Европа осъди България за монопола при мултиплексите

Правителството ще се консултира с Брюксел какво да предприеме

Ведомството на Ивайло Московски е това, което ще трябва да проведе консултациите с Брюксел и да реши как страната излиза от задънената улица с цифровизацията.
Ведомството на Ивайло Московски е това, което ще трябва да проведе консултациите с Брюксел и да реши как страната излиза от задънената улица с цифровизацията.
Ведомството на Ивайло Московски е това, което ще трябва да проведе консултациите с Брюксел и да реши как страната излиза от задънената улица с цифровизацията.    ©  Мария Съботинова
Ведомството на Ивайло Московски е това, което ще трябва да проведе консултациите с Брюксел и да реши как страната излиза от задънената улица с цифровизацията.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Засега държавата няма да плаща глоби.

България е нарушила три европейски директиви с начина, по който въведе цифровизацията на телевизионния ефир. Решението за това е на Европейския съд и беше публикувано в четвъртък. За момента страната е осъдена само да плати съдебните разноски. Ако обаче тя не отстрани нарушенията, установени след иск на Европейската комисия (ЕК), ще започне и санкционно производство, което обикновено завършва с глоба на седмична база.

Забавената справедливост

С конкурси, проведени по времето на правителството на тройната коалиция, България избра фирми, контролирани от мажоритарния собственик на КТБ тогава Цветан Василев, за оператори на мултиплексите, които да разпространяват безплатния за гражданите цифров тв сигнал в ефира - "НУРТС България" и "Фърст диджитъл". Впоследствие ЕК стартира дело срещу държавата за дискриминационния начин, по който конкурсите бяха проведени, в съда на Европейската общност. Сега излиза и неговото решение. В него само се казва, образно казано, че ЕК е права, а България продължава да е в нарушение, което незабавно трябва да отстрани. Няма обаче указания какво конкретно трябва да бъде извършено.

Какво следва

Това, което сега България ще направи, е първо да изчака официално в делегацията ни в ЕК да бъде изпратено съдебното решение, защото такава е процедурата, обясниха пред "Капитал Daily" от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Веднага след това ще инициираме срещи с представители на еврокомисията, за да установим заедно с тях какви се очаква да са действията ни, за да престане страната да е в нарушение. "Ще направим всичко възможно до санкционно производство да не се стигне", заяви зам.-министърът на транспорта Валери Борисов.

Според юристи, до които "Капитал Daily" се допита, най-вероятният сценарий е или лицензите на мултиплексите да бъдат отнети, или конкурсите, с които те бяха избрани, да се анулират и след това да бъдат обявени нови.

Дейността на самите компании за разпространение на безплатен цифров тв сигнал се оказа не особено печеливша, така че интересът към нея, меко казано, няма да е голям.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    subaru avatar :-|
    subaru
    • + 7

    "България е нарушила три европейски директиви с начина, по който въведе цифровизацията на телевизионния ефир. Решението за това е на Европейския съд и беше публикувано в четвъртък. За момента страната е осъдена само да плати съдебните разноски. Ако обаче тя не отстрани нарушенията, установени след иск на Европейската комисия (ЕК), ще започне и санкционно производство, което обикновено завършва с глоба на седмична база."
    Глобата освен на седмична може да е и ежедневна. Зависи от решението на Съда. Провелите конкурсите/списъкът с имената им трябва да стане публичен/ да плащат паричните сяанкции, ако и когато/много вероятно/, бъдат наложени на страната, от собствените си сметки. Затова мултиплекси има, но на тях няма програми. Отново последствията от некадърното и куромпирано управление на ДПС и БСП, са на гърба на българския данъкоплатец

    Нередност?
Нов коментар