресурсна ефективност.

Разписаният план поне на думи обещава да пресече практиката за даване на пари "на калпак" и за инвестиции, които реално не водят до повече конкурентно предимство за българските компании. Това включва и ограничаване на парите за нови машини – през последните години много компании си купиха по-ефективно оборудване, но имаше и такива, за които основният критерий беше ниската цена. Така се оказаха с евтини, но далеч по-неефективни машини, отколкото колегите им от Западна Европа например.

Това, което ще бъде различно, ще бъде заложеното в първата ос на новата програма (техническо развитие и иновации). Там ще се прилага стратегията за интелигентна специализация на Световната банка. Преведено на практически език, това означава фокус върху четири основни икономически области – мехатроника и чисти технологии; информатика и ИК технологии; индустрии за здравословен живот и биотехнологии; нови въведения в креативни и рекреативни индустрии. Това са областите, преценени като ключови за растежа на икономиката, където ограничените европейски инвестиции могат да имат най-голям ефект. Фокусът и при трите е в сферата на иновациите. Тъй като това са доста големи области, в тях попадат много сектори - тепърва икономическото министерство ще уточнява ситото. Но на конференцията "Гепард" на "Капитал" бившият зам.-министър и ръководител на програмата Ирена Младенова уточни, че пари все пак ще могат да получат всички, които искат да направят инвестиции в тези области, дори основната им дейност да не попада сред тях. Финансиране ще получават и ВЕИ проекти, но само ако е за собствени нужди на предприятието.

Също така, основна разлика ще е, че схемите вече би трябвало да са отворени постоянно и само да се обявява кога ще е следващия им грантов прозорец. Така фирмите ще могат да планират по-добре инвестициите си и кога да подготвят проект, с който да кандидатстват, вместо сегашния вариант, при който просто се хвърлят на следващата отворена схема.

И по-малко администрация, повече банки и фондове

В програмата е заложено и традиционното вече финансиране на стартъп бизнес и помощ за развитието на малки предприемачи. Това ще се случи с 350 млн. евро, заделени за финансови инструменти. От тях 190 млн. евро ще бъдат усвоени като портфейлни гаранции чрез търговските банки, като продуктите могат да бъдат разнообразени. Други 15 млн. евро ще са за микрофинансиране и 150 млн. евро ще са за четири вида фондове за дялови инвестиции - както фондове за рисков капитал от типа на Launchub и Eleven, така и мецанин фонд и дори фонд за технологични иновации. В последния ще кандидатстват научни разработки на университетски екипи, нови технологии, създадени от предприемачи, както и предложения от вече съществуващи фирми, които искат да отделят част от развойната си дейност като нова компания, занимаваща се с дадена иновация.

Ако правителството реши да предостави още 150 млн. евро на Европейкия инвестиционен фонд (ЕИФ), с които да се включи в общата европейска схема за малък и среден бизнес, това значи общо близо 500 млн. евро (почти половината програма), които няма да се разпределят от администрацията. Те ще минат от ЕИФ към банки и фондове. Като се има предвид сегашното ниво на усвояване - 98% от ресурса за гаранции и 70% от нисколихвените заеми вече са раздадени, това дава шансове на следващия период да приключи доста по-ефективно от сегашния.

Малко регионална помощ

В програмата, изпратена до ЕК, е заложено приоритетно развитие за територии с намаляващо население и "нереализиран икономически потенциал". Конкретните региони са изредени в програмата – планински, гранични, селски райони, за опазване на природата и културни ценности, крайбрежните зони на Черно море и Дунав, а специална подкрепа ще има за Северозападна България. Прословутите обещания за подкрепа за този изоставащ регион обаче няма да бъдат изпълнени под формата на директно отделени пари. Заложена е връзка между проектите и регионалната политика, обясни Ирена Младенова, но все още не е окончателно избран начинът. Най-вероятният механизъм ще бъде получаването на бонус точки за компаниите, които работят в по-слабо развити региони.

Области с потенциал, където ще се фокусират инвестиции

- Мехатроника и чисти технологии

Електроника

Механика

Софтуер

Системи за управление

Съхраняване и пестене на енергия

Екомобилност, в т.ч. електромобили

- Информатика и комуникационни технологии

Далекосъобщителни услуги

Информационни технологии

Компютърна и комуникационна техника

Електронни и оптични продукти

Научни изследвания и експериментални разработки

Индустрии за здравословен живот и биотехнологии

Методи за чисто производство,  съхранение и преработка на български специфични хранителни и козметични (био)продукти   

Лекарствени форми, вещества и продукти

Нанотехнологии в услуга на медицината

Медицински и лечебен туризъм

- Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии

Радио и телевизия

Филми и музика

ИКТ (игри)

Архитектура и дизайн

Облекло и екипировка за екстремен и алтернативен спорт и туризъм

Спорт и туризъм - алтернативен, екстремен
31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    busy2 avatar :-|
    Dr.Jotker
    • - 3
    • + 4

    юруш на иновациите!

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 19
    • + 42

    Какви иновации бе нещастници. Ами направо си прехвърляйте всички пари отново в банките и спрете да ни облъчвате с лъжите, че сте давали пари за бизнеса. Няма никакво значение как ще се казва жалкото основание дето ще си намерите - Джесика, Татяна или Катрин. За да има иновации първо трябва да има производство. Как да произвеждаш, когато в България всичко е дъмпинг и монопол. У нас има холдинг да фирмите на БСП, на ТИМ, на Гойко... Няма нито един успешен европроект или обществена поръчка спечелена от случайна необвързана фирма. Всичко е мафия. Ако случайно те пропуснат да спечелиш, то после те съсипват при контрола по процедурите в изпълнанието на проекта или при плащането. Така спечелилият се сдобива с огромни кредити, които го унищожават. Изобщо ако си нормолна фирма, най-добре стой далеч от тази далавера. Имам 3 познати дето успяха да "спечелят" европроект и тримата фалираха заради тази си авантюра. В България извън точенето на бюджета вече няма бизнес, от който да се печели. Всички доходни иновативни идеи се крадат, копират и носят в Китай. Там от над 10 години Русия осигурява евтини суровини и горива на цени няколко пъти под пазарните. Така Китай произвежда и продава на печалба всичко което си пожелае, макар, че продажните й цени са много под себестойността на местните производители. За щраусите от ЕС това означавало добри новини за потребителите и липса на конкурентоспособност у местните производители. Всички печеливши, иновативни и оборотни стоки са забранени за производство у нас. На всичкото отгоре нашият пазар е отворен за всички дъмпингуващи. В резултат на всички тия фактори България остана без производство и производители. Изгонихме и децата си от България. Не се ли въведе минимална митническа облагаема стойност за стоки извън ЕС, то съвсем скоро ще ни застигне такава криза дето никой не е и сънувал. У нас останахме много малко независимите фирми. Холдингите на мафията са обхванали всичко - от "спечелването" на европроекта или обществената поръчка, до последният изпълнител. Няма случаен подизпълнител. Всички са членове на холдинга. Изобщо нашата "пазарна" икономика няма нищо общо с пазар или с тая дето се описва в учебниците.
    Жалко, но това е истината. Бог да ни е на помощ!!!

    Нередност?
  • 3
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 6
    • + 17

    За щраусите от ЕС това означавало добри новини за потребителите и липса на конкурентоспособност у местните производители. Всички печеливши, иновативни и оборотни стоки са забранени за производство у нас. На всичкото отгоре нашият пазар е отворен за всички дъмпингуващи. В резултат на всички тия фактори България остана без производство и производители. Изгонихме и децата си от България. Не се ли въведе минимална митническа облагаема стойност за стоки извън ЕС, то съвсем скоро ще ни застигне такава криза дето никой не е и сънувал. У нас останахме много малко независимите фирми. Холдингите на мафията са обхванали всичко - от "спечелването" на европроекта или обществената поръчка, до последният изпълнител. Няма случаен подизпълнител. Всички са членове на холдинга. Изобщо нашата "пазарна" икономика няма нищо общо с пазар или с тая дето се описва в учебниците.
    Жалко, но това е истината. Бог да ни е на помощ!!!

    Нередност?
  • 4
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 9
    • + 26

    Да не говорим, че ние намаме никакви пазарни независими институции. Няма независими тържища където концентрирането на търсене и предлагане прозрачно и публично да определи справедливата пазарна цена, а имаме складове на едро на съответният клон на мафията, които носят табели с име - стоково тържище. Ние нямаме и пазар на зърно. Нямаме публични складове за зърно. Нямаме стокови записи. Всичко това е заместено от ТИМ. Ние си нямаме и реална стокова борса, макар, че имаме 3 лицензирани стокови борси. Софийската е на Васко, дясната ръка на Цветелина, Пловдивската е на ТИМ, а бившата Русенска стокова борса /днес Българска стокова борса/ е на Д.П. / или ако желаете на 10/. Явно ни трябва Пиночет, иначе само с "правосъдие" няма да стане.

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 4
    • + 25

    "Повече иновации, развитие на малките и средните компании, на предприемачеството и на новите технологии."

    От всички усвоени около мен програми, само една е за иновация и ефекта ѝ е далеч от търговска реализация, научен е, без директна връзка с бизнеса. Всички останали са за машини и оборудване. Причината е че БГ чорбаджия НЕ разбира процеса на иновация. А тя може да е много дребна - например баничарница да си брандира хартията за увиване на баниците и да е "восъчно промазана", т.е. както е хартията на МакДоналндс да речем - да не маже при пипане и оставяне. Ама нашите баничарници са влюбени в амбалажната хартия. Толкова за баничките, сами си правете извода доколко БГ темерут е в състояние да промени нещо в бизнеса си. Не отварям дума за поръчка на баница по Интернет. Нарочно говоря за баничарници, за да покажа че дори "просто като баница" в БГ хабитат става сложно.
    Чипа другари, господа и обикновени идиоти! Чипа.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 6
    • + 20

    До коментар [#2] от "proizvoditel":

    "Няма нито един успешен европроект или обществена поръчка спечелена от случайна необвързана фирма."

    Апъл от обществени поръчки ли стана фирмата с най-голяма пазарна капитализация? Да си чул "Ровио" (гневните пилета) да са "ударили" търг в някоя финландска община?
    Извинявай, ама поръчки за правене на тротоари в разградско не са точно бизнес. В цял свят този сектор кипи от корупция. Проблема в БГ е че осен чушкопек, друго не е измислено. А производството се прави в Китай и Бангладеш. Или измисляш нови неща - или на боклука на историята. Съжалявам, това е играта.

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 9
    • + 21

    До коментар [#3] от "proizvoditel":

    "Всички печеливши, иновативни и оборотни стоки са забранени за производство у нас."

    Например?

    Виж сега, 90% от фирмите, ако въобще имат имейл, то е в АБВ. Няма да обяснявам защо, но това ДОКАЗВА че таква фирма е упралвявана от несъмнен идиот, заклешен някъде в 85-та година. Наистина ми е трудно да ти обянся че половната корпоративни имейли стартират бизнес процеси, тикет и ЦРМ системи, системи за оценка на обслужването и т.н. Е, щом имейла ти е в АБВ, ясно е че го чете жена ти веднъж седмично, а за другото не и и чул. Сага ми обясни пак за иновациите и как са забранени!
    Разбери, българските фирми в голямата си част са непригодни за пазара на златния милиард - ЕС и САЩ. Нивото им е някъде между Виетнам и Мианмар.
    Би ли ми изброил поне 5 фирми, лично теб познати, които имат служители, заети с Р&Д? Ти лично познаваш ли човек, който получава заплата за да мисли? И лично познаваш ли човек, който МОЖЕ да мисли? Аз млъквам при тези въпроси. А ти говори. да чуем.

    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 6
    • + 14

    До коментар [#4] от "proizvoditel":

    "имаме складове на едро на съответният клон на мафията, които носят табели с име - стоково тържище. Ние нямаме и пазар на зърно. Нямаме публични складове за зърно. Нямаме стокови записи"

    И как това, което казваш се връзва с иновациите? Значи стоковата борса е иновация? Сериозно ли го мислиш?
    Иновация е нов хибриден сорт зърно. Борси Бог дал.

    Репликирам те, защото отново и отново повечето (в случая ти) обвиняват държавата за всички свои неволи и неудачи. Това ме нервира, не ти като човек. Истината обаче е друга - винавни сме всички ние, затова че сме малко или много боклуци. Без образование, без мисъл. Хлебоеди, дето псуват дъравата. Не че не е за псуване, но те подсещам че си ги избираме, а и те (държавата) са същите БГ тупани.
    Човек успява, когато е в състояните са напсува този в огледалото. Или да му се посмее. За да станеш голям, първо трябва да станеш малък. Да се отърсиш от глупавия си опит и този на околните неудачници, да си отвориш очите към света и да не се имаш за голмяата работа. Тогава ще пораснеш.
    Нищо лично към теб.

    Нередност?
  • 9
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 2
    • + 2

    крайбрежните зони на Черно море и Дунав.... да запоЧват работа. Дойде ми до гуша да слушам как у нас нищо не може да се направи. Вярно, има мафия, но тя стана удобно обяснение за вездесъщата пасивност. Има доста примери, Че е възможно все пак.

    Нередност?
  • 10
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 12

    Цитат:
    "... От всички усвоени около мен програми, само една е за иновация и ефекта ѝ е далеч от търговска реализация, научен е, без директна връзка с бизнеса. Всички останали са за машини и оборудване. Причината е че БГ чорбаджия НЕ разбира процеса на иновация. ..."

    Представи си тогава какви суми и за какви проекти ще бъдат усвоени през новият програмен период, след като пари ще се дават основно за "иновации". Знам сума ти мастити учени, недоучени и БАНаджии, които предлагат великите си иновации и открития, нуждаещи се от нечетени пари за харчене. За съжаление от тия идеи никой не може да искара и стотинка. Сега разбираме, че оновната маса от парите ще бъдат разпилени по такива проекти без никаква възвращаемост, а останалите ще ги подарят на банките да ни ги дават като заеми /както го правиха през предния период/

    Нередност?
Нов коментар