Брюксел обвини БЕХ в злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар

Съмненията са, че "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" неправомерно отказват достъп до мрежата

Ако ЕК докаже, че има нарушение, БЕХ ще бъде глобена с 10% от оборота
Ако ЕК докаже, че има нарушение, БЕХ ще бъде глобена с 10% от оборота
Ако ЕК докаже, че има нарушение, БЕХ ще бъде глобена с 10% от оборота    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Ако ЕК докаже, че има нарушение, БЕХ ще бъде глобена с 10% от оборота    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наказателната процедура беше образувана заради жалба на "Овергаз инк", на която  беше отказан достъп до преносната мрежа без конкретни аргументи.

Демонстрираната от известно време отзивчивост от Европейската комисия (ЕК) към газовите проекти на България, които ще бъдат финансирани с евросредства, сякаш остави на заден план съществуващите проблеми на вътрешния газов пазар.

В понеделник ЕК обаче припомни, че липсата на интерконекторни връзки далеч не е единственият пропуск на България по отношение на газовата инфраструктура. Така срещу Български енергиен холдинг (БЕХ) беше открит втори етап от наказателната процедура, започнала през 2013 г., за злоупотреба с господстващо положение на пазарите на доставка на газ в България. Брюксел информира БЕХ за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил антитръстовите правила на ЕС чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до преносната газова мрежа, до газовото хранилище в Чирен, както и до инфраструктура за внос на природен газ. Възраженията са изпратени също така и до дъщерните дружества на БЕХ - доставчика на газ "Булгаргаз" и оператора на газовата инфраструктура "Булгартрансгаз".

От Българския енергиен холдинг заявиха, че ще се запознаят със съдържанието на възраженията и ще предприемат в срок всички възможни към настоящия момент действия за изготвяне на мотивиран отговор по отношение на притесненията на Европейската комисия.

Опасенията на ЕК

Опасенията на комисията са свързани с това, че двете дружества вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до газовата инфраструктура, която им е необходима, за да се конкурират успешно на пазара на газ в България. "На този етап комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос", пише в съобщението на комисията. Според предварителната констатация на ЕК тези практики вероятно представляват злоупотреба с господстващото положение на БЕХ.

Наказателната процедура срещу БЕХ и дъщерните й компании беше образувана заради жалба от 2010 г. на газоразпределителното дружество "Овергаз инк", след като "Булгартрансгаз" му отказва достъп до преносната мрежа, без да посочва конкретни аргументи. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче не излезе с предписания към държавната компания, с което проблемът стигна до Брюксел. Безуспешни опити да стъпи на българския газов пазар са правени и от гръцката DEPA.

Основният мотив на двете държавни дружества да отказват достъп е, че транзитната мрежа е напълно резервирана от "Газпром" и "Булгаргаз". На практика обаче причината да не се допускат конкуренти на "Булгаргаз" е, че пазарният дял на дружеството ще намалее драстично (в момента той е около 85%) и в крайна сметка единствените клиенти, които останат при него, ще са неплатежоспособните топлофикации.

Премахване на бариерите

Комисарят на ЕС, отговарящ за политиката на конкуренция, Маргрете Вестегер коментира процедурата срещу БЕХ, като заяви, че "антитръстовите правила на ЕС са важен инструмент за допринасяне за енергийния съюз. Трябва да премахнем бариерите, за да могат гражданите и бизнесът на ЕС да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките. За да се конкурират на българските пазари на доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ. Комисията трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп".

Формален етап

От ЕК уточняват, че изпращането на изложение на възраженията не предрешава изхода от разследването. На практика това е формален етап от разследванията на Европейската комисия на предполагаемото нарушение, в което Брюксел информира писмено заинтересованите страни за повдигнатите срещу тях възражения. От своя страна те могат да проверят събраните документи по разследването и да отговорят писмено или да поискат устно изслушване. Чак след това, ако ЕК стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да наложи забрана за използването на тази практика или да наложи глоба до 10% от годишния оборот на дружеството.

Други процедури

През август 2014 г. в отделно разследване ЕК започна втори етап на друга наказателна процедура срещу БЕХ във връзка с териториалните ограничения за продажбата на електроенергия на едро на свободния пазар. Съмненията са заради практиката на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК) да поставят изискване за мястото, където ще бъде препродадена енергията – само на вътрешния или само на външните пазари. И трите дружества обаче премахнаха това изискване при провеждане на търговете си.

През юни 2014 г. "Булгартрансгаз" пък спечели дело срещу ЕК заради обвинението, че не предоставя виртуален достъп за пренос на газ в обратна посока. Компанията доказа, че няма такава изрична разпоредба на европейското законодателство. Въпреки това дружеството започна да дава актуална информация за предоставянето на виртуален обратен поток в точките на междусистемно свързване.

В началото на февруари ЕК замрази процедурата срещу България заради начина на провеждане на обществената поръчка за изпълнител на "Южен поток", която беше спечелена от близката до Кремъл компания "Стройтрансгаз" в консорциум с пет български компании, свързвани с Делян Пеевски.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 9

    Всеки средноинтелигентен читател веднага ще се сети за пресния развой с отварянето на пазара за товарните ЖП превози. 3-4 западни фирми си изнесоха по-вехтата част от вагонния парк в България, което беше напълно достатъчно да изметат БДЖ-Товарни от пазара, като и оставят за клиенти единствено свръхзадлъжнелите офшорки на "дежурни знакови бизнесмени".


    Нередност?
  • 2
    antoan_vasileva avatar :-|
    Василева
    • + 3

    Такива бакии стават в България, че аз вече им изгубих нишката...То да беше едно, ами то...Отвсякъде всеки иска да лапа, ама те големи ламтьори са всичките. Наяждане няма.

    Нередност?
Нов коментар