🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Странното гостуване на Каракачанов при Марин льо Пен

Лидерът на ВМРО беше на конгреса на "Национален фронт" в компанията на политици от "Единна Русия", белгийски и холандски националисти

Красимир Каракачанов зае мястото на Волен Сидеров в отношенията с френския Национален фронт на Марин льо Пен
Красимир Каракачанов зае мястото на Волен Сидеров в отношенията с френския Национален фронт на Марин льо Пен
Красимир Каракачанов зае мястото на Волен Сидеров в отношенията с френския Национален фронт на Марин льо Пен    ©  Юлия Лазарова
Красимир Каракачанов зае мястото на Волен Сидеров в отношенията с френския Национален фронт на Марин льо Пен    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди година, "Атака" се провали в опита си да се съюзи с френския крайнодесен Национален фронт на Марин льо Пен. Тогава французите отказаха по-нататъшно сътрудничество със Сидеров като заявиха, че няма да допуснат формацията до планирания тогава европейски крайнодесен алианс (който по-късно се разпадна).

Сега обаче друг представител на българска националистическа формация – Красимир Каракачанов, е на път заеме мястото на Волен Сидеров като партньор на френските националисти. В събота лидерът на ВМРО беше на техния конгрес в Лион. Там той присъства като гост, а петминутното му приветствие към делегатите на форума, в което той заявява че "символът на Европа не може да бъде Кончита Вурст, а Жана Д'Арк", беше цитирано от авторитетния френски вестник "Монд". Освен Каракачанов, гости на конгреса бяха още зам.-председателят на долната камара на руската Дума от формацията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия - Андрей Климов, лидерът на холандската Партия на свободата Хеерт Вилдерс, председателят на италианската Северна лига Матео Салвини и председателят на крайната белгийска десница Филип Клайс.

Присъствието си в тази цветна компания лидерът на ВМРО обясни пред "Капитал" с факта, че формацията му ВМРО поддържа добри отношения с двама евродепутати от формацията на Марин льо Пен. Така Каракачанов е получил поканата да присъства на форума в Лион. Това станало преди месец и половина. Това е любопитно, предвид факта, че след евроизборите зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки имаше покана да се присъедини към групата на националистите в ЕП като евродепутат. Впоследствие обаче той отиде във фракцията на консерваторите, а националистите не успяха да сформират своя група в европарламента.

Освен това лидерът на ВМРО каза, че след парламентарните избори е получил поздравление от Марин льо Пен за изборния успех. "Националният фронт неправилно се определя като крайно дясна и фашистка формация. Това е класическо френско патриотично движение, а успехът на Марин льо Пен е впечатляващ – тя пое партията от баща си с 13% подкрепа и я доведе до 35%", обясни Каракачанов. Добави и че Националният фронт е първа политическа сила във Франция, а льо Пен има шансове да стане президент на страната. "Те изповядват национални ценности като спирането на незаконната имиграция и опасенията, че ЕС се е превърнал в една бюрократична структура", каза още Каракачанов. Към това лидерът на ВМРО прибави и съвпадението на позициите на неговата формация с тази на Марин льо Пен по отношение на емигрантите, които идват в Европа от Близкия Изток. "Те идват, но не се интегрират, а се опитват да ни налагат техните религиозни права. След това се връщат и се бият на страната на ИДИЛ, например.", каза Каракачанов.

На форума, на който той беше гост, също така един от говорителите излезе с фланелка против еврото, а друг говори срещу санкциите за Русия. Малко преди събитието стана ясно, че формацията на Льо Пен е получила заем от 9 млн. евро от руска банка, а днес френската агенция Mediapart продължи с разследванията, като извади наяве факта, че бащата на Марин льо Пен - Жан Мари, е получил 2 млн. евро дарение от фирма, свързана с бивш руски агент на КГБ.

Каракачанов заяви, че е прочел за това във френските медии. "Не съм гарант по тези кредити", заяви той. А по повод присъствието на представители на партията на руския президент Владимир Путин на конгреса на френските националисти каза: "Не знам България да е скъсала дипломатическите си отношения с Русия." И добави: "С Катар можем да развиваме отношения, а с Русия не можем, защото била диктаторска държава". Интересно е какво мисли по въпроса неговият партньор в Патриотичния фронт Валери Симеонов, който беше доста хладен по отношение на Русия в последно време. 

Също така е интересно кои позиции споделят ВМРО и "Националния фронт". Преди време партията на Льо Пен, която е за премахването на Шенген и възстановяването на границите, се обяви против свободното движение на хора от Румъния и България в ЕС. На тази основа беше отхвърлено партньорството на "Атака", тъй като тя подкрепяше правителството "Орешарски". "Не може едновременно хем да се застъпваш за Шенген, хем да се бориш за национален суверенитет", каза тогава пред "Тема" Марин льо Пен. След като Каракачанов е официален гост на тази партия, дали това значи, че ВМРО няма против отпадането на Шенген и връщането на границите?  В отговор на този въпрос Каракачанов отговори, че подобно решение за ограничаване на свободното движение на граждани от България и Румъния поддържат и британските консерватори.

Самият Каракачанов не счита това гостуване за база за някакво по-сериозно сътрудничество. Лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт обясни, че поради факта, че патриотичните формации защитават национални интереси и ценности, няма как да се обединят в някава европейска структура като социалистите, либералите или десните формации. "Сътрудничеството ни е на база Европейския парламент", каза Каракачанов.

Огорчението "Каракачанов"

Евродепутатът от ГЕРБ и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП Андрей Ковачев заяви пред "Капитал", че приема присъствието на Красимир Каракачанов на конгреса на френските националисти като "голямо огорчение". Той припомни, че именно националистите на Марин льо Пен бяха сред политическите формации, които поискаха вот на недоверие на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер.

"ВМРО е отделна политическа сила и сама определя с кого да се среща. Но аз бях учуден, че г-н Каракачанов е присъствал на конгреса на Националния фронт, защото евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е в групата на консерваторите в ЕП", заяви Ковачев. И добави, че ВМРО трябва да реши накъде върви, защото присъствието на такъв форум на лидера на формацията е "политически сигнал". Ковачев припомни, че с включването на Патриотичния съюз в мнозинството в парламента, ГЕРБ са направили огромен компромис в името на това страната ни да има стабилно и работещо правителство. "Уважавам много позициите на г-н Ковачев, с когото сме работили много добре по темата Македония.", каза Каракачанов. И уточни, че ВМРО не е член на Европейската консервативна партия, независимо, че зам.-председателят на формацията Ангел Джамбазки е в групата на консерваторите в ЕП. А по повод думите на Ковачев за копромиса на ГЕРБ с включването на Патриотичния фронт в мнозинството заяви: "На ГЕРБ просто не им достигаха гласове. Те имаха алтернатива или да направят мнозинство с ДПС, или с Патриотичния фронт. Така че, ако някой е направил компромис, то това сме ние.", смята Каракачанов.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 22

    трудно се ориентираме в политическото пространство :-)

    Нередност?
  • 2
    foxa5 avatar :-|
    foxa5
    • - 19
    • + 64

    Странното гостуване на Каракачанов при Марин льо Пен

    Че кое му е странното, крайните националисти/сепаратисти в Европа се финансират от Москва, това си е публична тайна. Един ДС агент мястото му разбра се е до "Единна Русия".

    Нередност?
  • 3
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 10
    • + 27

    Ролята на Валери Симеонов и Красимир Каракчанов, както и т.н. ПФ в момента и в парламента, и по отношение на правителството е абсолщтно същата в основните моменти, каквато бе тази на Болен Сидеров и Атака в предния!
    Просто кукловодите, олигарсите, които над две десетилетия моделират и определят управленията в България не искаха нови избори на всяка цена и трябваше да се създаде някакво, каквото и да е правителство, за да останат на власти и интересите и безнаказаността им да са защитени колкото се може по-дълго време. И след всичко, което се случи през последните години - тоталният разпад на БСП и тоталното компроментиране на ДПС, те трябваше да преглътнат участието на РБ, което май не е изцяло под техен контрол. И затова разпоредиха на Симеонов и Каракачанов да подкрепят правителството, като разбира се отплатата е под друга форма, а не в министерски кресла...Точно затова станахме свидетели как тези двамата - Симеонов и Каракачанов се въртят като ветропоказатели на практика по всички възможни важни въпроси.
    Против Борисов - за Борисов; против правителство - за правителство; против РБ, после с РБ, след това пак против (негови назначения); уж ореваха орталъка, че били за политики и изобщо не ги интересували личности, а след това атакуваха точно определени избрани такива...
    Вече е повече от ясно, вкл. и от според мен доста смешното поведение и надуване на Симеонов - явно това са неговите мигове на сцената под прожекторите и той си е самоповярвал, че хората наистина мислят, че от него сериозно нещо зависи...че и този цирк е на изчерпване. Каракачанов явно освен с по-дебела кожа е и с повечко опит, та не срикува да се окаже в чак толкова смехотврони сцени и пози...

    Скандалът с Велизар Енчев е и логичен, и очакван. Може Енчев да е сътрудничал на ком. служби и ДС по външнополитически въпроси като коментатор и журналист, но едва ли иа поне средно интелигентен непредуъбеден човек, който да не разбира, че в случая истината е на негова страна, според мен...

    Нередност?
  • 4
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 10
    • + 27

    Нищо чудно няма ДС агент Иван е отидел да вземе заплатите защото КТБ я фалираха а сега другите банки се следят преводите под лупа и е по добре кеш на ръка хем и малко свят да види а света Булгар агент. :-)

    Нередност?
  • 5
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 7
    • + 19

    “...а петминутното му приветствие към делегатите на форума, в което той заявява че “символът на Европа не може да бъде Кончита Вурст, а Жана Д’Арк”, беше цитирано от авторитетния френски вестник “Монд"."

    Басирам се, че Каракачана е купил цяк стек с вестници за да раздава на коалицЬОнните парньори!
    :-)

    Нередност?
  • 6
    fras avatar :-?
    fras
    • - 9
    • + 45

    Интересна работа!
    Партията на Льо Пен иска да ни изхвърли от ЕС, да ни върне визите и пр. неприятни неща.
    Пък нашите националисти ще се съюзяват с тях?!
    За какво точно?

    Нередност?
  • 7
    simon40 avatar :-|
    simon40
    • - 6
    • + 31

    До коментар [#6] от "fras":

    Точно заради това. Както сам занеш и нашите националисти искат същото.
    Да не сме в ЕС.

    Нередност?
  • 8
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 8
    • + 12

    До коментар [#3] от "info111":

    Не е същата, защото ролята на ПФ е явна, което е далеч по-добрият вариант, отколкото вариантът със златния пръст

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 4
    • + 13

    До коментар [#8] от "Батков-вън":

    Е, и ти намери с какво да се аргументираш:)
    Освен ако за теб наистина непрекъснатото подпиране на марионетното правителство на Плигарски от корумпирания Боелн Варадеров не е било очевадно още от самото начало...Тоест - било е "НЕЯВНО":)
    Само че доколкото си спомням, май нямаше зблудени още тогава - не поне и в този форум (изключвам троловете и неграмотните, чиито групи всъщност се застъпват почти изцяло)

    Нередност?
  • 10
    kaktaka avatar :-|
    kaktaka
    • - 8
    • + 14

    Каракачанов е един обикновен Бай Ганьо. Поканили го - отишъл свет да види. Това кой кого подкрепял, какви вотове на недоверие искал, как плюл Бай Ганьовците до вчера и ги натирвал - тези неща не го интересуват. Той е поканен, дами и господа....

    Нередност?
Нов коментар